Hirmagazin.eu
Főoldal » Beindul az előválasztás: ki lesz Tarlós kihívója?
Belföldi hírek

Beindul az előválasztás: ki lesz Tarlós kihívója?

Budapest — Hétfőn kezdetét veszi a magyar politikában egyedülálló kezdeményezésnek számító ellenzéki előválasztás, amelynek célja, hogy egy, a fővárosi polgárok által leginkább támogatott jelölt induljon el a nyolc éve regnáló Tarlós István (70) ellen a főpolgármesteri székért.

Az aspiránsok jövő héttől jelentkezhetnek az MSZP, DK, Párbeszéd és Szolidaritás által szervezett megméretésre, amelyen a szocialista Horváth Csaba (49) mellett valószínűleg Karácsony Gergely (43) zuglói polgármester is elindul. Az érdeklődők január 28-tól voksolhatnak, akár egy online felületen is abban az esetben, ha előzetesen regisztráltak a tíz közül valamelyik helyszínen.

Az ábra az előválasztás legfontosabb mozzanatait, illetve azok határidejét mutatja a február 3-i eredményig

Várhatóan február 3-án derül ki a baloldali befutó kiléte, aki a nyáron megmérkőzik majd a független Puzsér Róberttel (44) a második fordulóban.

– A jelöltek és a lebonyolításban részt vevő pártok mindenképpen támogatják majd a győztest, ugyanis erre már a folyamat elején írásban ígéretet kell tenniük. Ha a második fordulóban Puzsér mellett más, valós támogatottsággal rendelkező jelölt is meg kívánja méretni magát az első kör győztesével, mi nem zárkózunk el ettől, de június végéig ki kell választani Tarlós ellenfelét – jelentette ki a Blikknek Molnár Zsolt (44), az MSZP budapesti elnöke. Szúrópróbaszerű ellenőrzést tartanak majd a megadott e-mail-címek és telefonszámok alapján. – Nincs politikai realitása annak, hogy ellenséges szándékú csoportok nagy számban befolyásolják az eredményt, hiszen vélhetően nem akarnak majd bekerülni az adatbázisunkba – tette hozzá a politikus.

Horváth Csaba (MSZP) elsőként jelentette be az indulását/Fotó:MTI- Balogh Zoltán

További féket jelent, hogy az előválasztási bizottságnak egyébként joga van érvényteleníteni az eredményt abban az esetben, ha jelentős külső beavatkozást észlel.

Ceglédi Zoltán politikai elemző jó ötletnek tartja, hogy ne pártvezetők alkui döntsenek a jelölt kilétéről, ám ez az előválasztás szerinte nem lett rendesen kidolgozva, valamint igencsak sérülékeny. – Problémának tartom, hogy egészen nyárig egymás ellen kampányolnak az indulók, nem pedig Tarlós ellen. Majd ezt követően azok támogatják a befutót, akit előtte támadtak – magyarázta a szakértő. Hozzátette:

– Komoly kétségeim vannak afelől, hogy átszavaznak-e az előválasztás győztesére a vesztes jelöltek támogatói.

Karácsony Gergely Zugló polgármestereként indul/Fotó: MTI-Szigetváry Zsolt

Több médium mellett a Blikk is úgy értesült, hogy Karácsony péntek este jelenti be hivatalosan az indulását az előválasztáson, ám ez eddig nem történt meg.

Puzsér Róbert a második körben méretik meg/Fotó:RAS-archivum

Kiszelly Zoltán politológus szerint logikus, ha az ellenzéki pártok egy jelöltet szeretnének, hiszen így alkalmazkodnak a választási rendszerhez. – Általában párton belül, nem pedig pártok között szokott előválasztás lenni. Nem hiszem, hogy sikeres lesz ez a próbálkozás, ugyanis lesz olyan jelölt, aki nem vesz részt az előválasztáson. A másik probléma, hogy csak a júniusi fordulónak lesz igazán tétje, az első körben épp ezért alacsony lesz az érdeklődés – magyarázta a Blikknek a szakértő.

Ezt mérték októberben

A Nézőpont Intézet októberi felmérése szerint Tarlós István legalább 45 százalékot szerzett volna egy akkor megtartott választáson, noha a Fidesz támogatottsága csak 34 százalék a fővárosban. Az urnához járuló budapestiek 30 százaléka egy közös baloldali jelölt mellé húzta volna be az ikszet, míg 8 százalék egy LMP-s, 6 százalék pedig egy jobbikos politikusra szavazott volna.

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Ez volt a baj: fagyállós vizet ittak a budaörsi ipartelepen

Edit

A hatos lottó nyerőszámai

info

Ritkábban jöhetnek a kéményseprők

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------