Hirmagazin.eu
Főoldal » Bírósági tárgyalások a COVID járvány alatt
Belföldi hírek

Bírósági tárgyalások a COVID járvány alatt

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke 4/2020. (IX. 15.) OBH elnöki ajánlásában rögzítette azokat a szempontokat, amelyeket a bírósági épületében a COVID járvány alatt megtartott bírósági tárgyalásokon történő személyes részvétel során figyelembe kell venni. Ezeket ismertetjük most olvasóink számára.

A szabályzat célja a bírósági munka zavartalanságának biztosítása, az épületbe történő be- és kilépés szabályozása, a tömeges megbetegedés elkerülése, a bírósági eljárásokban résztvevők egészségének megóvása.

A szabályzat szerint bíróság épületeibe belépni, tartózkodni jogosultak a bíróság dolgozói; az ügyvédek, az ügyészek, a bíróság érdekkörébe tartozó feladatot ellátó személyek és az idézett személyek, meghatalmazottjaik, a hallgatóságként megjelenni kívánó személyek tartózkodhatnak, munkavégzésük, tevékenységük idejére.

A hallgatóságnak, az iratbetekintésre, beadvány beadására megjelenő személynek előzetesen telefonon vagy elektronikus úton regisztrálni kell.

Lehetőség szerint egyidejűleg egy ügyfelet fogadnak egyszerre az ügyfélfogadás céljára kijelölt helyiségben, kivéve, ha a helyiség mérete lehetővé teszi a jelenlévők közötti legalább 2 méteres távolság biztosítását. Az ügyfelek papír alapú beadványaikat elsősorban postai úton, vagy a bíróság épületében található gyűjtőládákban nyújthatják be.

A kezelőirodában az iratbetekintést elsősorban elektronikus úton, számítógép segítségével kell egy e célból elkülönített helyiségében biztosítani.

A bíróság épületeibe belépni kizárólag szájat és orrot eltakaró eszköz viselésével, valamint a kihelyezett kézfertőtlenítő használatát követően lehetséges, és a közös használatú épületrészek és közös használatú helyiségek használata során mindenki köteles védőeszközöket használni. A kezelőirodai ügyintézés során kesztyű viselése is javasolt. A bíróság épületeibe olyan személy nem léphet be, aki járványügyi elkülönítés céljából elrendelt, hatósági karantén hatálya alatt áll, vagy aki hatósági karantén végrehajtására kijelölt lakóhelyen, karanténköteles személlyel közös háztartásban él, illetve aki szoros kapcsolatban állt valószínűsítetten vagy megerősítetten COVID-19 vírussal fertőzött személlyel, az a kapcsolat megszakítását (megszűnését) követő 14 napig nem léphet be a bíróságra.

A tárgyalásra érkező személyek az ügyintézés kezdő időpontja előtt legfeljebb 10 perccel léphetnek be az épületbe és a tárgyalótermet a legrövidebb úton kell megközelíteniük, ülőhelyeiket a tárgyalóteremben behívásukat követően azonnal el kell foglalniuk.

A tárgyalótermek előterében, valamint a folyosókon a várakozás alatt meg kell tartani a személyek közötti 2 méteres távolságot. A tárgyalás befejezését követően az ügyfelek kötelesek a bíróság épületét azonnal elhagyni.

Tárgyalótermi protokoll alapján a tárgyalóterembe a kihelyezett kézfertőtlenítő használatát követően lehet belépni, szájat és orrot eltakaró eszköz viselése a tárgyalás teljes időtartama alatt, minden résztvevő számára kötelező. A tanács elnöke – szükség esetén – a szájat és orrot eltakaró eszköz levételét rendelheti el a személyazonosság megállapítása céljából, ennek időtartamára. A tárgyalóteremben – amennyiben a helyiség mérete lehetővé teszi – a jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük.

Ennek figyelembevételével az eljáró bíró az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hány fő (hallgatóság) tartózkodhat.

Lehetőség szerint minden tárgyalás befejezését követően a tárgyalóteremben a bíróság által megszervezett fertőtlenítő takarítást kell végrehajtani.

Ecovis Hungarym, Dr. Zalavári György

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

20 hír, ami meghatározta a 2015-ös évet

Edit

Házkutatás, motozás, lefoglalás a Momentum Mozgalom székházában

Mazsi

A havazás miatt több helyen nem volt áram

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------