Image default
Gazdaság

“Azt hittem, Claudia Schiffert hoztuk, de kiderült, hogy miattam jöttek”

forrás: KA/hirado.hu

Tovább nőhet a női pilóták száma. A Wizzairnél már most is 20 nő repül, az easyJet pedig szeretné a női pilóták öt százalékos arányát megduplázni. Magyarország egyetlen aktív Boeing 737-es női kapitánya immár 10 éve repüli a típust.

Az easyJet, Európa vezető légitársasága bejelentette: a londoni Gatwick reptéren megnyitja új legénység-kiképző központját, ahol több mint 1100 új légiutas-kísérő és pilóta képzését tervezi jövőre. A légitársaság ezzel egy időben női pilótái számát is növelné, erre a célra külön programot is indít.

Jövőre 1140 fő felvételét tervezi az easyJet: 830 légiutas-kísérőt és 310 pilótát várnak a légitársasághoz, jelentette be Carolyn McCall, az vállalat vezérigazgatója. Az easyJet, ezért a hosszú távú stratégia első lépéseként programot indít el, amelynek során egy, kifejezetten a hölgyeket célzó kampánnyal szeretné népszerűsíteni a szakmát. A kezdeményezés részeként iskolai csoportokban, fiatalokat célzó szervezetekben, oktatási intézményekben, valamint a pilóta-tréning platformjain is igyekszik vonzóvá tenni a pilóta hivatást, emellett egy új támogatási rendszerrel is motiválja a hölgy jelentkezőket.

A Wizzairnél jelenleg 20 pilótanő dolgozik, de más nemzetközi vállalatoknál is találni magyar pilótanőt. Gyöngyösi Diána a cseh Travel Service légitársaság első Magyar, és jelenleg Magyarország egyetlen aktív Boeing 737-es női kapitánya immár 10 éve repüli a típust. Kisgépen eddig 440, közforgalomban 6500 és vitorlázógépen közel 400 órát repült. A pilótanő, aki a cég budapesti bázisán dolgozik, a hirado.hu-nak azt mondta, médiaszereplései nyomán sokan felismerik, gratulálnak neki, jókívánságaikat fejezik ki.

„Többször kérnek autogramot, és előfordult, hogy repülőmakettet írtam alá. Egyik legkedvesebb emlékem, mikor idén a névnapomon a kiszálló utasok felköszöntöttek. Különösen megható élmény volt. Negatív tapasztalataim is voltak, néhány alkalommal első tisztként is, majd később kapitányként is. Ezeket a helyzeteket a légiutas-kísérők pillanatok alatt profin megoldják, hozzám általában csak utólag jut el az információ, és akkor már csak mosolygunk rajta” – mesélte.

női pilóta
Gyöngyösi Diána (Fotó: Budapest Airport Facebook)

„A legnagyobb kihívás számomra a tavalyi évi utolsó távrepülésem volt, mellyel a Magyar Vitorlázórepülő Kupában megszereztem a harmadik helyet a nők versenyében. Szeptember vége volt, és a kedvezőtlen időjárás miatt egyedüliként indultam pontszerző feladatra aznap. Továbbá nagy kihívásként emlékszem vissza a 2004-es esztendőre, amikor egy teljes szezont töltöttem Skóciában vontatópilótaként (vitorlázógépeket vontattam motorossal), és igen zord körülmények között kellett helytállni. A reptér adottságai, a hegyvidéki környezet és az állandóan változó időjárás nem voltak túl barátságosak egy síkvidéki pilóta számára.

“Sok olyan tapasztalatot mondhatok magaménak, melyet itthon nem tudtam volna megszerezni” – mondta a pilótanő, hozzátéve, hogy a mai repülőgépek időjárás-radarjai nagyon fejlettek, a Boeing 737-es típus pedig különösen biztonságos. “Minden rendszere kiállta az idők próbáját, és klasszikus, tökéletesen pilótabarát módon üzemeltethető, kormányozható. Napjainkban ezek az állítások nem minden típusra igazak”- fejtette ki.

Azt is elárulta, a legutóbbi nagy kihívás számára a kapitányi képzés és vizsga volt idén tavasszal a szimulátorban, hiszen a feladatok nehézsége és komplexitása minden korábbit messze meghaladta.

Gyöngyösi Diána látott már közelről trópusi ciklont Omán és India között, repült Kanadában hóviharban, zivatarokkal időnként a világ szinte bármely pontján találkozhatnak, azonban komoly meghibásodás a tíz éves pályafutása alatt nem volt.

A pályakezdőknek azt tanácsolja: ha eldöntötték, ne hagyják, hogy bármi vagy bárki megállítsa őket. „Még ha az utolsó fillérjét is költik a soron következő képzésre, azt is vállalják be. Később egy ilyen döntésnek nagy hasznát láthatják. Van ismerősöm, aki ahányszor csak találkozunk, megköszöni eme tanácsomat. Ma már utasszállító gépen repül” – mondta.

Hétezer óra a levegőben

Czigány Ildikó, az egykori Malév első pilótanője utasforgalomban hétezer órát repült a Fokker 70-esen, illetve a Boeing 767-es széles törzsű, interkontinentális járatokat teljesítő gépen.

„A Malév Repülés Oktatási Központban én voltam az egyetlen nő. Természetesen sok lány vitorlázó repült vagy vezetett motoros kisgépet már akkor is. Miután saját költségemen megszereztem a PPL és CPL jogosításokat, illetve ennek egy amerikai változatát Floridában, valamint a kisgépes repülő oktató képesítést is, és mintegy 650 órát repültem, műrepültem és oktattam egymotoros kisgépen, felvételt nyertem a Malév közforgalmi pilóta tanfolyamára. Itt további 12 tantárgyból kellett hatósági vizsgát tennünk, majd következett a típus tanfolyam és a szimulátor gyakorlat. Persze kiegészítve a kötelező angol nyelvvizsgával, orvosi és pszichológiai alkalmassággal” – mesélte a hirado.hu-nak.

női pilóta
Czigány Ildikó, a Malév első női pilótája egy 2005-ben készült fotón, amikor már kapitányként vezette haza Varsóból a Malév 841-es számú Fokker 70-es repülőgépét. MTI Fotó: Földi Imre

„Mielőtt az első tiszti jogosítást elnyerné valaki, az ezt megelőző pár hónapot már utasforgalomban, oktató kapitány mellett repüli le. Az első utam ilyen értelemben Párizs volt. Felszállás után alattam volt a város, egy fordulóban. Az a város, ahol ösztöndíjas voltam és ahol elhatároztam, hogy pilóta leszek! A “valódi” első utam pedig Köln volt. Amikor megérkeztünk, kint volt szinte az összes televízió és a sajtó képviselője. Azt hittem, tán Claudia Schiffert hoztuk, de kiderült, hogy miattam jöttek” – fogalmazott Czigány Ildikó.

Sportosan repülni

„Szerettem szépen és sportosan repülni. A szépen repülés alatt azt értem, hogy az utasok ne vegyék észre, hogy repülünk! Mintha karosszékben ülnének otthon. A sportos repülés inkább a mi (pilóták) örömét és szakmai magabiztosságát szolgálta. Egy alkalommal csak nők alkották a pilóta személyzetet. Magyar Hajnalka kolléganőm volt az első tiszt, én a kapitány. Ma már ő is kapitányként repül a Wizzair-nél. Üdvözöltük az utasokat, ketten, nők. Nem láttuk az arcukat, de akkor biztos volt néhány meglepett közöttük” – mesélte.

„Úgy gondolom, amit a repülés megadhatott, azt mind megadta nekem. Minden, amivel eddigi életem során foglalkoztam, élmény és öröm volt számomra. A repülés is. Ha már az öröm, a lélek hiányzik, pusztán a pénz vagy a megszokás kedvéért nem feltétlenül kell folytatni. A Malév megszűnése megint új útra terelte az életemet. Nem akartam mindenáron folytatni a repülést. Inkább gyerekkori terveimet igyekszem most megvalósítani: az állatok életét, életműködéseit, viselkedését igyekszem megérteni (leginkább persze a madarakét!) és ezen tapasztalataimat, élményeimet próbálom megosztani hallgató, olvasó közönségemmel is. Ezen kívül sportolok, karatét és jógát oktatok, életmód hétvégéket vezetek” – mesélte Czigány Ildikó.

 

Hasonló hírek

Naperőmű épül Sajóbábonyban

info

Több mint 30 milliárd forintra pályázhatnak a magyar gazellák

Géza

Halászatra még maradt pénz

info