Image default
Külföld

Azt kutatták, hogyan lehet véget vetni a szegénységnek – Nobel-díjat kaptak érte

Hárman kapták megosztva az idén 51. alkalommal kiosztott közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

nobel-dij
Bejelentették az idei Nobel-díjak utolsó kategóriájának kitüntetettjeit is. A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat – közölte hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A körülbelül 276 millió forintnak megfelelő, kilencmillió svéd korona pénzjutalommal járó díjat idén 51. alkalommal osztotta ki az akadémia. Az átadási ünnepséget december 10-én tartják Stockholmban.

kozgaz-nobel
Fotó: Getty Images/Boston Globe; MTI/AP/CNRS Phototheque/Cyril Fresillon; MTI/EPA/Harvard Egyetem/Jon Chase

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint az idei kitüntetettek kísérleteik során új megközelítést alkalmaztak ahhoz, hogy megbízható válaszokat kapjanak arra, melyek a globális szegénység elleni küzdelem legjobb módozatai.

A közgazdasági Nobel-díjat, pontosabban a Svéd Központi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját, a svéd jegybank alapította fennállásának 300. évfordulója alkalmából 1968-ban. A díjat először 1969-ben ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Kiemelt kép: Getty Images

femina

Hasonló hírek

Egyre több a női terrorista – Kegyetlenebbek a férfiaknál!

Edit

FÉLELMETES! Az ISIS BÉBIBUMMT hirdetett a Szent Háború nevében!

Mazsi

Putyin telefonon tárgyalt a dél-koreai elnökkel

Géza