Hirmagazin.eu
Főoldal » Becsületgyilkosság! A folyóba dobták, mert férjhez ment
Külföld

Becsületgyilkosság! A folyóba dobták, mert férjhez ment

forrás: Kossuth Rádió/Szombat reggel

Évente több száz nő és férfi lesz becsületgyilkosság áldozata Pakisztánban, olyanok, akik “szégyent hoztak” a családra. Ennek a régi, brutális szokásnak most egy film vethet véget. A becsületgyilkosságok elleni küzdelemre tett ígéretet a pakisztáni kormányfő, miután hivatalában levetítették a Lány a folyóban – A megbocsátás ára című alkotást, amely esélyes a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó Oscar-díjra is.

A film egy Saba nevű 19 éves lányról szól, akit két évvel ezelőtt apja és nagybátyja megvert, fejbelőtt és egy zsákba csomagolva a folyóba dobott azért, mert jóváhagyásuk nélkül ment férjhez. Az ottani törzsi szokások szerint joguk van a családtagoknak megtorolni a família becsületén esett foltot. Így is nevezik a tettet: becsületgyilkosság.

A folyóba dobták, mert férjhez ment
Navaz SARIF pakisztáni miniszterelnök. (MTI/EPA/OLIVIER MATTHYS)

Pakisztánban a helyi emberjogi bizottság szerint tavaly több mint 500-an haltak meg hasonló okok miatt. A probléma az egész térségben jellemző. A brutális szokás a történelem előtti időkre vezethető vissza – mondta Folk György Ázsia-kutató.

A bosszúláncok

– A 6-7. század előtti arab világban a beduinok között hosszú, egész generációkon átívelő bosszúláncok alakultak ki, ami miatt szinte szétesőben volt az egész társadalom, amikor a próféta megjelent. A Korán törvényhozási oldalának az egyik fő törekvése az ilyen gazdasági, vagy szerelmi alapú törzsi viszályok lecsillapítása volt. A Korán szigorúan szabályozta, hogy mikor kit és mivel lehet elítélni, de egyáltalán nincs benne szó arról, hogy egy családnak lehetősége lenne önkényesen bosszút állni – magyarázta a kutató a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában.

Folk György szerint ebben a korszakban az egész Közel-Keleten kulturális norma volt a női alárendeltség. A Korán a nemi szerepek tekintetében kétélű utasításokat ad – folytatta. Néhány, a mai Nyugaton magától értetődő szabadságjogot nem biztosít a nőknek, viszont a férfi úgy köteles gondoskodni a nőről, ahogy más kultúrában ritkán.

Kétféle Pakisztán

Kétféle Pakisztán létezik: az egyiket az évszázadok óta ott élő törzsekből ma is fennmaradt réteg, a másikat az Indiából átköltözött kereskedő, földműves családok leszármazottai alkotják. Az ország lakosságának csupán 35 százaléka él városban, a vidéki területeken az állami igazságszolgáltatás nehezen tud érvényt szerezni a jognak – emelte ki a szakértő.

Jogvédők szerint az ázsiai térségben különösen ritkán ítélik el a nők elleni erőszakot elkövetőket. A pakisztáni jogszabályok kimondják: ha az áldozat megbocsát támadóinak, azzal lemond arról, hogy a vádlottakat megbüntessék. Ez sok visszaélést is magával vonhat. Az Ázsia-kutató szerint a becsületgyilkosságokat ugyanakkor ma már a mérsékelt szemléletűek is helytelenítik.

– A becsületgyilkosság az átlagos muszlim hívő szemében is egyfajta szélsőséges torzulás, valószínűleg még Pakisztánban is, főleg a világlátottabb és iskolázottabb muszlim körökben, hiszen Pakisztán felső rétegei is muszlimok. Nem náluk fordulnak elő ezek a családi drámák, hanem az iskolázatlan, eldugott helyen élő, erősen földműves, vagy törzsi környezetben élő családoknál. A középosztály felől már egészen más szelek fújnak. Általános, hogy a lányokat taníttatják és próbálják őket decens szakmai pályákra terelni – fejtette ki Folk György.

A pakisztáni kormányfőnek, Navaz Sarifnak a héten hivatalában vetítették le A lány a folyóban című filmet. A politikus ezután a becsületgyilkosságok megvetendő gyakorlata elleni küzdelemre tett ígéretet.

Tavaly egy pakisztáni képviselőnő törvénymódosítást nyújtott be a megbocsátás lehetőségének eltörléséről. Az alsóház a módosító indítványt tavaly elfogadta, a felsőházi döntés még várat magára. Folk György rávilágított: az ilyen súlyú ügyekben törvényszerű, hogy lassan születik döntés.

Amennyiben a dokumentumfilm elnyeri az Oscart, a becsületgyilkosságok témája Pakisztánban parázs vitákat szíthat.

Saba túlélte a brutálist támadást, melyet családtagjai követtek el ellene. Így lehetett a film főhőse, saját, igaz történetével.

 

Hasonló hírek

Trump: Észak-Korea ne becsülje alá a civilizált világot

Géza

Verhofstadt eurómilliókért lobbizott kétes cégeknek Brüsszelben

Géza

Ferenc pápa felszólítására az olasz plébániák befogadják a bevándorlókat

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------