Hirmagazin.eu
Főoldal » Befogadott egy kóbor kutyát – pár héttel később meghalt a nő veszettségben
Életmód hírek

Befogadott egy kóbor kutyát – pár héttel később meghalt a nő veszettségben

Egy norvég család és barátai gyászolják azt a fiatal nőt, aki pár héttel azután hunyt el, hogy egy jótettet vitt véghez. Brigitte Kallestad éppen vakáción volt a barátaival a Fülöp-szigeteken, amikor belefutottak az utcán egy kóbor kutyába.

A fiatalok elvitték a kutyát egy biztonságos helyre, ahol megetették és rendbe hozták, de közben a 24 éves nő pár harapást és a karmolást beszerzett. Aprócska sérülések voltak, viszont a következményük annál súlyosabb lett.

Amikor visszatértek Norvégiába, Brigitte kezdte rosszul érezni magát. Azonnal a sürgősségire ment, hogy kiderüljön a rosszulléte oka, de az orvosok semmi egyértelműt nem találtak. Brigitte 8 nappal kórházba jutása után elhunyt.

Ez volt az első veszettség okozta haláleset az elmúlt 200 évben Norvégiában. Habár a kór a legtöbb országban kontroll alatt van tartva, ezrével hullnak el veszett állatok Afrika és Ázsia országaiban, ahogyan a Fülöp-szigeteken is.

Még ha nem is élsz olyan helyen, ahol a veszettség közegészségügyi probléma, jó, tisztában vagy a betegséggel. 

A veszettséget a Rabies lyssa nevű vírus okozza, amely agy- és gerincvelő gyulladást képes okozni az emlősállatokban és az emberben is. A vírus a fertőzött állat harapásával, a nyála közvetítésével kerülhet be a sérülésen keresztül a véráramba.

A lappangási időt befolyásolja a harapás helye, annak a központi idegrendszertől való távolsága, mivel a vírus az idegpályákon halad a központi idegrendszer felé, illetve az idegsejtekben képes nagymértékben elszaporodni.

A fertőzés után 3-12 héttel is jelentkeznek a tünetek, amelyek a következők lehetnek:

  • izgatottság, fejfájás, láz
  • hallucinációk és légzési elégtelenség
  • nyelési nehézség, ivási nehézség
  • víztől való félelem

Ne feledd, ha a tünetek már jelentkeznek, akkor a betegség szinte mindig halálos kimenetelű. Ha megharap egy ismeretlen állat, akkor azonnal fertőtlenítsd a sebet és fordulj orvoshoz.

Forrás: tudasfaja.com

Hasonló hírek

Nem pihenünk eleget

info

Befolyásolja lelkiállapotunkat az, ahogy ülünk?

Mazsi

Háziállatok hatása a párkapcsolatra

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!