Hirmagazin.eu
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Az volt a fejemben, hogy ennyi volt, elrontottam az életem, nem lesz érettségim. Nem fogok egyetemre menni, egy cellában fogok ülni a semmiért” – emlékezett vissza Gergő.

A Heti Napló Sváby Andrással egyik riportjában megszólaltak az érintettek, és az egyikük szülei is.

A fiatalok 72 órát töltöttek egy fegyveres rablás gyanúja miatt egy cellában a térfigyelő kamera felvételei miatt. Később kiderült, hogy semmi közük a bűncselekményhez.

Tavaly ősszel, november 15-én, nem sokkal este hat után a négy középiskolás, Gergő, Efraim, Bálint és a nővére Dóri a Békásmegyeri piac árkádsora alatt sétált. A piac térfigyelő kamerája őket is rögzítette. Alig másfél perc múlva egy másik kamera tanúsága szerint már a közeli aluljáróban haladtak: hévre akartak szállni, mert a barátaikkal volt találkájuk.

Hogy mi volt a vesztük? Az, hogy egy fiatalember bejelentése szerint pont ebben az időben, pont a közelben – a piac és az aluljáró között – egy buszmegállóban megverték, késsel fenyegették és elraboltak tőle körülbelül 80 ezer forintot. Az arcképelemzéses rendszer beazonosította a gimiseket, a sértett pedig a nyomozóknak úgy nyilatkozott, hogy ők rabolták ki. Négy nappal később már gyanúsított lett a fiatalokból. November 19-én Bálint épp Efraimék háza előtt várt a barátjára, amikor megjelentek a nyomozók, és már vitték is a harmadik kerületi kapitányságra. A középiskolás a Heti Naplóban úgy nyilatkozott, hogy meglepődött és megijedt, hiszen nem csináltak semmit.

Ezután Efraimot és Dórit is bevitték, de a lányt később elengedték. Belőle tanú lett, mivel a sértett semmilyen lányról nem beszélt vallomásában, a két fiú viszont maradt őrizetben. Gergő pedig maga sietett a barátai után a kapitányságra.

„Kijött kettő rendőr, megfogták a kezemet, megkérdezték előtte, hogy Fogarassy Gergő vagyok-e. Mondtam, hogy igen. Kérdeztem, hogy miért, mire mondták, hogy azt pontosan jól tudom.”

Azt szintén elmesélte a fiatal a Heti Napló riportjában, hogy amikor bevitték, figyelmeztették a többieket, hogy vigyázzanak vele, mert kés lehet nála, noha nem is szokott ilyesmit magával hordani.

„Ilyeneket mondogattak, hogy az öcsém meg a barátai már mindent bevallottak. Akkor ideje nekem is, és mivel én már 18 éves elmúltam, ezért nem tudom, hány évet is kaphatok” – egészítette ki Holl Dóra. Efraimnál olyanok hangzottak el, hogy készüljön fel, mert három évre börtönbe fog menni. A rendőröknek viszont elmondták, hogy nem csináltak semmit.

Átkutatták mindenüket, levetkőztették őket, és külön cellákba vitték őket. Bilincset kaptak, 72 órás őrizetbe vették őket, közben a családi otthonokban házkutatást tartottak.

A rendőrség házkutatási paranccsal érkezett a Fogarassy családhoz. A fiú apja, Fogarassy András a Pesti Művész Színház igazgatója, felesége, Gergő édesanyja pedig színésznő. A szülők el sem tudták képzelni, mit keres náluk a rendőrség. A fiúnak volt egy ajándékkése, azt lefoglalták és elvittek a pulóverei közül is egyet.

„Csak az járt a fejemben, hogy a gyerekem ott fekszik egy cellában, nem tud mit csinálni, és én sem” – nyilatkozta Fogarassy Gergő anyja.

Késő este, mivel fiatalkorúakról volt szó, a törvényes gyámok és ügyvédek jelenlétében történt meg az első kihallgatás. Gergő édesapja – aki végig bízott a fiában – és az ügyvéd is ekkor már azt firtatta, hogy mivel a sértett részletes személyleírást adott a támadóiról, miért a fiúkat vették őrizetbe. A kirabolt férfi ugyanis egy huszonéves, két harmincéves és egy ötven év körüli pocakos támadóról számolt be.

„Már ott felhívtuk a rendőrök figyelmét, hogy bocsánat, de itt valami borzasztó nagy ellentmondás van, mert itt nem középkorú férfiakról van szó, hanem három gyerekről és egy lányról. Nem tűnik fel nekik?” – emlékezett vissza az apa.

