Image default
Egészség - betegség

Becsengettek, támadnak a vírusok – mit tegyünk?

A tanévkezdettel elindul az őszi megbetegedések időszaka is. A közösségbe visszatérő vagy az iskola kapuját először átlépő gyerekeket számtalan vírus és baktérium is elkíséri az osztályterembe.

Lehetetlennek tűnik, hogy a kicsi teljesen egészségesen vészelje át az őszi hónapokat, de néhány óvintézkedéssel és hasznos szokás bevezetésével csökkenthetjük az ágyban töltendő napok számát.

A nap nagy részét ismét zárt közösségben töltő gyerekek között hamarosan megjelennek a cseppfertőzéssel terjedő felső légúti betegségek. A betegségeket teljesen kiküszöbölni nagyon nehéz, mégis sokat tehetünk az óvodások, iskolások immunrendszerének – nem csak gyógyszeres – erősítéséért – írta közleményében Dr. Lehoczky Hajnalka, a Czeizel Intézet fül-orr-gégész szakorvosa.

Íme a szabályok

“Fontos, hogy a gyermekek számára rutinná váljon az alapvető higiéniai szabályok betartása. Szoktassuk rá, hogy

evés előtt, az udvaron töltött szünet után, illetve mosdóhasználat esetén lehetőség szerint előtte és utána is, alaposan, szappannal mossa meg a kezét,

tüsszenteni pedig zsebkendőbe próbáljon, vagy legalábbis takarja el a száját. Az óvodai helységek és a tantermek gyakori szellőztetéséről se feledkezzenek meg a pedagógusok” – tette hozzá Dr. Lehoczky Hajnalka.

Az ősz beköszöntével az idényzöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend és rendszeres mozgás biztosításával felkészíthetjük szervezetünket a közelgő időszak megpróbáltatásaira. Próbáljuk változatosan elkészíteni a hazai, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag zöldségeket, mint például a cékla, a sárgarépa, a sütőtök, a gesztenye, a birsalma, a káposzta.

A házi feladat mellett figyelmet kell fordítani a gyerek játék- és mozgásigényének kielégítésére is, lehetőleg szabad levegőn.

Ugyanilyen fontos, hogy a gyermek időben ágyba kerüljön, és legalább 9 óra alvás után vágjon neki a következő tanítási napnak.

C vitamin, D vitamin, multivitaminok – mikor szedjük és mikor ne?

„Egy évtizeddel ezelőtt még mindenhol azt hallottuk, hogy C vitamin rendszeres szedésével könnyebben megelőzhetőek a légúti fertőzések. Napjainkban egyre több klinikai vizsgálat igazolja, hogy a D3 vitamin rendszeres szedésével, illetve legalább az ősztől tavaszig tartó időszakban történő bevitelével erősíthetjük immunrendszerünket, nem csak a fertőzéses kórképek megelőzésének céljából. A C vitamin nagyobb dózisára a vírusos megbetegedések kezdeti szakában van szüksége a szervezetünknek.

Jó ha tudjuk, hogy heveny megbetegedés esetén a multivitaminok szedését is ajánlott felfüggeszteni, mert ezek vastartalma elősegíti a bakteriális felülfertőződést!

Ha gyermekünk mégis megbetegedne, inkább ne vigyük iskolába, mert legyengülve nem tud jól teljesíteni, állapota valószínűleg csak rosszabbodna, és a többieket is megfertőzheti. Ha az otthoni ápolás nem hoz javulást, inkább forduljunk orvoshoz” – figyelmeztet a szakember.

Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

2 egyszerű recept, mely segítségével normalizálható a pajzsmirigyműködés!!

Mazsi

Találtak egy 5 ezer éves receptet (ha igaz?), amelyen olyan gyógymód van, ami a lényeges betegségeket gyógyítja!

Géza

Online is gyógyítanak Kínában

info