Hirmagazin.eu
Főoldal » Az unió újra nekiáll az egységes telefontöltők ügyének
Külföld

Az unió újra nekiáll az egységes telefontöltők ügyének

Egy évtizede nem tudja elérni az Európai Unió, hogy a gyártók egységes töltőt készítsenek a mobiltelefonokhoz. Egy jogszabálytervezetnek idén nyárra kellett volna elkészülnie, de könnyen lehet, hogy hamarabb lesz vezeték nélküli töltés, mint törvény.

Az európaiak minden évben 51 ezer tonna, fejenként 6 kilogramm telefontöltőt dobnak ki a szemétbe, kizárólag azért, mert az egyébként sértetlen régi kábel nem passzol az új készülékükhöz. Ez hatalmas mennyiségű elektronikai hulladék, ami jelentősen károsítja a környezetet. Ennek ellenére az Európai Unió már több mint tíz éve sikertelenül próbálja rávenni a gyártókat, hogy használjanak egyforma töltőkábeleket.

Először 2009-ben szólították fel őket arra, hogy alkalmazzanak egységes megoldást, ami akkor még a micro-USB volt, ellenkező esetben jogi eljárást indítanak ellenük,

de semmi sem történt.

Pontosabban annyi, hogy míg tíz évvel ezelőtt még 30-féle töltő létezett, mára már csak három maradt: a már említett micro-USB, az androidos telefonok többségénél használt USB-C és az iPhone-okra kifejlesztett Lightning.

Az Európai Parlament 2014-ben újra nekirugaszkodott ennek az akadálynak, és kiadott egy állásfoglalást. Idén januárban pedig fölényes többséggel, 582 igen és 40 nem szavazattal eldöntötte, hogy egységes töltőkábelek kifejlesztésére kötelezi a gyártókat. Azt is előírnák, hogy

ne kelljen minden egyes új telefon mellé új töltőt is vásárolni,

ha a régi is jó hozzá, de emiatt ne legyen árnövekedés sem.

„Egyik kezdeményezője vagyok, több néppárti európai parlamenti képviselőtársammal annak, hogy ismét uniós napirendre tudtuk vetetni ezt a fontos témát – fogalmazott az InfoRádiónak Tóth Edina fideszes EP-képviselő, hozzátéve, hogy egy határozati szöveget is el kívánnak fogadtatni. – Az Európai Bizottság pedig meg fogja vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a közeljövőben akár egy jogszabálytervezetet terjesszen be ebben a témakörben.”

Az uniós törvényhozás azt szerette volna, ha az Európai Bizottság már idén nyárra elkészíti a tervezetet, ez azonban nem történt meg, vélhetően a koronavírus-járvány miatt, de valószínűleg közrejátszott benne az iparági lobbi ellenkampánya is. Az Apple például azért nem szeretne egységes töltőt, mert az nem az általa kitalált Lightning, hanem a nagyobb helyigényű, tehát más funkciók helyét elfoglaló USB-C lenne. A cég szerint egyébként az elektronikai hulladék mennyisége éppen az innovációt korlátozó, egységes töltő miatt nőne tovább.

Nyilván üzleti érdekek is vezérlik őket,

fűzte mindezekhez Bognár Csaba, a Mobilaréna főszerkesztő-helyettese. „Az Apple a renitens ebben a történetben, hiszen neki alapvetőn jó üzlet az, hogy saját csatlakozója van, a Lightning, mert így az azt használó kiegészítő gyártóktól mindenféle díjakat be tudnak zsebelni. Tehát pénzt vesztenének, ha nekik is át kellene állniuk C-típusú USB-re” – magyarázta.

A szakértők egyébként egyetértenek abban, hogy az igazi megoldást nem az egységes töltő, hanem a vezeték nélküli töltéstechnológiájának kidolgozása és elterjedése jelentené, hiszen a legjobb hulladék az, amit nem is állítunk elő.

infostart

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Facsónakokkal indulnak útnak Afrikából a migránsok

Mazsi

Még idén Oroszországba látogathat Kim Dzsong Un

Mazsi

Pénteken az Egyesült Államok új, minden eddiginél keményebb szankciókról döntött Észak-Koreával szemben.

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------