Hirmagazin.eu
Főoldal » Bejártuk a legismertebb bűnügyek fővárosi helyszíneit
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Bejártuk a legismertebb bűnügyek fővárosi helyszíneit

Budapest — Gyilkosságok, leszámolások és betörések – alig néhány évtizeddel ezelőtt ezek a bűncselekmények Budapest hétköznapjaihoz tartoztak.

Napjainkban már kezdenek a feledésbe merülni olyan ikonikus alakjai és helyszínei a magyar alvilágnak, amelyek máig meghatározó szereplői a főváros hangulatának.

Kinek ne jutna eszébe a Margit körúton utazva a Fenyő-gyilkosság? A napjainkban ismét sokat emlegetett Prisztás József kivégzése a Ladik utcában? Máig beleborzongunk olyan nevekbe, mint P. Tamás vagy Jozef Rohác, pedig jobb esetben csak a sajtóban találkozhattunk velünk.

Dezső Andrásnak, az Index újságírójának Maffiózók mackónadrágban című könyve ebbe a világba kalauzolja el az olvasót, felidézve a 80-as és a 90-es évek alvilági hangulatát.

Dezső András – Maffiózók mackónadrágban

– Mindig is szerettem olyan témákkal, csoportokkal foglalkozni, amelyeket bonyolult felderíteni. Számomra ilyen az alvilág is – mesélte a Blikknek a szerző, akit már jó ismerősként kezelnek ennek a rejtélyes világnak a szereplői.

Hogy ne csak a könyvben mutassa be a híres események szereplőit, munkatársunkkal egy „vértúrán” körbebarangolta a legendás helyszíneket.

Ladik utca

A félreeső, csendes óbudai utca neve mára már összefonódott a Prisztás-gyilkossággal. A vállalkozót saját kocsijában lőtte agyon merénylője, aki egy biciklivel tekert áldozata járgánya mellé. A kivégzés 1996. november 1-jén, 23 éve történt, ám most ismét a bíróság látókörébe került. A gyilkosságot ugyanis magára vállalta a szlovák Jozef Rohác (63), ám vallomásában rengeteg ellentmondás van. Az ügy miatt jogerős büntetését tölti a gyilkossággal eredetileg megvádolt férfi, H. István.

A Prisztás-gyilkosság a Ladik utcában történt 1996-ban /Fotó: RAS-archívum

Eötvös utca

Markó Béla a hetvenes évek rettegett gengsztere volt. Betörőként kereste meg a kenyerét, később már másra bízta a piszkos munkát. Amikor érezte, hogy egyre forróbb a talpa alatt a talaj, menekülőre fogta. Sikerült átvágnia a nyomozókat, és nyelvtudás nélkül kijutott az Egyesült Államokba. Kevesen tudják róla, hogy a legendás alvilági nehézfiú egy Eötvös utcai lakáson osztozkodott az édesanyjával.

Eötvös utcában lakott Markó Béla

Margit körút

A Margit körút neve szinte egybeforrt Fenyő Jánoséval (†44) az évek alatt. A médiavállalkozót még 1998-ban végezte ki Jozef Rohác, amikor a piros lámpánál várakozott autójával. Bár Jozef Rohácot mint gyilkost és P. Tamást mint megrendelőt már elítélte a bíróság, nemrég Gyárfás Tamás (70) neve is felbukkant a merénylet kapcsán. Az ügyészség ugyanis felbujtóként nevezte meg az egykori médiavállalkozót és volt úszóelnököt. Ez ügyben még nem indult bírósági tárgyalás.

Fenyő Jánossal a Margit körúton végeztek 1998-ban /Fotó: RAS-archívum

Hallo Bar (90-es évek)

A Király utcában a mai napig üzemelő bárban a kilencvenes években szinte napi rendszerességgel fordultak meg a zsaruk. Az alvilági tagok kedvenc szórakozóhelyén ugyanis többször volt robbantás, mint a város bármelyik másik pontján. A merénylők nem válogattak, néha bombát, máskor kézigránátot dobtak a szórakozóhelyre. Az utolsó, 1998-as robbantás nem sokkal azután történt, hogy a szórakozóhely akkori tulajdonosa balesetet szenvedett a Margit hídon. Az autóban nem egyedül ült, két rendőr társaságában utazott, így jelzésértékűnek tartják a két héttel későbbi robbantást.

A Hallo Bar a mai napig a Király utcában van

A Hallo Bar az alvilági tagok kedvenc szórakozóhelye volt /Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Old Firenze

Senkit ne tévesszen meg: bár patinás hely, történelmi környéken, az Old Firenze a rendszerváltás előtti évek egyik ismert bűnfészke volt. A lebujban az éjszakai élet szinte minden kétes alakja megfordult, a betörők is szívesen jöttek ide. Itt tűntek fel először a bűnözők és a kidobók, azaz a portások mellett a sportolók is. Dezső elmondása szerint a birkózókat és bokszolókat előbb vagy utóbb bekebelezte az alvilág, ugyanis ők alapozták meg a magyar maffia erejét.

Az Old Firenze ismert bűnfészek volt

Hasonló hírek

VV Fanni feltételezett gyilkosának a nagybátyja kitálalt: „Nagy hülyeséget csinált…”

Mazsi

Magyar Nemzet: ráégett a DK-ra a győri zsarolási ügy – videó

Géza

Gázriasztóval raboltak boltot Pesten

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------