Hirmagazin.eu
Főoldal » Beutazási korlátozásokról döntött a kormány
Belföldi hírek

Beutazási korlátozásokról döntött a kormány

A járvány több helyen fellángolt, meg kell akadályozni, hogy külföldről be lehessen hurcolni a vírust

– mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi sajtó-tájékozatóján.

A kormány a határbelépés szigorításáról döntött, amelyek kedden éjfélkor lépnek hatályba.

Cikkünk frissült.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 11 órakor, istentiszteleti időben kerül sor a sajtótájékoztatóra – kezdte rendkívüli tájékoztatóját Gulyás Gergely.

Magyarországnak meg kell védenie saját biztonságát, meg kell akadályoznia azt, hogy a vírust külföldről be lehessen hurcolni – hangsúlyozta. Hozzátette: Magyarország közös erőfeszítéssel megnyerte az első csatát a vírussal szemben, az életet sikerült május közepe óta több részletben újraindítani.

„Hazánk ma egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából” – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a világban azonban nem mindenhol ennyire sikeres a védekezés, ezért a járvány újra és újra több helyen fellángol.

„Akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust sikerül a határokon kívül tartani” – tette hozzá.

A tárcavezető aláhúzta, a kormánynak továbbra is a magyar emberek egészsége, élete és biztonsága a legfontosabb, ezért mindent megtesz, hogy megakadályozza a vírus visszatérését.

Korlátozások a biztonságért

A miniszter szerint ellentmondásosnak tűnik, de igaz, hogy minél jobban tudjuk őrizni a határainkat, kontrollálni, korlátozni az országba való belépést, annál  jobban meg tudjuk őrizni a biztonságos és szabad élet feltételeit Magyarországon.

A rendszerváltást megelőzően évtizedekig éltünk úgy, hogy a szigorú határellenőrzés, a külföldre vagy külföldről Magyarországra történő beutazás korlátozottsága egyet jelentett az ország rabságával, most viszont fordított a helyzet, a korlátozó intézkedések a szabadság megóvását, biztonságunk megőrzését szolgálják – fogalmazott.

Három kategóriába sorolták az országokat

Közölte: további hazai korlátozó szabályok bevezetését a kormány nem tartotta indokoltnak, mivel a fertőzések száma csökken Magyarországon, ugyanakkor a kedvező folyamat fenntartása a határellenőrzés szigorításával biztosítható.

Ismertette: a zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható. A sárga kategóriába azok az országok tartoznak, ahol kevésbé súlyos a helyzet, a vörösbe pedig azok, ahol súlyos.

Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni.

A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség – mondta.

Hozzátette: ahogy korábban is, a házi karantén szabálya alól különös méltánylást érdemlő esetben a rendőrség adhat, a kérelmet angol vagy magyar nyelven kell kérelmezni.

Kivételek

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az intézkedések nem terjednek ki a tranzit, illetve a teherforgalomra, a hivatalos utakra, valamint mindazokra akik hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen.

A Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevői korlátozás nélkül beléphetnek az országba, még a sárga és a piros jelzéssel besorolt állam területéről is – derült ki a vasárnap megjelent rendelet szövegéből.

Négy EU-s tagállam kapott sárga besorolást

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy négy uniós tagállam lett besorolva a sárga kategóriába: Bulgária, Portugália, Románia és Svédország. Az EU-n kívüli országok közül az Egyesült Államok, Japán, Kína Norvégia, Oroszország, Szerbia is a közepesen fertőzött listára került.

A kormány 154 országot sorolt a súlyozottan fertőzött kategóriába. A vörös jelzést kapta, vagyis az innen érkező külföldiek számára megtiltják a Magyarországra történő belépést: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, valamint Ukrajna is.

 

Kínán és Japánon kívül egyetlen ázsiai országból sem lehet Magyarországra utazni, de a teljes afrikai kontinens is tiltólistára került.

Gulyás Gergely hozzátette: mivel Horvátországban az esetszám alacsony, ezért a zöld kategóriába került.

Az egyes országok besorolását heti rendszerességgel, a szerdai kormányüléseken felülvizsgálják.

A kormány augusztus elsejéig vállalja a tesztelés költségeit. Ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét, ha sárga vagy vörös jelzésű országból hazatérve nem kíván 14 napos hatósági házi karanténba kerülni – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: szerdai kormányülésén dönt a kormány az augusztus 20-i ünnepségek megrendezéséről.

Ugyancsak kérdésre tagadta, hogy Magyarország nem szolgáltat adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak, szerinte félreértésről van szó.

Az MTI kérdésére elmondta: szerdától lépnek hatályba az utazási korlátozó intézkedések. Megerősítette, azok is számíthatnak az új intézkedésekre, akik Görögországból közúton, Szerbián keresztül térnek haza.

Hiradó, M1 / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Kiderült: Ez történt a Momentum fiatal alelnöknőjével, miután elvitték a rendőrök

Géza

Álmodik a fenyőfácska

Edit

A legidősebb korosztály jelenti a DK keménymagját

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------