Hirmagazin.eu
Főoldal » Azok a pártok azt hitték, megússzák, de rájött az ügyészség! Indulnak az eljárások, itt a lista! Oszd meg!
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Azok a pártok azt hitték, megússzák, de rájött az ügyészség! Indulnak az eljárások, itt a lista! Oszd meg!

Idén eddig összesen 29 keresetet nyújtottak be az ügyészségek azon pártok ellen, amelyek a tevékenységükkel felhagytak, a vagyonukról pedig nem rendelkeztek, illetőleg egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állítottak jelöltet.

Miért az ügyészség?

A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint az ügyészség az állam büntető igényének érvényesítése mellett az Alaptörvény rendelkezéseiből következően más feladatokat is ellát. A törvényben meghatározott hatáskörében a közérdekvédelmi szakterületen eljáró ügyészt, mint az igazságszolgáltatás közreműködőjét, megilleti a bírósághoz fordulás joga.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény értelmében a bíróság az ügyészség indítványára megállapítja a párt megszűnését, ha az tevékenységével felhagy és vagyonáról nem rendelkezik. A bíróság az ügyészség indítványára – a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával – megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet. A törvény idézett rendelkezései a keresetindítás tekintetében kizárólagos ügyészi hatáskört biztosít és feladatot határoz meg.

A választások után kezdtek kutatni utánuk

Az idei általános országgyűlési választásokat követően a főügyészségek a törvényszékek nyilvántartásai alapján összevetették az illetékességi területükön bejegyzett, jelenleg is pártként nyilvántartott szervezetek listáját a Nemzeti Választási Irodának a 2014. és 2018. évi általános országgyűlési képviselői választásokon jelöltet állító szervezetekről készített jegyzékeivel.

Egyesület attól még maradhat, de párt már nem lehet

Az átfogó vizsgálat alapján az ügyészek megállapították, hogy 23 párt a 2014. és a 2018. évi általános országgyűlési képviselői választásokon nem állított jelöltet.Ezt követően ezekkel a pártokkal szemben az ügyészségek keresetet nyújtottak be – a szervezet egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával – a pártként való működés megszűnésének megállapítása iránt.

Hat párt teljesen eltűnt

Az ügyészségek további 6 pártról azt állapították meg, hogy azok a tevékenységükkel felhagytak, a vagyonukról nem rendelkeztek. A főügyészségek ezért velük szemben a párt megszűnésének megállapítása iránt indítottak keresetet.

Eredményes keresetindítás esetén ezek a szervezetek nem csak a pártként való működés lehetőségét veszítik el, de jogi személyiségük is megszűnik.

A pártok listája:

A Legfőbb Ügyészség által közzétett lista az eltűnt, avagy jelöltet nem indító pártokról

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Kedden több mint ötezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek

Edit

Sokkoló fotók érkeztek az M3-as hídjáról lelógó kamionról

Mazsi

Történelmi bukás

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------