Hirmagazin.eu
Főoldal » „Bassza meg, meglőttem!” – pattanásig feszült a hangulat Daunte Wright halála miatt.. – videó
Külföld

„Bassza meg, meglőttem!” – pattanásig feszült a hangulat Daunte Wright halála miatt.. – videó

Daunte Wright vasárnap a barátnőjével utazott a testvéréhez, amikor megállították a rendőrök.

Ártatlan igazoltatásnak indult, tragédia lett a vége, a férfit lelőtték. A rendőrség szerint az elkövető összekeverte a sokkolót a pisztolyával, de ennek mennyi a valószínűsége?

Ha nincs igazság, nincs béke.

A követelés a régi, a történet új. A Minneapolis külvárosában található Brooklyn Centerben tömegek tüntetnek immár két napja, mivel egy 20 éves színesbőrű férfit a gyanú szerint egy rendőr ölt meg egy közúti igazoltatás során.

Az eset közel egy évvel azután történt, hogy George Floyd rendőri túlkapás következtében életét vesztette, ráadásul annak az ügynek a bírósági tárgyalása jelenleg is zajlik.

A mostani áldozat Daunte Wright, aki szintén fegyvertelen volt, amikor az egyenruhások tévedésből rálőttek.

A két eset között sokan emiatt vonnak párhuzamot, és ha a Floyd-ügyben olyan ítélet születik, amit a fekete közösség nem tart elfogadhatónak, hatalmas megmozdulás várható.

Ártatlan igazoltatásnak indult

Wright vasárnap délután kettő óra magasságában a barátnőjével tartott bátyja otthonához, amikor a lejárt gépjármű-regisztrációja miatt megállították a rendőrök. Ekkor derült ki, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben.

A férfi ekkor felhívta az édesanyját, aki a háttérből hallotta, amint a rendőrök felszólítják a fiát, hagyja el a gépjárművet. A gyanúsított viszont nem értette, mi a gond.

Tegye le a telefont, és szálljon ki a kocsiból! Hogy miért, azt majd elmagyarázzuk, ha kiszállt

– magyarázták neki.

Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Balra Katie Wright, Daunte Wright édesanyja.

Wright végül némi vonakodás után engedelmeskedett. Ekkor megpróbálták megbilincselni, ám ő egy hirtelen mozdulattal visszaült a vezetőülésre. Többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó ismét kiszállni. Ezen a ponton lőttek rá, mire sérülten elhajtott, majd nem messze onnan egy fának ütközött és életét vesztette.

A rendőrség a tisztánlátás érdekében közzétette az egyik beavatkozó rendőr testkamerájának felvételét, ami a nyomozás során kulcsfontosságú lehet. Ebből kiderül ugyanis, hogy a lövést leadó járőr azt hitte, sokkoló van a kezében.

A videón hallani, amint a rendőr több alkalommal is „sokkoló!” felszólítással figyelmeztette Wrightot, majd rálőtt. Miután a meglőtt férfi elindult a kocsival, a rendőr csak annyit mondott:

Bassza meg! Meglőttem.

Megszólaltak a szülők

Tim Gannon, Brooklyn Center rendőrfőkapitánya sajtótájékoztatóján azt mondta, meglátása szerint véletlen baleset történt. A videón ő azt látja, a kollégája tényleg sokkolót akart rászegezni a férfira, és az adott pillanatban nem volt tisztában vele, hogy pisztolyt tart a kezében.

A gyanú szerint a vétkes rendőr minden bizonnyal Kim Potter volt. Mike Elliott, a város polgármestere kedden közölte, egyelőre nem született döntés arról, folytathatja-e a nő a munkáját. Hivatalos eljárás indult ellene, amellyel kapcsolatban megjegyezte,

ha valakit megölsz munka közben, akkor valószínűleg a legkevesebb az, hogy elveszíted az állásodat.

Mindeközben Daunte Wright családja egyelőre nem hajlandó balesetként elfogadni a történteket, erről Jeffrey Storms, az ügyvédjük tájékoztatott. Elmondása szerint több szándékos lépés vezetett a tragédiához, és meg kell bizonyosodniuk arról, hogy ezek hogyan és miért követték egymást.

Daunte Wright szülei azt állítják, a rendőrség nem ad nekik elegendő információt. Az anyja azt állítja, a telefonban hallotta, hogy a fia fél a rendőröktől.

A helyzetnek soha nem szabadott volna így elfajulnia

– fogalmazott Katie Wright, hozzátéve, fia csodálatos ember volt hatalmas szívvel. Kétéves gyermeke már nem fog tudni vele kosárlabdázni.

