Hirmagazin.eu
Főoldal » Bértámogatás: tisztult a kép, .. itt vannak a részletek..
Gazdaság

Bértámogatás: tisztult a kép, .. itt vannak a részletek..

Az alapítványok és az egyesületek kivételével minden, a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállaló után igényelhető a bértámogatás – mondta az InfoRádiónak a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal ügyvédje.

Szűcs László ügyvéd szerint a jogszabály újonnan kiadott verziója már pontosan meghatározza azon munkáltatók – meglehetősen széles – körét, amelyek a bértámogatást igénybe vehetik: vagyis mindazok, akik a Munka Törvénykönyve hatálya alá esnek, beleértve a munkaerőkölcsönző cégeket, vagy például a fióktelepeket. A jogszabály arra is kitér, hogy melyek azok a szervezetek, amelyek ebből a körből kiesnek, mint az alapítványok, egyesületek és közhasznú szervezetek, valamint a költségvetési támogatásban részesülő szervezetek.

A főbb kritériumok

A munkáltatónak legalább hat hónapja működnie kell, ugyanakkor szabadon dönthet, hogy mely munkavállalója után kéri a bértámogatást, de az nem állhat felmondási idő alatt. További feltétel, hogy a cég ne álljon csőd vagy felszámolási eljárás alatt, rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezzen, és természetesen vállalja azokat a kötelezettségeket, amelyek ezzel a támogatással kapcsolatosan a jogszabály meghatároz – emelte ki a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa, hozzátéve, bizonyos állami támogatások esetében viszont nincs lehetőség a bértámogatást is igénybe venni.

Az új kormányrendelet szintén tartalmazza a nemzetgazdasági érdek fogalmát. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az a nyomtatvány, amellyel ezt a támogatást a munkáltató és a munkavállaló együttesen igényli, tartalmazza azt a kérdést, hogy a nemzetgazdasági érdek fennáll-e az adott pozícióval kapcsolatosan, vagy sem – erről a munkáltatónak kell döntenie. A szakértő szerint a mérlegeléskor az eljáró kormányhivatal nyilván az adott térség munkaerőpiacát, a támogatott vállalkozás által végzett tevékenységet és a munkavállalók létszámát, illetőleg az adott vállalkozáshoz kapcsolódó egyéb beruházásokat és fejlesztéseket fogja mérlegelni.

Hatályos módosítások

Mint arról az Infostart korábban beszámolt, már elérhető a munka.hu weboldalon az új, módosított formanyomtatvány, amelynek segítségével még egyszerűbben kérvényezhető a támogatás. A módosításokat a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell, ugyanakkor az ügyintézési határidő a rendelet hatálybalépésének napjával újrakezdődik – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a honlapján közzétett egy számolási segédletet is, a támogatás várható összegének kiszámításához.

A kieső munkaidő már 15-75 százalékig terjedhet, azaz a részmunkaidő akár napi 2 óra is lehet a támogatás igénybevétele esetén 8 órás eredeti munkaidőt feltételezve. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét nem éri el, az egyéni fejlesztési idő alkalmazása csupán ajánlás lesz.

Azok a munkavállalók, akiknek a részmunkaideje 50 százalék alá csökken, havonta és egyénenként akár 100 ezer forintot meghaladó támogatásban is részesülhetnek. Akinél nem lépi át a részmunkaidő az 50 százalékot, azoknál a támogatási összeg továbbra is legfeljebb 75 ezer forint marad.

A rendelet tételesen kimondja azt is, hogy a támogatás távmunka és otthoni munkavégzés esetén is igényelhető. A változások egyértelműsítik, hogy a vállalkozások kizárólag a támogatással érintett munkavállalók esetén nem rendelhetnek el rendkívüli munkavégzést.

Fontos tudni, hogy a kérelem benyújtásakor hatályos nettó alapbért kell figyelembe venni az igényelhető támogatás összegének meghatározásakor. Ha a bértámogatás iránti kérelem benyújtásának időpontja után a munkáltató változtatni kíván a “támogatott” munkavállaló munkaidején, előzetesen tájékozódjon majd a feltételekről, mert ez hatással lehet a támogatás folyósítására (például ha a járványhelyzet javulása lehetővé teszi az eredeti munkaidő visszaállítását, a támogatás tovább már nem jár) – írta a Portfolio.

Nyitókép: Unsplash/John Schnobrich
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Áfa, szja – rossz hírt közölt Varga Mihály

Géza

Iskolakezdés: nem csak a tanszerek, de a digitális eszközök árai is durván megugrottak

Géza

Két újabb feldolgozóüzem állapodott meg az ipari alma áráról

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------