Hirmagazin.eu
Főoldal » Beethovent különös kapcsolat fűzte Martonvásárhoz
Tudástár - minden érdekesség

Beethovent különös kapcsolat fűzte Martonvásárhoz

Martonvásár a hazai Beethoven-kultusz fellegvára, köszönhetően annak, hogy az uradalmat birtokló család több alkalommal is vendégül látta a mestert.

.. Sőt, feltételezhetően Brunszvik Ferenc közbenjárásának köszönhető, hogy a neves zeneszerző Magyarországra látogatott.

A martonvásári Brunszvik-kastély (Fotó: MTI/Hámor Szabolcs)

Amikor Brunszvik nagyapám Martonvásárt átvette, csak vízzel borított pusztát talált ott. Nyolcezer hold száraz területen egyetlen ház, néhány pásztorviskó és egy fa állott” – emlékezett egykor Brunszvik Teréz. Martonvásár a hazai turisztika egyik gyöngyszeme, a kisváros ugyanis méretéhez képest kultúrtörténeti mesékkel ajándékozza meg az érdeklődőket. A város neve mára összeforrt az egykoron itt élő és az uradalmat létrehozó Brunszvikokkal és gyakori vendégükkel, Ludwig van Beethovennel.

A kastély építését Seeberg Anna felügyelte

Bajzáth Judit, az Agroverzum tudományos élményközpont osztályvezetője az M1 Itthon vagy! című műsorában elmondta, hogy a kastélyt 1783-ban ifjabb Brunszvik Antal és felesége kezdte el építtetni. Hozzátette, az építkezési munkálatokat inkább Brunszvik Antal felesége, Seeberg Anna, illetve Simoncsics József kisnemes, a család tiszttartója felügyelte. Bajzáth Judit kiemelte, a megépült ház kezdetben nem kastély, hanem egyfajta földszintes barokk épület volt.

Ifjabb Brunszvik Antalnak és feleségének négy gyermeke született: Teréz, Ferenc, Jozefin és Karolina. A családfő halála után fia, Ferenc vette át a birtok ügyes-bajos dolgainak irányítását. Első intézkedéseinek egyikeként 1803-ban a kastély átépítéséről, felújításáról döntött.
Miután Ferenc elvette Justh Szidóniát, újabb szobákra, terekre volt szükség, ezért a család egy emeletet építtetett a meglévő házukhoz” – mondta Bajzáth Judit. Hozzátette, a barokk stílusú ház ekkor nyerte el klasszicista kastély mivoltát. A kastély jelenlegi állapotát az 1873-1874-es felújítás után nyerte el.

A legangolosabb magyar kastély

Martonvásár büszkeségét a legangolosabb magyar kastélyként is emlegetik. Vonzereje nem pusztán izgalmas és impozáns küllemének köszönhető, hanem a körülötte található többhektáros parkjának is. Kialakítása már ifjabb Brunszvik Antal idején megkezdődött, azonban a park ma ismert, valódi pompája már fiának, Brunszvik Ferencnek köszönhető:

ő varázsoltatta a kastély mögött nyújtózó többhektárnyi területet virágzó angolparkká.

Lenkefi István, az Agroverzum múzeumpedagógusa elmondta, abban az időben a francia kertek voltak divatosak szerte Európában, a szabályos ösvények, esetleg kis labirintusok különböző sövényekkel, illetve virágágyásokkal. A martonvásári kastély kertjét a Brunszvikok mégis inkább angol stílusban alakítatták ki. A múzeumpedagógus kiemelte, az angolpark jellegzetessége, hogy a természetet próbálja leutánozni.

Brunszvik Teréz hársköröndöket ültetett 

Az 1820-as éveket a dendrológia szakértői „platánkorszaknak” nevezik, ugyanis a platán meglehetősen népszerű volt ez idő tájt. A martonvásári parkban is számos példányában gyönyörködhetünk. A park egyik legszebb fája azonban egy kislevelű hárs, amelyet a legenda szerint az 1800-as évek elején ültettek.

Lenkefi István arra is felhívta a figyelmet, hogy Brunszvik Teréz egyik jó szokása volt, hogy barátainak, ismerőseinek hársfákat ültetett kör alakban, és ezeket a facsoportokat nevezte hársfaköröndöknek. A múzeumpedagógus hozzátette, amikor egy barát, családtag nem volt jelen, és hiányzott Brunszvik Teréznek, akkor kiment az adott hársfaköröndhöz, és a fáknak mesélte el bánatát, boldogságát.

Beethoven háromszor is vendégeskedett a martonvásári kastélyban 

Sokáig úgy tartották, hogy Beethoven az angolpark árnyas szigetén fejezte be híres Appassionata szonátáját. A zenetörténészek mára bebizonyították, hogy mindez inkább legenda, az azonban bizonyos, hogy a zeneszerző háromszor is vendégeskedett a kastélyban.

