Image default
Belföldi hírek

Bevezetik a dugódíjat és korlátozzák a diesel-autók közlekedését a fővárosban – videó

Lesz dugódíj a fővárosban és a dízelautók közlekedését is korlátozzák

– erről beszélt Karácsony Gergely egyik helyettese kedden.

Nemrég a főpolgármester is mondott hasonlókat, de aztán finomította. A keddi interjú azonban egyértelműnek tűnik. Nyugati városokban is próbálkoztak hasonlóval, Németországban emiatt egyfajta „lázadás” tört ki a dízelkocsik tulajdonosai között. Magyarországon nagyjából 30 százalék a dízelautók aránya – közölte az M1 Híradója.

Lesz dugódíj Budapesten” – erről írt a Mandiner az egyik kereskedelmi televízióra hivatkozva. A klímavédelmi ügyekért felelős főpolgármester-helyettes ugyanis arról beszélt, hogy olyan intézkedéseket fognak hozni, amelyekkel korlátozzák a következő öt évben a dízelautók budapesti közlekedését.

Dorosz Dávid azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy a belvárosba csak pénzért lehessen behajtani autóval. „Állandó dugókat, közlekedési káoszt látunk, ez így nem maradhat, és el fogunk lépni ebbe az irányba” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy lesz-e dugódíj, azt válaszolta, lesz olyan formája, amivel a mostani szabályozást szigorúbbá tesszük.

Karácsony Gergely korábban már beszélt arról, hogy a dízelautók egy részét kitiltaná a fővárosból és úgynevezett alacsony károsanyag-kibocsátású zónákat alakítanának ki. Ennek értelmében a szennyező járművek, főleg a dízelautók nem hajthatnának be a város bizonyos részeibe. A főpolgármester szerint ebbe előbb utóbb az autótulajdonosoknak is bele kell törődniük.

A rendelkezés Budapesten és agglomerációjában több százezer autós érinthet. Ők kiszorulhatnak a fővárosi utakról.

A kormány eddig sem támogatta, ezután sem támogatja a Demszky-korszakban bevállalt dugódíj bevezetését – így reagált a Miniszterelnökség. Azt is írták, ha Karácsony Gergely ragaszkodik a dugódíjhoz, azt elsőként a Fővárosi Közgyűlésben érdemes megvitatni.

A címlapfotó illusztráció.

 

Hasonló hírek

eGate: Automatikus határellenőrzés, biometrikus zsiliprendszerrel (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Közel százezer embert nyomaszt ez a tartozás

info

Elárasztották Orbán Viktor hivatalos Facebook oldalát a külföldi szimpatizánsok

Edit