Főoldal > Hírek > Tudástár > Tudástár - minden érdekesség > Biológiai csodára bukkantak egy csongrádi erdőben!
Biológiai csodára bukkantak egy csongrádi erdőben! 1

Biológiai csodára bukkantak egy csongrádi erdőben!

Hirdetés

Egy al­győi gom­bász olyan kucs­ma­gom­bára buk­kant, ami egy dió hé­já­ból kelt ki. Je­len­leg az ELTE la­bor­já­ban vizs­gál­ják meg ala­po­sab­ban a le­le­tet.

Egy csongrádi gombász egészen meglepő csodára bukkant az erdőben, miközben a tavasszal szokásos kucsmagomba-gyűjtésre indult. Egyből fel is kereste Algyőn Hajdú Mihály gombaszakértőt, hogy megmutassa neki a különleges leletet: kucsmagombával kereste fel, amely

egy dióhéjban növesztett termőtestet.

A gombákkal foglalkozó Facebook-csoportokban igazi szenzációt keltett a Csongrád megyei furcsaság, a fórumozók nemigen találtak magyarázatot a jelenségre. A dióhéjban nincs elég tápanyag, de csersav igen – amit viszont nem szeretnek a kucsmagombák.

Biológiai csodára bukkantak egy csongrádi erdőben!

Biológiai csoda a dióból előbukkanó kucsmagomba (Forrás: Facebook)

Fölvetették, hogy biztos elkorhadt a héj, így a gombafonalak a talajból áthatoltak rajta, de a héj teljesen ép, nem erről van szó. A gombaszakértő úgy véli, egy varjú vihette fel magával egy nyárfára a diót még ősszel, megtörte, aztán leesett az avarra héja, amibe aztán kétféle spóra került.

Ebből fejlődhetett ki a termőtest

– magyarázta a negyven éve gombavizsgálóként dolgozó Hajdú Mihály a Délmagyarnak. De még mindig rejtély, hogy szinte tápanyag nélkül miként nőtt ki a dióhéjból egy gomba.

A dióhéj és kucsmagomba párosa befőttesüvegbe került, és az ELTE laborjában vizsgálják meg alaposabba, hátha sikerül választ találni az élettani csodára.

Sok minden játszhatott közre

A Ripost megkeresett egy tapasztalt gombászt, aki elmondta: az enyhe tél és a hirtelen érkező, meleg tavasz jótékonyan hatott a gombák fejlődésére és a csapadékos időjárás is kedvezett a burjánzásuknak.

Ez a cseh kucsmagomba szokott először megjelenni, de idén kicsit korábban bújt ki a talajból

– mondta lapunknak Beregszászi Lujza, aki szerint több tényező együttes jelenléte okozhatta, hogy a gomba egy dióhéjban telepedett meg.

Valószínűleg egy kis föld is került a héjba, a spóra így tudott kinőni, – bár az még mindig kérdés, hogy a dió magas csersavtartalma mellett hogyan tudott kifejlődni a kucsmagomba

– tárta szét a kezét a gombász, aki szerint a végleges választ majd az ELTE kutatói fogják megmondani.

Forrás: Ripost

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: