Image default
Gazdaság

Bérkiegészítést kapnak a szociális szférában dolgozók

hirmagazin 2015 05 22 144044
Utolsó módosítás dátuma:
2015. 05. 22. – 13:06
forrás: MTI

Júliustól bérkiegészítést kapnak a szociális szférában dolgozó szakemberek a jelenlegi bérpótlékon felül – jelentette be az emberi erőforrások minisztere egy pénteki budapesti rendezvényen.
Balog Zoltán elmondta, a kormány szerdai döntése értelmében 65 ezer szakmai dolgozó bérkiegészítésére az idei költségvetésben 7,6 milliárd forintot biztosítanak, jövőre pedig 15 milliárd forintot. Hozzátette, hogy a szociális területen dolgozók, ahogy tavaly, úgy az idén és jövőre is megkapják a korábban megítélt – összesen 12 milliárd forint – bérpótlékot.

A miniszter közölte, ez azt jelenti, hogy három év alatt 60 milliárd forinttal emelték a szociális szférában dolgozók jövedelmét, ebbe bele nem számítva a minimálbér-emelést.

Balog Zoltán erről a Petőfi Irodalmi Múzeumban beszélt, ahol – Novák Katalin és Czibere Károly államtitkárral – díjakat adott át a szociális és családügyi területen kiemelkedő tevékenységet végző szakembereknek és művészeknek. Kiemelte, a kormány munkájának a középpontjában a családok állnak, mert erős családok tudnak a gyermekeknek biztonságot adni, számukra jövőt biztosítani.

A miniszter eddigi kormányzati intézkedéseket sorolt fel, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint másfél éve nő a születések száma Magyarországon, ami azt jelenti, egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes gyermeket vállalni. Szerinte a statisztikai adatok óvatos bizakodásra adnak okot.

Elmondta, tavaly több gyermek született – mintegy 91 500 -, mint az elmúlt öt évben bármikor, és arról is szólt, hogy egyre többen kötnek házasságot. Hozzátette: ebben minden bizonnyal szerepe lehet az “állami nászajándéknak” is, azaz a házassági adókedvezménynek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a legutóbb 30 évvel ezelőtt, 1985-ben emelkedett olyan mértékben a születések száma, mint tavaly.

Balog Zoltán kitért arra: a kormány a következő években szeretne még többet tenni a családokért, a családok terheinek csökkentéséért. Megjegyezte, hogy az elmúlt öt évben a családokért tett intézkedések összege elérte az ezermilliárd forintot. Hozzátette ugyanakkor, hogy “a pénz nem minden”, elkötelezett, elhivatott emberekre van szükség, akiknek a munkáját a kormány szeretné elismerni.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a díjazottakat méltatva arról beszélt, rajtuk keresztül mondanak köszönetet azoknak a szakembereknek, akik nap mint nap ugyancsak a családokért dolgoznak, segítséget és támogatást nyújtanak a számukra.

Pro Familiis-díjat vehetett át:

Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke

Baginé Gavaldik Lívia, a Jászsági Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat pszichológiai tanácsadója

Bartos Erika gyermekkönyvíró, a Citera Alkotó Kft. ügyvezetője

Bíró László katolikus tábori püspök

Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ intézményvezetője, szakmai igazgatója

Dévény Anna, a Dévény Anna Alapítvány elnöke

Erősné Balogh Szilvia, Nagyecsed önkormányzatának projektvezetője

Halász Judit, a Vígszínház színművésze

Lakatosné Szám Katalin, a Képmás Magazin főszerkesztője

Mohay Tamás, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének igazgatója és Mohayné Keresztes Ilona, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezető szerkesztője (megosztva)

Oláh Zsolt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programkoordinátora

Pálhegyi Ferenc pszichológus, nyugalmazott főiskolai tanár

Pászthy Beáta Klára, a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekgyógyászati klinikájának gyermek- és ifjúságpszichiátere

Rónaszékiné Keresztes Monika Mária volt országgyűlési képviselő, a Népesedési Kerekasztal tagja

Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért orvos igazgatója

Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója

Szabó Endre belgyógyász

Pro-Caritate-díjat kapott:

Göncziné Sárvári Gabriella, a Kőbányai Egyesített Bölcsődék vezetője

Nagy Károly, az Országgyűlés Hivatalának német-orosz szakos idegenvezetője

Hasonló hírek

Elképesztő, mit veszünk méz helyett!

Mazsi

Orbán: megállapodhatunk a gázszállításról a Putyin-látogatás idején

info

Kéretlen e-mail marketing: Egy rossz üzenet, és máris jöhet a milliós bírság

Edit