Image default
Technika, kommunikáció

Azonnal törölje ezeket az appokat, ha ott vannak a mobilján

Újabb hét, újabb eltávolított veszélyes appok a Google Play áruházból.

Ezúttal a Wandera kiberbiztonsági cég talált rá két olyan kameraszoftverre, amik kártékony kódot tartalmaznak. A Sun Pro Beauty Camera és a Funny Sweet Beauty appokat együttesen több mint másfél millió felhasználó töltötte le, így rengeteg eszköz fertőződhetett meg. A vírus rengeteg felugró hirdetést idéz elő a készülékeken, és mivel nagyon makacs, az alkalmazások hagyományos úton való eltávolítása nem elég.

Forrás: Wandera

Emellett az indokoltnál több hozzáférést kérnek az eszközökhöz, így jó eséllyel olyan adatokat is elszipkáz a felhasználóktól, amiket nem biztos, hogy szeretnénk: a kutatók kiemelték a mikrofont, amin keresztül gyakorlatilag a nap bármely időpontjában kémkedhetnek a rosszakarók.

A problémás alkalmazások azóta eltűntek a digitális appbolt kínálatából, de amennyiben mi is letöltöttük őket, figyeljük az árulkodó jeleket, főleg a szokásosnál több reklámot. A szakértők szerint egy sima eltávolítás sajnos nem lesz elegendő, a mobil gyári visszaállításával sikerülhet teljesen megszabadulni a kártékony kódoktól.

24

Hasonló hírek

Soha többé Windows 10 – ez blokkolja

Edit

“Valószerűtlenek” a nagy antarktiszi jégolvadásról szóló forgatókönyvek

info

Fémkeresős kutatók lepték el a mohácsi csata központi helyszínét

info