Hirmagazin.eu

Barcelona, Madrid és több spanyol város befogadna menekülteket

 Aktuális hírek

Barcelona, Madrid és több spanyol város befogadna menekülteket

Barcelona, Madrid és több spanyol város befogadna menekülteket
szeptember 02
16:27 2015
Hirdetés

forrás: MTI

Barcelona polgármestere bejelentette, hogy létrehozza a menekülteket befogadó városok hálózatát Spanyolországban. Kezdeményezéséhez elsőként a madridi városvezetés csatlakozott, de azóta több város is jelezte együttműködési szándékát – közölte a spanyol sajtó szerdán.

Ada Colau, a katalán főváros májusban megválasztott baloldali polgármestere a bejelentést megelőzően tanácskozott a menekülteket segítő szervezetek munkatársaival, hogy megvitassák, mit tudnak nyújtani a menekülteknek.

A városvezetés korábban 200 ezer euróval (mintegy 63 millió forint) erősítette meg az ellátórendszert. Barcelonába az elmúlt évben több mint 700 menedékkérő érkezett.

“Madrid nyitott és szolidáris azokkal, akik kénytelenek elmenekülni a háború szörnyűségei elől” – áll a spanyol főváros önkormányzatának közleményében, amelyben közli, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. Madrid önkormányzata, amelyet a májusi helyhatósági választások óta szintén a baloldal irányít, hamarosan megvitat egy javaslatcsomagot a szükséges intézkedésekről és a lehetséges pénzügyi forrásokról.

Egyúttal követelik a központi kormányzattól, hogy vállaljon felelősséget az ügyben, és koordinálja a párbeszédet az ország többi autonóm közösségével, településekkel.

A kezdeményezéshez csatlakozott az Andalúziában található Córdoba, valamint Katalónia és a Baleári-szigetek több városa is. Arról egyelőre nincs információ, hogy a hálózat a gyakorlatban miként működne.

Mariano Rajoy, Spanyolország konzervatív jobboldali miniszterelnöke kedden, Berlinben jelentette be, hogy hajlandóak a korábban jelzett 2739 főnél több menekültet befogadni. Ismét hangsúlyozta, hogy az unió tagállamainak közösen kell elhelyezniük az üldözötteket, és a terhek megosztása során tekintettel kell lenni egyebek között arra, hogy mekkora a munkanélküliség az egyes tagországokban és hány menedékkérőt fogadtak be korábban.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Hirdetés
photographer-banner_468
loading...
tűzvédelem

Kövessen minket!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Értékesítő állások

Hirdetés
Dr. Jánky György
Hirdetés

Hirdessen felületeinken

Google fordító

MTI

mti felhasználó a hírmagazin
WordPress Lightbox