Hirmagazin.eu
Főoldal » Az US Navy beleáll a küzdelembe, olyan háború fenyeget, amit megbánunk
Külföld

Az US Navy beleáll a küzdelembe, olyan háború fenyeget, amit megbánunk

Az olaj miatt feszül egymásnak a két hatalom, a helyszín ismét a Közel-Kelet.

Az amerikai haditengerészet kész megvédeni a szabad hajózást és a kereskedelmi forgalmat – közölte az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának szóvivője csütörtökön, az iráni Forradalmi Gárda azon fenyegetéseire reagálva, hogy szükség esetén lezárják a Hormuzi-szorost az olajszállítmányok előtt.

   “Az Egyesült Államok és partnerei biztonságot és stabilitást nyújtanak a térségnek”

– írta e-mailben továbbított közleményében Bill Urban kapitány.

“Együttes erővel készek vagyunk a hajózás szabadságát és a kereskedelem biztonságát szavatolni, ahol a nemzetközi jog ezt lehetővé teszi”

– válaszolt a szóvivő arra a kérdésre, hogy mit tenne az amerikai haditengerészet, ha Irán beváltaná fenyegetését.     Az elmúlt napokban az európai látogatáson lévő Haszan Róháni iráni elnök és az iszlám köztársaság több magas rangú tisztségviselője is kilátásba helyezte, hogy elvágják a Perzsa- (Arab-) öböl menti országokból induló olajszállító tankhajók útját, amennyiben Washington megállítja Teherán olajeladásait.

Mohammad Ali Dzsafari tábornok, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka nagyra méltatta Róháninak az Egyesült Államokkal szembeni “határozott álláspontját”, s hangsúlyozta: csapatai készek lezárni a Perzsa-öbölt az Ománi-öböltől elválasztó szorost.

Washington idén május elején felmondta az Irán nukleáris programjáról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást, és visszaállította a felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Donald Trump amerikai elnök emellett figyelmeztette partnereit, hogy november 4-ig hagyjanak fel az iráni olajvásárlásokkal, különben pénzügyi szankciókkal kell számolniuk.

 “Ha Irán az Egyesült Államok nyomása miatt nem tudja eladni olaját, úgy a térség államai közül sem fogja senki”

– idézte a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség Dzsafarit. “”Reménykedünk abban, hogy az elnökünk által felvázolt tervet szükség esetén végre is fogjuk hajtani … Megértetjük az ellenséggel, hogy vagy mindenki használhatja a Hormuzi-szorost, vagy senki sem” – hangoztatta az iráni tábornok.     A tengeren exportált olaj mintegy 20 százaléka halad át naponta a Hormuzi-szoroson.     A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a Forradalmi Gárda haditengerészeti erői nem rendelkeznek erős hagyományos flottával, viszont számos kisebb és mozgékony egységgel, a többi között motorcsónakokkal és hajók elleni hordozható rakétarendszerekkel, illetve aknákat is képesek telepíteni.     Az amerikai hadsereg egyik magas rangú parancsnoka még 2012-ben arról beszélt, hogy a Forradalmi Gárda képes “egy időre” elzárni a Hormuzi-szorost, ugyanakkor az Egyesült Államok biztosan intézkedéseket tenne az útvonal újra megnyitása érdekében.

Forrás: Ripost

Képünk illusztráció!

Hasonló hírek

Az olaszok nemet mondtak Brüsszelre és a migrációra

Géza

A romokat takarítják Európa-szerte az áradások után

Edit

Hatalmas károkat okoz a görög idegenforgalomnak az illegális bevándorlás

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------