Image default
Időjárás

Belepte a hó az országot

A legtöbb hó Kékestetőn hullott, ott több mint 30 centiméteres már a hóréteg.

Napközben sok helyen akadozott a közlekedés, elzárt település nincs, de a hegyi utakon nem érdemes útnak indulni. A hideg és a hó miatt megdőlt kedden az áramfogyasztási rekord, és rengetegen vásároltak hólapátot és jégkaparót. A tanyavilágban egymást segítik az emberek.

Mezőőrök segítettek a nehéz körülmények között élőknek Hajdúnánás mellett, ahol több mint kétszázan élnek a tanyákon. Csengeri Imréné azt mondta: az ételre és gyógyszerre nincs gondja, viszont ebben a hidegben sokat kell fűteni, így tűzifára szüksége van.

Személyvonat a behavazott nógrádi vár közelében, 2019. január 9-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Kecskemét környékén a tanyagondnokok folyamatosan járják a házakat, és

a hideg időben még jobban odafigyelnek az itt élőkre.

Dobogókőn két nap alatt csaknem 25 cm hó esett. A kanyargós hegyi utakon csak a terepjárók és az összkerék-meghajtású autók tudnak haladni. Volt, aki kedden nem is tudott lejutni, és autóját is csak délelőtt tudta kiszabadítani.

Egerbakta és Sirok között egy kamion sofőrje döntött úgy, hogy félreáll, nehogy a meredek úton az árokba csússzon.

Budán okozott problémát a közlekedésben a hó

Budapesten főleg a budai oldalon okozott problémát a közlekedésben a hó. A hegyi utakon sokan csak nehezen tudtak elindulni, sok autónak kipörgött a kereke a havas aszfalton.

Volt, aki az útburkolatot meglátva úgy döntött, inkább visszafordul, és lankásabb útvonalat választ, de voltak olyanok is, akik biztosra mentek, és hóláncot is felszereltek a gumikra.

A havas időjárás miatt a barkácsáruházakban is

megnőtt a kereslet a téli szezonális termékek iránt.

Az utóbbi napokban sokan keresik például a hóláncokat, az útszóró anyagokat és a hólapátokat.

„Téli autó felszerelést, elsősorban szélvédőmosó folyadékokat, illetve a szélvédőn lévő jég eltakarításához szükséges különféle kaparókat keresték a vásárlók, és természetesen slágertermék volt a hólapát” – nyilatkozta Cseh István áruházvezető.

Sok baleset történt az utakon

A figyelmeztetések ellenére országszerte sok baleset történt az utakon a hóesés miatt. A Bács-Kiskun megyei Imrehegyen fának csapódott egy autó, a gépkocsi jobb eleje és oldala teljesen összetört. A sofőr a település határában áttért a szemközti sávba, majd az árokba csúszott. Az autó vezetőjét fejsérüléssel szállították kórházba.

Szolnok külvárosában pedig délután ütközött össze két autó frontálisan. A járművek eleje szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolódott, az egyik kocsi az ütközés során az árokba csapódott. A balesetben hárman súlyos sérüléseket szenvedtek.

Lezárt útszakasz, vagy elzárt település nincs az országban, de a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

fokozott figyelmet kér az autósoktól.

„Egy-egy munkagépünknek a fordulóköre körülbelül 2-5 órát vesz igénybe, ennyi idő alatt folyamatos, intenzív havazás esetén újra és újra téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki, ezért újabb és újabb beavatkozásokra van szükség” – nyilatkozta Pécsi Norbert szóvivő.

Kisfiú csúszik a hóban a városligeti Királydombon, 2019. január 9-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Pécsi Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy a hóeltakarító munkagépeket tilos és balesetveszélyes megelőzni.

Fehérbe borult Budapest

A főváros is abba a térségbe tartozik, ahol a legtöbb hó esett. Reggelre fehérbe borult minden. Leginkább a budai oldalon, a hegyekben okozott ez gondot. Voltak, akik a meredek utakon nem is mertek útnak indulni, mások felrakták a hóláncot. A főbb utak most már jól járhatók, a mellékutak takarítására azonban sokfelé még nem került sor.

A legtöbb embert egyáltalán nem zavarta, hogy leesett a hó a fővárosban, a gyerekek ki is használták a lehetőséget a játékra, minden dombot megmásztak, hogy aztán leszánkózhassanak.

A felnőttek eközben az autóikról takarították a havat, reggel emiatt minimum tíz percet rá kellett számolni az indulásra.

A Fővárosi Közterület-fenntartó járművei is folyamatosan dolgoznak.

A sózást idén sem lehet megúszni, emiatt a kutyák gazdáinak is figyelniük kell.

Az FKF elsőként a főútvonalakat tisztította meg, utána következtek a mellékutak. 80 munkagép és 300 hómunkás takarította egész szerdán a havat, illetve síkosságmentesített a céghez tartozó területeken.

„Az FKF Nonprofit Zrt. feladata télen a kezelésébe tartozó, úgymond ingatlanhoz nem kapcsolódó közjárdák, közlépcsők síkosságmentesítése. Az összes többi járdaszakasznak a takarítása az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének a feladata” – mondta Horváth László szóvivő.

Sok járda azonban nincs letakarítva, ezért a gyalogosoknak is figyelniük kell.

A megállók tisztán tartásáért a BKV felelős. A cég az M1 Híradójával azt közölte: a sózást és a hóeltakarítást egy alvállalkozó végzi, és az a feladatuk, hogy havazás után a lehető leghamarabb biztonságosak legyenek a csomópontok és a megállók.

forrás: M1

Hasonló hírek

Láttál már felrobbant felhőt? – VIDEÓ

Mazsi

Figyelem! Kezdődik a pokoli kánikula: az év legmelegebb napjára figyelmeztet az OMSZ! Oszd meg!

Géza

Figyelmeztetést adtak ki: viharos szél és akár mínusz 10 fok

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------