Image default
Otthon, lakberendezés, kert

Az ünnepélyes kokárdavirág

A hosszúra nyúlt tél látványát kénytelenek vagyunk rezzenéstelen beletörődéssel nyugtázni. De tikon reméljük, hogy hamarosan itt a tavasz és újjáéled a természet! Épp ezért most egy évszakot átugorva, tekintsünk kicsit előre a nyárba, s ismerkedjünk meg az igen mutatós kokárdavirággal.

ünnepélyes kokárdavirág

A kiskertekben sok esetben nem a – margarétához is hasonló – kokárdavirág kapja a főszerepet, bár virágának szimmetriája , mutatóssága és élénk színei miatt megérdemelné ezt a címet is. Egy-egy tömött foltban vagy sávban vetve kiskertünk ékessége lehet.

A kokárdavirág – Gaillardia aristata – a fészkesek családjába tartozó növény. Magyarországon két faja él, a kékszínű és a sárgaszínű változatot ismerjük.

A kékszínű kokárdavirág egyéves növény, virágzatának közepe barnásvörös, virágai tövükön vörösesek, csúcsuk felé sárga színűek. Magról szaporítják, 30-40 cm magasra megnő, júniustól a fagyok beálltáig virágzanak.

A sárga kokárdavirág évelő. Virágai majdnem mindenhol sárgák, erős növekedésű, élénk színű dísznövény. A napfényes helyet és a normál kerti talajt kedveli, elviseli a  száraz, forró helyet is.. A vetést ne takarjuk be, a csírázáshoz fényt igényel. A nyár elmúltával, augusztus végén-szeptemberben vágjuk vissza. Télire enyhe védelem ajánlott, takarjuk be fenyőgallyakkal.

ünnepélyes kokárdavirág2

Ritkábban ültetett növénynek számít, bár szépsége miatt megilletné a jog, hogy kiskertünk állandó lakója legyen.

 

Forrás: szépzöld

Hasonló hírek

Bálint gazda nőnapi köszöntője felrobbantotta a netet

Mazsi

Kerti bútor raklapból?

Mazsi

Veszélyes: ha így mosod el az edényeket, nagyon figyelj oda!

Edit