Image default
Külföld

Belügyminiszter: Olaszország nem képes több embert befogadni

Olaszország elérte a felső határt, nem képes több embert befogadni – közölte Marco Minniti olasz belügyminiszter csütörtökön, aki jelzést vár a G20-as csoport európai résztvevőinek csütörtöki berlini “mini-csúcstalálkozójától” az olaszországi migrációs helyzettel kapcsolatban.

Marco Minniti kijelentette, a római kormány nem engedheti meg, hogy az olaszországi partokra érkező  migránsok létszáma meghaladja a “tűréshatárt”, mivel ez az ország jelenjét és jövőjét veszélyeztetheti.

Odavágott Macronnak

 

A La Repubblica című olasz napilapnak nyilatkozva az olasz belügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy más magatartást várt az Emmanuel Macron vezette Franciaországtól is. A francia elnök az EU állam- és kormányfőinek legutolsó találkozóján szolidaritást mutatott Olaszországgal, mégis az utóbbi napokban Franciaország visszafordította az olasz oldalról belépő migránsokat – mondta Marco Minniti.

Líbiában parancsolnának megálljt az áradatnak

Hozzátette, reméli, hogy a G20 csoport európai résztvevői a líbiai nemzeti egységkormánynak szánt források növeléséről is döntenek, hogy az észak-afrikai állam képes legyen saját határainak ellenőrzésére. Az olasz belügyminiszter szerint az eddig az ENSZ támogatta líbiai kormánynak átutalt 250 millió euró “már egy ideje elfogyott”.

A berlini minicsúcson Paolo Gentiloni olasz kormányfő Angela Merkel német kancellárral külön egyeztet az olaszországi migrációs helyzetről.

Brüsszelnek is jelezték, hogy elég: “Tunézia közelebb van”

Az olasz kormány EU-s nagykövetén keresztül szerdán jelezte az Európai Bizottságnak, hogy az utóbbi napokban majdnem egyszerre érkezett több mint 10 ezer bevándorló vészhelyzetet teremtett Itáliában. Az Il Messaggero című római napilap értesülései szerint a diplomáciai jegyzékben az olasz kormány arra hivatkozott, hogy a nemzetközi konvenciók értelmében a tengeren mentett embereket a közeli és biztonságos kikötőbe kell szállítani. Róma hangsúlyozta, hogy Málta és Tunézia partjai közelebb vannak az olaszoknál. Hozzátette, hogy a jelenlegi migrációs áradat már az olaszországi nemzetbiztonságot veszélyezteti. A római kormány azt jelezte, hogy ha az EU nem segít, szükség esetén lezárhatja kikötőit a tengeren megmentett migránsokat szállító nem olasz felségjelzésű hajók előtt. Az Il Messaggero úgy tudja, Brüsszelben “rosszul” fogadták a római kormány lépését.

Renzi szerint is elég

Ismert, hogy Matteo Renzi volt kormányfő, a balközép miniszterelnök-jelöltje is kijelentette: tarthatatlan a helyzet Olaszországban.

Az olasz belügyminisztérium az év végéig 220 ezer ember érkezésével számol, közülük az év eleje óta már 80 ezren érkeztek. További 170 ezren vannak az olaszországi táborokban, tavaly vagy korábban érkezett menedékkérők és kiutasításra váró illegális bevándorlók.

Az olasz sajtó egy 2004-es esetre emlékeztetett, amikor a Cap Anamur német humanitárius szervezet mentőhajóját, 37 menedékkérővel a fedélzetén az olasz hatóságok nem engedték kikötni arra hivatkozva, hogy a hajó vigye a menedékkérőket Németországba vagy Málta szigetére. Végül a német hajó dán kapitánya saját elhatározásából Szicíliában kötött ki, és az olasz hatóságok őrizetbe vették őt és a legénységet is, majd néhány nap után elengedték.

forrás: MTI

Hasonló hírek

Megszenvedheti az egyiptomi turizmus az orosz repülőgép tragédiáját

info

Százezer denevér ejtett túszul egy várost

Edit

Lengyel aktivista: Brüsszel elégtelen politikája csak serkenti az illegális bevándorlást

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------