A megtört apa azt mondta, ő nem fogadja el, hogy baleset történt.

Nem fogadom el azt sem, hogy hibáztak, mert az sem hangzik jól. Ez a rendőr 26 éve volt szolgálatban. Nem tudom elfogadni.

A pár megköszönte a rengeteg támogatást, de arra kértek mindenkit, legyenek békések a tüntetések.

Jogi képviselőjük szerint hamarosan bejelentést tesznek. Storms szerint a hozzátartozók igazságot és válaszokat szeretnének, és azt, hogy felelősségre vonják a bűnösöket.

Nehéz összekeverni a pisztolyt a sokkolóval?

A törvényi előírások szerint a fegyvernek mindig a rendőr domináns oldalán kell lennie, míg a sokkolónak az ellentétes oldalon. Magyarra fordítva: ha egy rendőr jobbkezes, akkor a fegyver van a jobb oldalán, a sokkoló pedig a balon. Ez pontosan azért van így, hogy az ehhez hasonló tragédiákat el lehessen kerülni.

A videón sem látszik, és egyelőre nem is adtak ki arról bővebb információt, hogy a két eszközt felcserélő egyenruhás vajon melyik oldalra nyúlt a sokkolóért, és miért a fegyvert vette a kezébe. Ráadásul a két eszköz között egyéb jelentős különbségek is vannak. A sokkoló például jóval könnyebb, és teljesen más a markolata, mint egy pisztolynak. Ezen túl, amikor a sokkolót kibiztosítják, egy ledes panel villan fel az oldalán.

Egy laikus talán nem ismerné fel a két eszköz közti különbséget, de egy képzett rendőrnek tudnia kell a differenciákat még akkor is, ha adott esetben csak nagyon ritkán van szükség a használatukra.

Megelőzhető és embertelen

Brookly Center körülbelül 15 kilométerre található Minneapolis városközpontjától, körülbelül 30 ezren lakják, 29 százalékuk fekete. Éppen ezért biztosra lehetett venni, hogy a közösség tagjai tüntetni fognak a haláleset miatt.

Tim Walz, Minnesota állam kormányzója már a tragédia napján, vasárnap kijárási tilalmat rendelt el 19 órától, de ez sem riasztotta el az embereket, hogy tömegesen jelenjenek meg este az utcákon. A rendőrség könnygázzal és villanógránátok bevetésével próbálta feloszlatni a tömeget, ahonnan válaszul tűzijáték érkezett, miközben Wright nevét skandálták.

A testkamera-felvétel közzétételének hatására hétfőre fokozódott a feszültség, több tucat embert vettek őrizetbe.

Joe Biden amerikai elnök nyugalomra próbált inteni, mondván

tudjuk, hogy a fekete közösség haragja, fájdalma és traumája valós. De ez nem ad felhatalmazást az erőszakra és a fosztogatásra.

Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP

Ben Crump, Wright családjának jogi képviselője megelőzhetőnek és embertelennek nevezte a történteket. Az áldozat egyik hozzátartozója arról beszélt, a család most nehezen tud előre tekinteni.

A Floyd-ügyre is hatással lehet

Minneapolis környékén már Wright halála előtt is nagy volt a feszültség, ugyanis jelenleg is zajlik a George Floyd megölésével vádolt Derek Chauvin tárgyalása. Hétfőn már a tárgyalás harmadik hete kezdődött, az elhunyt testvére, Philonise Floyd pedig könnybe lábadt szemekkel vallott arról, mennyire szerették a közösségben a fivérét.

A mostani tüntetések kirobbanását követően Eric Nelson, Chauvin ügyvédje indítványozta, hogy az esküdtszéket kérdezzék ki, mit hallottak Daunte Wright haláláról, hogy az véletlenül se befolyásolhassa a döntésüket.

Ismételten arra kérte a bíróságot, hogy az esküdtszék tagjait zárják el a nyilvánosság elől, Peter Cahill bíró viszont úgy határozott, elkülönítésük csak a záróbeszédek kezdetekor lesz esedékes.

A hatóságok már Wright esete előtt nagy erőkkel készültek az ítélethirdetésre, ugyanis attól tartottak, hogy az újabb tüntetéshullámot gerjeszthet. Ez a vártnál korábban bekövetkezett, és ha a fekete közösség számára nem elfogadható ítélet születik, akkor nagyon komoly ellenállásra kell számítani a város környékén.

24

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Románia továbbra is adósa a magyar kisebbségnek

Géza

Kézbesítetlen levelek ezrei a pincében

info

Őrizetbe vette Bukarest főpolgármesterét a korrupcióellenes ügyészség

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!