Image default
Külföld

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó az illegális bevándorlásról.. (+videó)

Bakondi György, miniszterelnöki főtanácsadó 2017. január 4-én sajtótájékoztatót tartott az Igazságügyi Minisztériumban az illegális bevándorlás aktuális kérdéseiről. Jelentős marad a tömeges illegális migráció, sőt 2017-ben súlyosbodhat a helyzet.

A migráció nyomán kialakult biztonsági helyzet veszélyt jelent az Európai Unióban és a tranzit országokban. Sőt az Iszlám Állam elleni, befejeződéshez közeledő „háború” miatt növekedhet Európában a terrorveszély. A magyar álláspont változatlan, meg kell védeni az EU külső határait és az unión kívül kell olyan hotspotokat létrehozni, ahol a menekültkérelmek elbírálhatóak. Továbbra is a balkáni útvonalon és Líbiából Olaszország felé zajlik az illegális tömeges migráció.

Kialakultak alternatív útvonalak is, Bulgária felé, a török-görög határ szárazföldi szakaszán, illetve Montenegró, Románia és Ukrajna érintésével. Ez utóbbi két helyszínen nem vált tömegessé a migráció. Az ENSZ adatai szerint 361 ezren érkeztek a tengeren az unió területére: közülük mintegy 200 ezren Olaszországba, a többiek a görög szigetekre. Magyarországra a július 5-ei jelentős jogszabályváltozások hatályba lépéséig 17 800-an jutottak be. Azóta 470 tiltott határátlépés történt, az érkezők jelentős része Románia, illetve Ukrajna felől próbált bejutni az országba. A rendőrök és a határőrök 10 600 embert akadályoztak meg abban, hogy átjussanak a határkerítésen, illetve 8300 embert kísértek vissza a határ 8 kilométeres körzetéből a kerítés túloldalára. A menedéket kérők állampolgársági összetétele 2016-ban: 18 ezer afgán, 4900 szír, 3800 pakisztáni, 3500 iraki és 1300 iráni. Magyarországon 829 migráns tartózkodik őrzött szálláson vagy bírósági ítéletre várva nyílt táborban. A Krónika kérdésére a tábornok úr elmondta, felkészültek a határon a következő hetekre jelzett mínusz 10-20 fokos hidegre. Melyre – úgy tűnik – az embercsempészek is felkészültek, így nem várható jelentős csökkenés.

Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika Videómagazin/Szabados Julianna

Képek: Marco Di Lauro

Videó: youtube

Hasonló hírek

Maas: A tengeri mentőket nem lenne szabad kriminalizálni

Géza

Tornádó söpört végig Velencén! + Videó!

Mazsi

Ütötte, rugdosta a saját feleségét!

info