Hirmagazin.eu
Főoldal » Bács Ferenc és kitüntetései
Kultúra

Bács Ferenc és kitüntetései

Bács Ferenc Kossuth- valamint Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. A Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet befejeztével 1960-ban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznál kezdet dolgozni. 1977-ben jelentős év volt számára, hiszen ekkor családostól áttelepült Magyarországra. Kellemes orgánumú, határozott egyéniség, szerepeit kivétel nélkül méltósággal, visszafogottan formálja meg.

 

Bács Ferenc és kitüntetései

Lássuk, mit mond ő maga a kitüntetéseiről, megbecsülésről, életéről: „Határtalanul boldog voltam minden kitüntetés miatt, soha nem számítottam rájuk, sem a Jászai Mark, sem a Magyarország Érdemes és Kiváló Művésze vagy legutóbb a Kossuth-díjra. A szüleimnek, a tanáraimnak, a rendezőimnek, a kollégáimnak köszönhetem őket.

Erdélyből 1977-ben települtem át. Marosvásárhelyen olyan csodálatos tanárom. rendezőm volt, mint Harag György. Annak idején hétszer visszautasították az áttelepülési kérvényemet, de elhatároztam, mindenképpen Magyarországra megyek.

Hívott a Miskolci Nemzeti Színház, három évig vártak rám. Fenntartották a helyemet. Később Győrbe szerződtem, ahol eljátszhattam Görgey Artúr szerepét a Fáklyalángban. Majd Várkonyi Zoltán, a Vígszínház akkori igazgatója – háromórás beszélgetés után – elszerződtetett. Amikor úgy éreztem, hogy elmennek mellettem a nekem való szerepek, akkor átszerződtem a József Attila Színházba, majd a Nemzeti Színházba, ahol többek között a My Fair Lady Higgins professzorátjátszottam.

Egy időben szinte éjt nappallá téve dolgoztam. Rengeteget forgattam, tévéztem, szinkronizáltam. Hat éve nem vagyok színháznál, utoljára a Karinthy Színházban játszottam A New York-i páparablás című darabban a pápát. A Színek az életemből című önálló estemmel szinte az egész országot bejártam, emellett más önálló esteket is készítettem. A színészetben nincs korhatár, addig lehet csinálni, ameddig az ember beszelni és mozogni tud.”

Mindenkinek jólesik a megbecsülés, a di­csérő szó vagy egy bátorító tekintet. Meg­győződésem, hogy motiválással sokkal töb­bet lehet elérni, mint korlátozással – nyilatkozta Illényi Katica előadó- és hegedűművész a megbecsülésről. Három évvel ezelőtt Liszt Ferenc-díjban részesültem, ami a zenésztársadalom, a kollégák elismerése. Az idei Érdemes Művész-díjat hatalmas megtiszteltetésnek tartom, nagyon sokat jelent számomra, mert megbizonyosodhattam arról, elisme­rik, hogy önálló műfajt teremtettem a klasszikus zene, az igényes könnyűzene és a dzsessz között – mondja a művésznő.

A díj átvételekor visszaidéztem magamban, hogy mennyi visszahúzó erővel kellett megküzdenem a pályám során, ám a legnagyobb szeretettel gondolok azokra, akik akadályozni próbáltak. Tőlük tanultam meg. hogy ne adjam fel, hogy tartsak ki az álmaim, a vágyaim mellett. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy csak arra hallgasson, amit a belső hangja diktál. Hányszor mondták nekem, hogy soha nem fogok megtanulni énekelni, szteppelni, hegedülni! Bár sok ajtót becsuktam magam mögött, mindig hittem abban hogy amit igazán szeretnék, az sikerülni fog – zárja gondolatait Illényi Katica.

Fidelio, YouTube, kép: mno.hu

Forrás: delina

 

Hasonló hírek

Újévi gála és önálló koncertek

info

Igazi örömzene – erre számíthatnak Király Viktor rajongói a lemezbemutató nagykoncerten

info

80 éves a rock and roll “ördöge”

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!