Image default
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Azok a pártok azt hitték, megússzák, de rájött az ügyészség! Indulnak az eljárások, itt a lista! Oszd meg!

Idén eddig összesen 29 keresetet nyújtottak be az ügyészségek azon pártok ellen, amelyek a tevékenységükkel felhagytak, a vagyonukról pedig nem rendelkeztek, illetőleg egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állítottak jelöltet.

Miért az ügyészség?

A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint az ügyészség az állam büntető igényének érvényesítése mellett az Alaptörvény rendelkezéseiből következően más feladatokat is ellát. A törvényben meghatározott hatáskörében a közérdekvédelmi szakterületen eljáró ügyészt, mint az igazságszolgáltatás közreműködőjét, megilleti a bírósághoz fordulás joga.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény értelmében a bíróság az ügyészség indítványára megállapítja a párt megszűnését, ha az tevékenységével felhagy és vagyonáról nem rendelkezik. A bíróság az ügyészség indítványára – a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával – megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet. A törvény idézett rendelkezései a keresetindítás tekintetében kizárólagos ügyészi hatáskört biztosít és feladatot határoz meg.

A választások után kezdtek kutatni utánuk

Az idei általános országgyűlési választásokat követően a főügyészségek a törvényszékek nyilvántartásai alapján összevetették az illetékességi területükön bejegyzett, jelenleg is pártként nyilvántartott szervezetek listáját a Nemzeti Választási Irodának a 2014. és 2018. évi általános országgyűlési képviselői választásokon jelöltet állító szervezetekről készített jegyzékeivel.

Egyesület attól még maradhat, de párt már nem lehet

Az átfogó vizsgálat alapján az ügyészek megállapították, hogy 23 párt a 2014. és a 2018. évi általános országgyűlési képviselői választásokon nem állított jelöltet.Ezt követően ezekkel a pártokkal szemben az ügyészségek keresetet nyújtottak be – a szervezet egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával – a pártként való működés megszűnésének megállapítása iránt.

Hat párt teljesen eltűnt

Az ügyészségek további 6 pártról azt állapították meg, hogy azok a tevékenységükkel felhagytak, a vagyonukról nem rendelkeztek. A főügyészségek ezért velük szemben a párt megszűnésének megállapítása iránt indítottak keresetet.

Eredményes keresetindítás esetén ezek a szervezetek nem csak a pártként való működés lehetőségét veszítik el, de jogi személyiségük is megszűnik.

A pártok listája:

A Legfőbb Ügyészség által közzétett lista az eltűnt, avagy jelöltet nem indító pártokról

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Tizenkét évet kapott a kislányt megerőszakoló pedofil

Géza

Járőrök mentettek életet! Köszönjük rendőreinknek!

Géza

A kihűléstől mentették meg az idős asszonyt rendőreink! Hálásan köszönjük életmentő munkájukat! Oszd meg!

Géza