Hirmagazin.eu
Tudástár - minden érdekesség

Bajban a Föld! Saját súlyuktól süllyednek nagyvárosaink..

A nagyvárosok környékén nagyon nagy a Föld felszínére ható nyomás, ami a területek fokozatos süllyedéséhez vezet.

Egyes nagyvárosok nagyon nagy bajba kerülhetnek, ha a klímaváltozás miatt drámaian kezd el emelkedni a vizek szintje, ugyanis a metropoliszok a bennük található számtalan nagy épület súlya miatt süllyedni kezdtek.

Tom Parsons, a United States Geological Survey munkatársa San Francisco környékén kezdett vizsgálódni a jelenséget kutatva, és meglehetősen aggasztó adatok birtokába jutott – írja a Euronews.

Észak-Kalifornia kulturális, gazdasági és pénzügyi központja San Francisco, melyet 7,7 milliónyi ember népesít be. Ahogyan egyre népesebbé vált a város, úgy a tengerszint fölötti magassága 8 centimétert süllyedt. A Millennium Tower, egy mindössze tizenkét éve átadott, luxuslakásokkal teli felhőkarcoló azonban már negyven centiméterrel áll mélyebben, mint amikor megépítették.

Ez a süllyedés pedig nagyon fontos tényezőt jelenthet a bolygónk felmelegedése miatti vízszintemelkedéseknél. Szakértők eddig azzal számoltak, hogy 2050-re

30 centiméterrel emelkedik a vízszint a régióban, de ha ehhez még a város süllyedését is hozzáadjuk, annak már drasztikus következményei is lehetnek.

 

Parsons szerint gyakorlatilag lehetetlen kiszámítani egy város súlyát, de tippeket azért ad arra, milyen volumenben gondolkozzunk.

“A város súlyának javát a benne álló épületek és az azokban található tárgyak adják” – mondja. Középületek, garázsok, lakóházak, ipari épületek, raktárak, irodaházak, közlekedési csomópontok és sok más egyéb épület súlyára kell gondolnunk. Ezt követi az emberek súlya – a szakértő szerint egyre többen költöznek vízpartokra, ami tovább rontja a San Franciscóhoz hasonló városok helyzetét.

Ő úgy tippeli, a város súlya 250 millió elefánténak felel meg, azaz nagyjából 1,6 trillió kilogramm.

Ez feltehetően már meggörbíti a litoszférát, a Föld legkülső kőzetburkát, ami süllyedéshez vezet.

A kutató azt mondja, minden nagyvárosban el lehetne végezni hasonló méréseket, és valószínűleg az eredmények ezekben is hasonlók lennének. A süllyedésre a lemeztektonika és a talajvíz kiszivattyúzása is hathat, de még ezzel együtt is nagyon jelentős felismerés az, hogy a városok terjeszkedése hogyan hathat életünkre. A kutatók Parsons felfedezésének ismeretében pontosabban számíthatják ki, hogyan alakulhat át egy adott terület földrajza, és mely területeket veszélyezteti leginkább a vízszint emelkedése.

Nyitókép: David Mark Pixabay
infostart

Hasonló hírek

Először sikerült azonosítani egy állandóan jelen lévő életformát a Föld legszárazabb sivatagában

Géza

Lenyűgöző vízpaloták, vízkatedrálisok biztosítják a tiszta ivóvizet

Géza

Lehetetlen helyesírási teszt: ezer emberből 90% nem tudja..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------