Hirmagazin.eu
Főoldal » Bizonyos értelemben a kutyák is olyanok, mint az emberek – videó
Életmód hírek

Bizonyos értelemben a kutyák is olyanok, mint az emberek – videó

A legtöbb kutyatulajdonos szerint a kedvenceik néha tényleg úgy viselkednek, mint az emberek. Ezért is merül fel a kérdés újra és újra a kutatókban: négylábú társaink vajon hozzánk hasonló szeretetet és ehhez kapcsolódó pozitív érzelmet éreznek-e irántunk.

Egy most publikált tanulmány szerint ebben a kérdésben „a kutyák is emberek”.

Legalábbis erre a következtetésre jutottak az Emory Egyetem kutatói, miután több mint egy tucat kutyán végeztek MRI-vizsgálatot. Azt találták, hogy az embereknél ugyanaz az agyi régió felelős a pozitív érzelmekért, mint a kutyáknál.

A tudósok a téma tanulmányozása során eddig leginkább az állatok viselkedésmódjára támaszkodtak: nem véletlenül, hiszen

NEM KÉRDEZHETJÜK MEG A KUTYÁT, HOGY HOGYAN ÉRZI MAGÁT ÉS MIT GONDOL.

A kötődés egyértelmű a kutyák és az emberek közöttFORRÁS: PEXELS.COM

Emiatt számít a kutyák érzelmeinek kérdése óriási kihívást jelentő kutatási területnek. Az MRI-vizsgálattal azonban a szakemberek most „hagyták, hogy az agy beszéljen”. Ehhez azonban elsőként meg kellett tanítani az ebeket arra, hogy mozdulatlanul maradjanak a gépben, amihez különböző jutalomfalatokkal trenírozták őket.

A szkenner belsejében mértük a kutyák agyi aktivitását olyan, kétkezes jelekre, amelyet megtanultak társítani az étellel, valamint ismerős és ismeretlen kutyák és emberek illatára reagálva– mondta Gregory Berns, az Emory Egyetem neuro-ökonómiai professzora a ZMEScince online tudományos portálnak. – Mind az emberi, mind a kutya agy funkciója és felépítése meglepően hasonló egy kulcsfontosságú régiót illetően: a caudate magban (farokmagban).

A caudate mag az agy szerkezete, amely a bazális ganglionok része. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS/LINDSAY HANFORD, GEOFF B HALL

Hozzátette: az agytörzs és a kéreg között elhelyezkedő dopaminban gazdag caudate mag kulcsszerepet játszik az olyan dolgokra való várakozásban, amelyeket élvezünk, mint például az étel, a szeretet és a pénz.BERNS PROFESSZOR SZERINT SZÁMOS OLYAN DOLOG LÉTEZIK, AMELY AKTIVÁLJA AZ AGYUNK EZEN RÉSZÉT, AMELYEK A POZITÍV ÉRZELMEKHEZ KAPCSOLÓDNAK; EZEK AKTIVÁLJÁK A KUTYA CAUDATA MAGJÁT IS.Az ételre utaló kézjelekre, valamint az ismerős emberek szagaira reagálva a kutya farokaktivitása megnőtt. Ezt az idegtudósok funkcionális homológiának nevezik, ami jól mutatja a kutya érzelmeit.

A pozitív érzelmek, például a szeretet és a ragaszkodás

A pozitív érzelmek, például a szeretet és a ragaszkodás megtapasztalásának képessége azt jelentené, hogy a kutyák hozzánk hasonlóan érzékenyek– mutatott rá a szakember. – Úgy tűnik, hogy a kutyáknak, és valószínűleg sok más állatnak is, hasonló érzelmeik vannak, mint nekünk.

PLOS ONE tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint ez a képesség pedig azt jelzi, hogy talán át kéne gondolnunk a kutyákkal való bánásmódot, valamint felül kellene vizsgálnunk a tulajdonként való kezelésüket.

Amikor a kutyánk tehát csóválja a farkát, biztosak lehetünk benne, hogy az állat boldog, amire már tudományos bizonyítékaink is vannak.

origo

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Férje otthagyta őt mikor a nő lebénult – 2 évvel később csak egyvalamit tud mondani

Mazsi

FÉRFIAKNAK – AZ ERŐS NŐKRŐL!

Mazsi

Magyar szakemberek is részt vettek a Holdra szállás munkálataiban

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------