Hirmagazin.eu
Főoldal » Blikk: Tízezrek csúsztak a szegénységi küszöb alá: vajon hogy kell életben maradni 105 ezer forintból?
Gazdaság

Blikk: Tízezrek csúsztak a szegénységi küszöb alá: vajon hogy kell életben maradni 105 ezer forintból?

Idén két olyan tudósnak járt a közgazdasági Nobel-díj, akik nehezen értékesíthető szolgáltatások árveréseit vizsgálták. Kétségkívül nagy koponyák, de vajon arra lenne-e válaszuk, hogyan lehet megélni 105 ezer fortinból? Ha tudnák, jövőre is biztos díjat vinnének haza. Vagy a több tízezer nyugdíjas markát ütné a díjért járó több száz milliós pénzjutalom, akik Magyarországon ezt minden egyes hónapban megoldják.

Woineschitz Istvánné nyudíja a százezer forintot sem éri el

Woineschitz Istvánné nyugdíja a százezer forintot sem éri el

A legfrissebb statisztikák szerint az idősek helyzete egyre kilátástalanabb. KSH 2019-es háztartási életszínvonalat bemutató tanulmányából kiderül, hogy immár 105 259 ezer forintos bevétel alatt számít valaki szegénynek az országban.

2019-ben 293 722 nyugdíjas élt a szegénységi küszöbnél kevesebb pénzből havonta. Egy évvel korábban ez a szám 221 488 fő volt. Vagyis egyetlen esztendő leforgása alatt 72 ezer nyugdíjas csúszott szegénysorba itthon.

Mária (76) pár ezer forintnak köszönheti, hogy nem számít hivatalosan is szegénynek.

– 117 ezer forint a nyugdíjam, ami arra elég, hogy havonta legalább egyszer kölcsönkérek húszezret, amit a következőn nyugdíjból megadok. Ebből a spirálból nehéz kikeveredni – sóhajtott a nyugalmazott mérnök.

Mária a 117 ezres nyugdíjával hivatalosan még nem szegény, de nem könnyű  a helyzete /Fotó: Varga ImreMária a 117 ezres nyugdíjával hivatalosan még nem szegény, de nem könnyű a helyzete /Fotó: Varga Imre

A nyugdíjasok országos szövetségének elnöke szerint azonnali változásra van szükség, különben a helyzet tovább romlik.

– A szegénységi küszöb hazánkban 300 ezer nyugdíjast érint, ez a nyugdíjastársadalom hetede – fogalmazott Némethné Jankovics Györgyi, aki szerint több megoldási javaslat is létezik a problémára.

– Részben megoldást jelenthetne, ha a minimálnyugdíj tíz éve változatlan összegét, ami 28 500 forint, megemelnék annyira, hogy egyetlen nyugdíjasnak se legyen havonta 50 ezer forintnál kisebb bevétele. A legnagyobb probléma az, hogy a nyugdíjrendszer változásának kérdésében semmiféle párbeszéd nincs – mondta az elnök.

Igazán nehéz helyzetben él a győrösvényházi Woineschitz Istvánné is.

– Most emelték meg a nyugdíjamat, az eddig 89 ezer helyett most már 92 ezer forintot kapok.

Nem könnyű megoldani, hogy minden kijöjjön. Nem veszek ruhákat, fodrászhoz sem tudtam elmenni idén, egyetlen szórakozásom a tévé és a rádió – mondta lapunknak az idős asszony.

Grafikánkon látja, hogyan változott a szegénységi küszöb az elmúlt tíz évben. Hiába nőtt, a vásárlóerő csökkent /Fotó: Séra TamásGrafikánkon látja, hogyan változott a szegénységi küszöb az elmúlt tíz évben. Hiába nőtt, a vásárlóerő csökkent /Fotó: Séra Tamás

Rontja a helyzetet a válság

Sötéten látja a helyzetet Róna Péter közgazdász is, aki az Index.hu-nak adott interjújában azt mondta, az év végére tömeges lesz a nyomor.

Számításai szerint a magyar lakosság legalább a harmada, nagyjából 3 millió ember él majd szegénységben.

Az egyik bank vezető elemzője azt sem zárja ki, hogy a válság elhúzódik.

– Biztosan nem segít a járvány okozta gazdasági válsághelyzet. Ugye, a KSH kutatásában is a 2019-es helyzetet vizsgálták, amiben a koronavírus okozta hatások még nincsenek benne. Persze, a kormányok dolgoznak ezek enyhítésén – mondta Németh Dávid.

– 2019-ben a tanulmány szerint 1,1 millió embert érintett a szegénységi küszöb alá csúszás, mi nem gondoljuk, hogy 2020 végére ebből hárommillió, mélynyomorban élő ember legyen – tette hozzá.

blikk

Hasonló hírek

Új különadó jöhet az áruházláncokra

Edit

Örülni fog, ha felkeresi az adóhatóság

Edit

Két tenger alatti ágra csökkenhet a Török Áramlat

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!