Hirmagazin.eu
Főoldal » Az új Európai Bizottságra vár a menekültválság megoldása – videó
Külföld

Az új Európai Bizottságra vár a menekültválság megoldása – videó

Az olasz parti őrség életeket ment a Földközi-tengeren … ezek a vizek életveszélyes zónává váltak a fegyveres konfliktusok és az autoriter rezsimek elől menekülők, vagy a jobb élet reményében útra kelő emberek számára.

2019-ben több mint 1200-an vesztek oda, vagy tűntek el, miközben megpróbáltak átkelni a tengeren. A drámai adat mögött a remény is felcsillan, hiszen az áldozatok száma fele az egy évvel korábbinak.

Az Európa felé igyekvő menekültek száma harmadik éve csökken, de számuk még mindig magas. Ezért a mediterrán országok továbbra is nehézen birkóznak meg a migrációs válsággal. A problémára még nem tudott megnyugtató megoldást felvázolni az Európai Unió, ami politikai válsággal szembesíti a közösséget.

A menekülttáborok túlzsúfoltak, mint a Moria tábor is a görögországi Leszbosz szigetén. Itt a 3500 főre tervezett, megépített táborban 19 ezer menedékkérő kénytelen hónapokig élni.

Moria az elsődleges ajtó a Törökország felől érkezőknek, akiket gyakran embercsempészek, emberkereskedők juttatnak idáig. Mivel a balkáni útvonal bezárult, ez a legnagyobb menekülttábor Európában, így kétségbeesett emberek ezrei számára vált végállomássá.

Egy, a tábort perzselő szeptemberi tűzvészben egy asszony és gyermeke égett halálra. A tragédia rávilágít az embertelen körülményekre. A görög kormány közölte, felszámolja az ehhez hasonló menekülttáborokat és öt új központot nyit az égei-tengeri szigeteken (Számosz, Kiosz, Leszbosz, Kosz és Lérosz). Az áttelepítés megkezdődött, de közben minden nap érkeznek újak is.

Görögország és a többi mediterrán ország szolidaritást vár, kér az uniós tagállamoktól, de többen is elzárkóznak a terhek megosztásától.

Így néhány civil szervezet – mint az Open Arms vagy SOS Mediterrane – politikai kereszttűz közepén találta magát.

A 31 éves német aktivista, hajóskapitány, Carola Rackete és az akkori olasz belügyminiszter, Matteo Salvini “háborúja” lett ennek a helyzetnek a szimbóluma.

Június közepén a Sea Watch kapitánya 53 menekültet vett a fedélzetére a líbiai partoknál. De Salvini nem engedélyezte számára a kikötést Lampedusán.

“Ne játssz emberek életével” – üzent a kapitány Salvininek.

“Nem teszem, és nem adok engedélyt senkinek, hogy kikössön” – jött a riposzt.

Két hét huzakodás után a 35 éves kapitány mégis partra tette a kimerült bevándorlókat. Carola Rackete-t azonnal őrizetbe vették a katonai naszádok és személyzetük veszélyeztetésének vádjával.

Németországban több ezres tüntetésen álltak ki a kapitány mellett, akit végül felmentett a bíróság, kimondva; nem sértett törvény, amikor utasai biztonsága érdekében cselekedett.

A kapitány melletti szimpátia és szolidaritás komoly hatással volt az Európai Unió, és a tagállamok vezetőire.

Néhány ország vállalta, hogy átveszi a civil hajók által kimentett illegális bevándorlók egy részét – főleg, miután Salvini kikerült az olasz kormányból.

Magyarország, Csehország és Lengyelország továbbra is elutasít bármiféle kvótát.

A labda most az új Európai Bizottság térfelén pattog, amelyik februárra áll elő egy új javaslattal.

Egy másik idei tragédia arra hívja fel a figyelmünket; a Földközi-tenger nem az egyetlen veszélyes útvonal a migránsok számára.

Októberben 39 vietnámi illegális bevándorló vesztette életét egy Nagy-Britanniába érkező hűtőkamionban.

euronews, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Negyedszer borította be idén hóvihar Bostont

info

Vizsgálati eredmény: Légkondicionáló által okozott tűzben égett le a Brazil Nemzeti Múzeum

Géza

“A menedékkérők nem rabok..” Így is tettek, köddé váltak, .. eltűntek a Pápa szállásáról

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------