Főoldal » Beindult az élet a magyar tőzsdén: rég volt ilyen hónap
Gazdaság

Beindult az élet a magyar tőzsdén: rég volt ilyen hónap

Felpezsdült a magyar tőzsde márciusban, a BÉT forgalma megugrott februárhoz képest, az átlagos napi forgalom meghaladta a 14 milliárd forintot.

A BUX jól teljesített régiós és európai viszonylatban, főként a történelmi csúcsra emelkedő OTP-nek köszönhetően. A brókercégek “versenyében” fej-fej mellett halad a Wood és a Concorde hónapok óta, márciusban a Wood állt az élen a forgalom alapján.

Emelkedéssel zárta a márciust a hazai tőzsde indexe, a BUX közel 4 százalékot emelkedett egy hónap leforgása alatt, ami jónak számít a régióban és a fejlett piaci tőzsdékhez képest is. Az irányadó nyugat-európai indexek közül a DAX esett, a CAC-40 és az FTSE-100 egy kisebb mértékű emelkedéssel zárt, az amerikai indexek közül pedig csak a Nasdaq tudta megközelíteni a BUX teljesítményét. A Brexit és a kereskedelmi háború körüli bizonytalanság nem segítette a tőzsdék teljesítményét, a globális gazdasági lassulással kapcsolatos félelmek pedig folyamatosan jelen vannak, viszont a gyengébb növekedési számokat látva az EKB és a Fed alighanem letett a közeli kamatemelésekről.
Beindult az élet a magyar tőzsdén: rég volt ilyen hónap

A blue chipek közül főként az OTP-nek volt köszönhető a BUX emelkedése, a hazai bankrészvény több mint 7 százalékos emelkedést könyvelt el az elmúlt hónapban és történelmi csúcsokat döntögetett. Ebben szerepet játszott, hogy elkezdtek beérni az elmúlt évek akvizíciói, a bankcsoport azonban nem csak akvizíciókon keresztül, de organikusan is szépen növekszik, több mutató alapján kiemelkedő pénzintézet Európában. A Mol és a Richter szintén erősödéssel zárt, a Magyar Telekom viszont esett márciusban.

A részvénypiaci forgalom nagyot emelkedett márciusban, a duplikált forgalom 565,6 milliárd forint volt, ami az egy évvel ezelőtti szinthez képest 8 százalékos növekedést jelent. A rövid és csendes februárhoz képest pedig több mint 46 százalékkal ugrott meg a forgalom. Márciusban naponta átlagosan 14,1 milliárd forintos forgalom volt a magyar tőzsdén, ami eddig az idei évben a legmagasabb havi kereskedési érték és jelentősen meghaladja a februári 9,7 milliárd forintot.
Beindult az élet a magyar tőzsdén: rég volt ilyen hónap

Az OTP volt a legforgalmasabb részvény márciusban a magyar tőzsdén, az összforgalom több mint fele (52 százaléka) bonyolódott az hazai bankpapírral. A Magyar Telekom már a forgalom kevesebb mint 2 százalékát adja, a 4iG papírjaival már rendre nagyobb forgalom bonyolódik, mint a hazai távközlési cég részvényeivel. Ráadásul igen jól is teljesített az informatikai cég, márciusban több mint 50 százalékot emelkedett a részvény árfolyama.
Beindult az élet a magyar tőzsdén: rég volt ilyen hónap

Ami a brókercégeket illeti, szinte fej-fej mellett halad hónapok óta a Wood és a Concorde. Ezúttal a Wood szerezte meg az első helyet, 22,4 százalékos részesedéssel a piaci forgalomból, a Concorde alig lemaradva, 22 százalékos piaci részesedéssel a második helyen zárta a márciusi hónapot.
Beindult az élet a magyar tőzsdén: rég volt ilyen hónap

A harmadik helyezett az Erste volt, amely már mintegy 20 milliárd forinttal maradt le az első kettőtől. A negyedik helyen álló Equilor pedig már csak feleannyi forgalmat bonyolított le márciusban, mint a harmadik helyezett Erste.
Beindult az élet a magyar tőzsdén: rég volt ilyen hónap

Az egy évvel ezelőtti szinthez képest nagyot esett a Concorde forgalma, közel 20 százalékkal csökkent, a Wood és az Erste viszont kétszámjegyű ütemben (11, illetve 24 százalékkal) tudta növelni forgalmát. Jelentősen, több mint 60 százalékkal nőtt az Equilor forgalma tavaly márciushoz képest.
Beindult az élet a magyar tőzsdén: rég volt ilyen hónap

portfolio

Hasonló hírek

Egymilliárd forintos járműipari fejlesztés kormányzati támogatással (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Nyolcszázmilliós fejlesztés fejeződött be a karcagi kórházban

info

40 ezer magyar jármű érintett a dízelbotrányban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------