Gergő a mai napig álmodik az esettel: „Átélem megint álmomban azt a pillanatot, amikor bevisznek, vagy az egész három nap alatt egy másik pillanatot. Mondjuk amikor bunkón viselkednek velem a fogdában.” A szülők szerint egy életen át tartó sérülést okoz a fiatalban egy ilyen esemény. Gergő úgy fogalmazott, hogy megszégyenítő volt, amikor bilincsben vitték.

A BRFK szintén nyilatkozott a Heti Napló stábjának, és elmondták, hogy biztosak abban, hogy a törvényeknek megfelelően jártak el, és a fiatalokat megalapozott gyanú alapján vették őrizetbe.

„A környéken csak ez az egy négyfős társaság mozgott. Más négyfős társaságot mi kamerafelvételek alapján nem tudtunk azonosítani, és mindenképp indokolt volt, hogy ezt a négyfős társaságot a büntetőeljárás során meghallgassuk. A sértett által adott személyleírás, illetve a sértett által adott ruha, hogy milyen ruhát viseltek, azok részben egyeztek ezzel a társasággal” – mondta Csécsi Soma, a BRFK szóvivője, és hozzátette, hogy az összebeszélés, illetve a bizonyítékok elrejtésének lehetősége indokolta szakmailag az őrizetbe vételt.

A rendőrség álláspontja szerint, ha tényleg ők lettek volna az elkövetők, és nem használtak volna megfelelő intézkedéseket, akkor az lenne a baj, hogy a rendőrség miért puhány. A 72 óra leteltével egyébként minden esetben az ügyészség tesz indítványt a bíróság felé. Ez esetben konkrétan azt, hogy Gergőéket tartóztassák le, és az előzetes ideje alatt kerüljenek javító-nevelő intézetbe.

„Az volt a fejemben, hogy ennyi volt, elrontottam az életem, nem lesz érettségim. Nem fogok egyetemre menni, egy cellában fogok ülni a semmiért”

– emlékezett vissza Gergő.

A fővárosi főügyészség szóvivője azt mondta, hogy mivel felfegyferkezve, csoportosan elkövetett rablásról volt szó, ami kiskorúak esetében maximum öt év szabadságvesztéssel büntethető, ők sem a levegőbe beszéltek, amikor a 72 órás őrizetbe vétel után a letartóztatást indítványozták. A bíró viszont szerencsére másképp döntött.

„A bíróságnak kételyei merültek fel a megalapozott gyanú tekintetében”

– nyilatkozta a szóvivő.

Fogarassy Gergő ügyvédje szerint az elejétől fogva a napnál is világosabb volt, hogy a megalapozott gyanú gyenge lábakon áll: „A sértett négy férfiról beszélt, a felvételen három fiatal fiú és egy lány látszik.”

Miután a fiúkat szabadon engedték, az eljárás ellenük tovább folytatódott: az úgynevezett felismerésre való bemutatás két hónappal később történt meg. A srácokat külön-külön indifferens személyek között kellett felismernie a sértettnek. Ezúttal – amikor végre nem egy zizikes kamerafelvételt látott – egy üvegfal mögött a szemükbe nézhetett, és egyiket sem ismerte fel.

Az eljárást elfogásuk után öt hónappal, április 20-án szüntették meg ellenük.

Gergőéket azóta kísérti a hónapokig tartó rémálom. Sokáig az utcára sem mertek egyedül kilépni. De azt a pillanatot sem felejtik el soha, amikor a háromnapos fogda után a bíró döntése alapján nem javító-nevelő intézetbe kerültek, hanem hazamehettek a szüleikkel.

„Ránéztem a Bálintra, már sírt, Efraimmal egymásra néztünk, és amikor szedték le rólunk a bilincset, megöleltük egymást, ujjongva kijöttünk. Vártak minket a barátaink, mindenki a nyakába ugrottunk”

– mesélte Gergő.

A valódi tettesek után jelenleg is folyik a hajsza!

Hirmagazin.eu: Rendőreink, ügyészeink, bíróink helyesen jártak el az eljárás minden szakaszában. Ez egy szerencsétlen, fatális helyzet, amit az érintett fiatalok szenvedtek el. Sajnáljuk, és reméljük, hogy életük folyamán megerősödik bennük az igazságszolgáltatásba vetett hitük..

blikk, atv

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hősként mentette társait a pokoli kollégiumtűzből a fiatal teológushallgató – Ezt mondta a drámai pillanatokról! Oszd meg!

Géza

Megcsonkította magát egy migráns Debrecenben!

Mazsi

Segélyhívón jelentette be, hogy megerőszakolták: fogyatékkal élő lányokat futtattak egy temesi gyermekotthonban – sokkoló részletek

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian