Image default
Külföld

Bejelentette a lemondását Theresa May

London – Theresa May brit miniszterelnök bejelentette, hogy távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód megválasztásáig várhatóan ő marad a kormányfő.

Bejelentette távozását Theresa May. Csütörtöki brit sajtóértesülések alapján tudni lehetett, hogy mire készülhet a brit miniszterelnök: Theresa May pénteken tudatta, hogy június 7-én távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről. Mint mondta, addig látja el miniszterelnöki feladatait, amíg a toryk nem dönt arról, ki lesz az utódja. Ez a döntés minden bizonnyal nem születik meg egyhamar: akár másfél hónapig is tarthat. A brit kormányfő ügyvezetőként a kormány és a Konzervatív Párt élén marad a több szavazásból álló vezetőváltási folyamat végéig.

A sajtótájékoztatót Theresa May azt követően tartotta a Downing Street előtt, hogy találkozott a tory 1922 Bizottság vezetőjével, Graham Bradyvel. Könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában May felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel.

“Megtettem, amit tudtam. Bánt és mindig is nagyon fog bántani engem, hogy nem voltam képes véghez vinni a Brexitet” – mondta Theresa May, szavait a Daily Mailidézte.

Kijelentette: most is úgy hiszi, hogy helyénvaló volt a kitartó próbálkozás még akkor is, ha az esélyek nem a sikernek kedveztek. 

Mára azonban egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha ezt az erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja.

Theresa May kijelentette: a Konzervatív Párt új vezetőjének megválasztási folyamata az ő távozásának időpontja utáni héten kezdődik.

A bizottság szerda este tartott értekezletet a pártszabályzat módosításának lehetőségéről, annak érdekében, hogy Theresa May ellen a frakció azonnali hatállyal újabb bizalmatlansági indítványt terjeszthessen be.

Forrás: Blikk.hu/ (MTI)

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Hasonló hírek

Saját tagjait végezte ki az Iszlám Állam

info

Milanovic: az EU-csúcson azt mondták, ne építsünk kerítést

Edit

Eltűnt hétszáz dzsihadista a hatóságok szeme elől

Edit