Hirmagazin.eu
Főoldal » Azonnal enyhít a stressz szorításán ez az ősi módszer
Egészség - betegség

Azonnal enyhít a stressz szorításán ez az ősi módszer

A stressz, kü­lö­nö­sen a tar­tós fe­szült­ség szinte min­den te­rü­le­ten rom­bolja a szer­ve­ze­tün­ket. Ke­ve­sen tud­ják, hogy akár még cu­kor­be­teg­sé­get is ki­vált­hat. De vajon ho­gyan lehet könnyen és gyor­san csök­ken­teni?

A stressz nemcsak a szívbetegségek és a daganatos kórok kockázati tényezője, hanem a cukorbetegségé is. Bizonyított tény, hogy genetikai hajlam, illetve más kockázati tényezők fennállása esetén a stressz hatására megjelenhet az inzulinrezisztencia, illetve akár a 2-es típusú cukorbetegség is. Egyes kutatások szerint akár már az életünk első két évében megjelenő stressz is besegíthet a későbbi cukorbetegségnek.

Azonnal enyhít a stressz szorításán ez az ősi módszer
Fotó: Pinterest

Ám van egy módszer, amely hatékonyan oldja a feszültséget, sőt, a depresszió kialakulásának kockázatát akár 60 százalékkal is vissza tudja fogni: ez pedig a mozgás. Egy új amerikai kutatásban 12 500 férfi és nő fittségi mutatóit, többek között a testtömeg indexüket, a derékméretüket, és a testzsír százalékukat, valamint egy futópadon elvégzett fittségi teszt eredményét vetették össze a lelkiállapotukkal. A 40 éven felüli nők esetében már az is fittnek számított, aki legalább 9 percig képes volt közepes intenzitással gyalogolni vagy kocogni.

Azonnal enyhít a stressz szorításán ez az ősi módszer 1
Fotó: 123RF

Az eredmények szerint a legkevésbé fitt nőknek 59 százalékkal nagyobb esélyük volt a depresszióra, mint a legfittebbeknek – mégpedig a súlyuktól függetlenül. A nem túlságosan fitt és túlsúlyos nők pedig egyenesen 125 százalékkal esélyesebbek voltak a depresszióra, int az aktív, normál súlyú nők. Dr. Xuemei Sui, a tanulmány szerzője szerint egyelőre még nem teljesen tiszta, mi köze van a fittségnek a depresszióhoz, de valószínűleg pszichológiai és fiziológiai tényezők együttes hatásáról lehet szó.

A sport ugyanis növeli az önbecsülést, és ez már önmagában védhet a depressziótól.

A rendszeres fizikai aktivitás ráadásul a szervezet szerotonin- és dopaminszintjét is emeli, ami csökkenti a stresszt. A legjobb, ha annyit sportolunk,amennyit a szakértők ajánlanak: ez heti 150 perc mérsékelt intenzitású, vagy 75 perc magas intenzitású edzés.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Már csecsemőkorban kivédhető az allergia

info

Minden, amit tudnod kell arról, ha citromos vízzel akarsz fogyni

Mazsi

Tudtad? Egy 15 éves gyerek fedezte fel a hasnyálmirigy rák tesztet!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------