Hirmagazin.eu
Főoldal » Bajban van Angela Merkel! Oszd meg!
Külföld

Bajban van Angela Merkel! Oszd meg!

Mindkét berlini koalíciós párt nagyjából tíz százalékot veszített a hesseni tartományi választáson. A CDU támogatottsága negyedével csökkent, a szociáldemokraták támogatottsága harmadával lett kisebb az öt évvel ezelőttinél. A CDU több mint ötven éve a leggyengébb eredményt érte el, de továbbra is messze a legnagyobb politikai erő Hessenben – és ismét kormányt alakíthat eddigi partnerével, a Zöldekkel.

A hivatalos előzetes végeredmény szerint a CDU a szavazatok 27 százalékát szerezte meg. Ez több mint 10 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 38,3 százalékhoz képest, és a leggyengébb eredmény az 1966-os 26,4 százalék óta.

A második helyen az SPD áll a szavazatok 19,8 százalékával, ez minden eddiginél gyengébb eredmény, és szintén 10 százalékpontot meghaladó visszaesés az öt évvel ezelőtti 30,7 százalékhoz képest.

A Zöldek ugyancsak 19,8 százalékot szereztek, mindössze 94 szavazattal maradtak el az SPD-től, listájukra 570 166 voks érkezett, a szociáldemokraták listájára pedig 570 260. A hagyományosan baloldali irányultságú, de egyre inkább a politikai spektrum közepe felé húzódó ökopárt története legjobb eredményét érte el, és 8,7 százalékponttal növelte támogatottságát az öt évvel ezelőtti 11,1 százalékhoz képest.

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 13,1 százalékos eredménnyel került be a wiesbadeni Landtagba. Öt éve még nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 4,1 százalékát szerezte meg, ehhez képest 9 százalékponttal erősödött. A 2013-ban alapított AfD így már mind a 16 tartományban rendelkezik törvényhozási képviselettel.

Vesztés vesztés után

Kudarcsorozatot tudhat maga mögött a berlini nagykoalíció mindkét pártja – mondta Kiszelly Zoltán politológus a műsorban. Kifejtette: Angela Merkal a 2015-ös egyoldalú határnyitással és azzal, hogy a migránsok befogadásának kérdését továbbra is napirenden tartja, az elmúlt időszakban számos választáson vesztett. Tavaly szeptemberben a Bundestag választáson, és azóta minden tartományi választáson a CDU 8-10 százalékot veszített.

Népszerűtlen Merkel politikája

A politológus szerint látható, hogy a választás a nagykoalíció elleni szavazásról szólt. A németeknek elege van Merkelből, aki már 13 éve kormányoz. Míg öt éve örültek neki az euro megmentése miatt, most már – többek közt – a migrációs válság miatt nem látnak kiutat és egyre kevésbé hiszik azt, hogy a jelenlegi kancellár kiutat jelenthetne – fogalmazott Kiszelly.

A szakértő szerint ezért sem érdekes az, hogy manapság mindenki azt találgatja, meddig tart még ki Merkel. A szociáldemokraták leszállóágban vannak, ahogy egész Európában is, támogatottságuk tíz százalék alatti. Kiszelly kijelentette: Németországban nem ők fogják felrobbantani a berlini nagykoalíciót.

Rossz döntés volt a 2015-ös határnyitás?

Az új baloldal jön felfelé, és bár a zöldek messze állnak a migráció kritizálásától, kommunikációjukban felvetődött, hogy Angela Merkal 2015-ös cselekedetei butaságnak mondhatók – hangzott el a műsorban.

Kiszelly Zoltán hozzáfűzte: a közvélemény-kutatások szerint a németek 60-70 százaléka gondolja azt, hogy a határnyitás, a migránsok tömeges befogadása hiba volt.

A politológus kijelentette: Merkel továbbra is európai megoldást támogatna, a betelepítési kvóta mellett továbbra is kiáll. A németek azonban változtatnának ezen a politikán, így elmondható, hogy a kancellár politikája egyre népszerűtlenebb.

Szociáldemokrata követeléskatalógus?

Kiszelly szerint a szociáldemokraták egy követeléskatalógussal fognak előállni, és olyan témákat hoznak napirendre, amik az elmúlt 20-25 évben foglalkoztatták Németországot, csak azért, hogy eltereljék a figyelmet a migrációs kérdésekről.

Az egyik ilyen, hogy nem épültek szociális bérlakások, a nagyvárosokban nincsen megfizethető lakás. A másik az oktatás helyzete, ugyanis több ezer tanár és harmincmilliárd euró hiányzik az oktatásból – hívta fel a figyelmet a politológus. Hozzátette azt is, az egészségügyi helyzet sem a legjobb Németországban, ami az állami és privát biztosítottak közötti különbséget illeti.

A régóta közbeszédben forgó téma még a dízelautók kitiltásának kérdése is – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán. Angela Merkel ebben a kérdésben is kapkodott a szakértő szerint, hiszen arról van szó, hogy bizonyos városokból kitiltanák a régi dízelautókat, azonban Berlinben már az újabbakat is kivonnák. Merkel a német autótulajdonosokat nem kárpótolta, holott azt korábban megígérte.

Kiszelly kiemelte: Merkel egyre inkább hitelességét veszti a németek szemében, hiszen 13 év kormányzás alatt számos ígéretet tett, azonban azokat mégsem valósította meg.

A berlini koalíció tovább gyengült a választáson

Az SPD-n és a CDU-n kívül minden más párt nyertese a vasárnapi eredménynek – összegezte a hesseni tartományi választás eredményeit Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Mint mondta, az AFD immáron bekerült az összes német tartomány parlamentjébe, de a Zöldek is jól szerepeltek, az eddigi kormánykoalíciónak egyfős többsége van.

Nógrádi György szerint a Zöldek egyre inkább jönnek fel, már 20 százalékon állnak, ugyanakkor még nincsenek olyan nagy többségben, hogy miniszterelnököt tudjanak kiállítani. A párt megerősödése annak is köszönhető, hogy olyan álláspontokat képviselnek, amellyel a lakosságot képesek megszólítani, ide tartozik az oktatás, a lakások helyzete és a környezetvédelem is.

Ezzel ellentétben a CDU és a SPD nem a lakossághoz szól, a két párt vezetője, Angela Merkel és Andrea Nahles hiába ment el kampányolni, érdemben már nem tudtak előrelépést mutatni – fejtette ki Nógrádi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Jelenleg a szociáldemokrata párt 15-16 százalékon áll országosan, de kiderült, a párt tagságának zöme szeretne kilépni a nagykoalícióból. Ha valóban kilépnek, akár a végét is jelentheti a pártnak, de akkor is nehéz helyzetben vannak, ha maradnak.

A berlini koalíció a hesseni választáson ismét tovább gyengült. A kérdés, hogy a decemberi CDU kongresszuson van-e valakinek esélye Merkellel szemben. Nógrádi György szerint ugyanis az a három ember, aki most indult, annyira ismeretlen, hogy szinte esélytelen bármilyen eredményt is elérniük. Megjegyezte, ugyanakkor Merkel támogatottsága is sokat csökkent, sokkal népszerűbb már külföldön, mint belföldön.

Hasonló hírek

Erdogan: Törökország nem engedi át a terroristákat

Edit

Illegális bevándorlás – Embercsempészbandát lepleztek le Romániában

Edit

Száznaponta visszaküldik a matracot, csak hogy ne kelljen érte fizetni

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------