Image default
Külföld

Betegség, rüh és éhezés: ilyen az északnyugat-boszniai menekülttábor

Betegség, rüh és éhezés. Ez jellemzi az északnyugat-boszniai Vucjakban található menekülttábort, amelynek azonnali bezárását követelte az Európai Unió bosznia-hercegovinai delegációja.

A menekülttáborban, ahol se áram-, se vízszolgáltatás nincsen, sőt, elegendő élelmet sem kapnak az emberek, egy korábbi szeméttelep területén „épült”.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, kedden látogatott el a táborba és utána sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, sokkolták a látottak és szégyelli magát, hogy ez Boszniában történik.

„A körülmények embertelenek, és nem tudom elhinni, hogy egy ilyen dolog megtörténhet Boszniában. Ez az országom szégyene! A tábort még ma be kell zárni” – hangsúlyozta Mijatovic, aki szerint hamarosan emberek halnak majd meg a minősíthetetlen körülmények miatt.

Ezt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet is megerősítette, mondván, a tábor lakói közül egyre többen küzdenek légzőszervi megbetegedéssel és bőrproblémákkal, amelyek következtében csak idő kérdése, hogy halálesetek is bekövetkezzenek.

A Bosznia északnyugati részén, Bihac közelében lévő vucjaki befogadótábor a levegőből fotózva / Fotó: MTI/EPA

A Vučjak táborban csak nehezíti a helyzetet, hogy a hőmérséklet -1 fok alá esett, a sátrak nem fűthetők, és a tüzifa gyűjtése is életveszélyes, tekintve hogy a tábor környéke el van aknásítva – írja a 444.hu.

A Közel-Keletről és Ázsiából érkezett menekültek azért ragadtak a táborban, mert a boszniai hatóságok nem tudtak megállapodni abban, hova vigyék őket. A több száz menedékkérőt azért kellett a korábbi helyükről, Bihácsról elszállítani, mert ott kezdett elviselhetetlenné válni a helyzet. Sok volt a konfliktus a helyiekkel, júniusban már éjszakai kijárási tilalmat is elrendeltek, hogy megelőzzék a lakosság és a táborlakók közötti feszültségeket.

A hatóságok nemrégiben azt javasolták, hogy az új tábort egy kis falu, Lipa közelében állítsák fel, nem messze Bihácstól. Ez azonban nagyon nem tetszik a településen élő szerbeknek, akik be is perelték Bihács polgármesterét, mivel szerintük csak azért akarják a közelükben elszállásolni a menedékkérőket, hogy megakadályozzák a délszláv háború során elüldözött szerbek visszatérését otthonaikba.

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Saját országát is felelőssé tette a migránsválságért a német EU-biztos

Edit

Most érkezett a hír: Robbantás volt a koncerten, rengeteg a halott – VIDEÓ

Mazsi

Újabb magyar kamionost támadtak meg migránsok

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------