Martonvásár a hazai Beethoven-kultusz fellegvára,

köszönhetően annak, hogy az uradalmat birtokló család több alkalommal is vendégül látta a mestert otthonában. Sőt, feltételezhetően Brunszvik Ferenc közbenjárásának köszönhető, hogy a neves zeneszerző egyáltalán Magyarországra látogatott. Brunszvik Ferenc testvérei révén jó barátságba került a mesterrel, sőt mecénása is lett, így nem volt nehéz közbenjárnia, hogy Alekszandra Pavlovna orosz nagyhercegnő tiszteletére rendezett várszínházi koncerten Beethoven fellépjen. A híres zeneszerző és a Brunszvik család története azonban akkor kezdődött, amikor Seeberg Anna fejébe vette, hogy lányai Beethoventől vegyenek zeneleckéket.

Zongoraleckéket adott a Brunszvik lányoknak

Bajzáth Judit elmondta, „ez egy nagyon merész gondolat volt a család részéről, hiszen Beethovenről akkor már köztudott volt, hogy nem szívesen tanítóskodik, és nem mindenkinek ad zongoraleckéket”. Hozzátette, ezért a család barátai azt tanácsolták, hogy személyesen járuljanak a nagymester elé. A személyes találkozás meg is hozta a várva várt eredményt, hiszen

Beethoven három hétig oktatta a Brunszvik lányokat zongorára,

mégpedig ingyen. Amikor befejeződött a zongoralecke, egy kis négykezes variációt ajánlott a Brunszvik nővéreknek, és tovább folytatódott a Brunszvik család és Beethoven kapcsolata.

A „halhatatlan kedves” kilétét sokáig homály fedte

A neves zeneszerző és a Brunszvik család életre szóló barátságáról a martonvásári kastély falain belül a Beethoven-emlékmúzeum tárgyai, relikviái, kottái és levelezéseik másolatai mesélnek. De a falak között járva nem pusztán történelmi helyszínen barangolhatunk, egy valódi szerelmi történet kellős közepébe is sétálhatunk.

Itt élt ugyanis Beethoven nagy szerelme,

a „halhatatlan kedves”, akinek kilétét sokáig homály fedte. Csak jóval a zeneszerző halála után derült fény a vélt igazságra, amikor is megtalálták a tizenöt forró hangvételű szerelmeslevelet, amit Beethoven és Brunszvik Jozefin váltottak egymással.

Nagy János felvidéki szobrászművész Beethonven és a halhatatlan kedves című alkotása (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Beethoven 1827-ben bekövetkezett halála után három levélfogalmazványt találtak” – mondta Bajzáth Judit. Hozzátette, az egyik levélben Beethoven az egyetlen, a halhatatlan kedvesének egy előző napi, prágai különleges eseményéről számolt be. A történészek nagyon sokáig Antonie Brentanóval azonosították a „halhatatlan kedvest”, azonban az újabb kutatások szerint sokkal inkább Brunszvik Jozefin lehetett az, mivel Jozefin 1812-ben ugyancsak Prágában volt, és itt találkozott váratlanul Beethovennel.

Úgy tűnik egy beteljesedett szerelemről lehetett szó, hiszen egy másik fontos bizonyíték lehet az is, hogy Jozefin a találkozást követő kilencedik hónapban megszülte Minona Stackelberg nevű leányát. Bajzáth Judit elmondta, abban az időben Jozefin nem találkozott férjével, már fél éve külön éltek. Azt a feltételezést a lány neve is alátámaszthatja, hiszen a Minona visszafele olvasva Anonim.

A birtok ma az Akadémia kutatóközpontjának otthona

Ahogy szinte minden kapcsolatban, úgy a Brunszvik család és Martonvásár viszonyában is bekövetkezett a lezárás. A nagy múltú történet a hányatott sorsú Brunszvik Gézával ért utolsó fejezetéhez. Később

a kastély a Dreher család birtokába került.

Dreher Antal fia, Jenő építtetett egy kiskastélynak nevezett gazdasági épületet, amely ma megannyi történet őrzője, az államosítást követően ugyanis a Magyar Tudományos Akadémia fenntartásába került a birtok, amely ma is az Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának otthona. A kiskastélyban pedig hazánk első tudománykommunikációs intézménye, az Agroverzum tudományos élményközpont található.

Lenkefi István elmondta, az Agroverzumot elsősorban diákok számára alakították ki, és a mezőgazdasággal kapcsolatos tudományágakat igyekszenek bemutatni. „A legtöbb kiállítási tárgy interaktív, így játékos formában ismerhetik meg az ide látogatók azt, hogy

az élelmiszer hogyan is kerül az asztalunkra, milyen háttértudományok segítik a mezőgazdaságot

abban, hogy az egyre növekvő népességű emberiséget ellássa jó minőségű, egészséges élelmiszerrel” – mondta a múzeumpedagógus. Miközben a látogató elsajátíthatja a mezőgazdasággal kapcsolatos alapismereteket, olyan kérdésekre is választ kaphat, hogy miként lehet fenntartható a mezőgazdaság, vagy hogy miként képes felvenni a küzdelmet a klímaválsággal a mezőgazdasági szektor.

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Szent Mihály napja

info

Támadások az albínók ellen Afrikában

info

D-vitamin – egészségünk legfontosabb alapköve!

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------