Hirmagazin.eu
Főoldal » Az Öt Szem hírszerző szövetség titkosított üzenetekhez akar hozzáférni
Külföld

Az Öt Szem hírszerző szövetség titkosított üzenetekhez akar hozzáférni

Öt állam szerint a nemzetbiztonság forog kockán, mert képtelenek hozzáférni a gyanúsítottak kommunikációjához.

A brit és amerikai titkosszolgálatok hagyományosan szoros együttműködést folytatnak, ráadásul az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok egyaránt tagja az Öt Szem szövetségnek – Kanada, Ausztrália és Új-Zéland mellett -, melynek keretén belül a résztvevő titkosszolgálatok érzékeny információkat osztanak meg egymással.

A második világháború után létrehozott Öt Szem szövetség egy hírszerzési megállapodás, mely szerint az öt ország egymás közt állandó információmegosztást folytat.

Négy technológiai óriáscég viszont – a Facebook, az Apple, az Alphabet és az Amazon – most összefogott egy ausztrál törvénytervezet ellen, amely arra kötelezné őket, hogy biztosítsanak hozzáférést magánjellegű, titkosított adatokhoz az illegális tevékenységek felderítése érdekében – közölte egy lobbicsoport szerdán, írja az MTI.

Ausztrália augusztusban 10 millió ausztrál dollárig (több mint kétmilliárd forintig) terjedő büntetést helyezett kilátásba jogi személyek, illetve börtönbüntetést azon magánszemélyek számára, akik a felszólítás ellenére sem teszik lehetővé, hogy a hatóságok hozzáférjenek személyes adatokhoz. A canberrai kormány a terrortámadások fokozott kockázatával indokolta a jogszabály szükségességét.

Az említett négy vállalat attól tart, hogy a maga nemében páratlan törvénytervezet más országokat is hasonló jogszabályok megalkotására bátorít. A cégek ezért lobbizni kezdtek az ausztrál törvényhozóknál, hogy módosítsák a szóban forgó tervezetet, amelyről a parlament heteken belül szavazhat.

Szakértők szerint a titkosítás gyengítésére tett hatósági kísérletek hatalmas kockázatot rejtenek a digitális biztonságra nézve.

Egyelőre sem az érintett cégek, sem az ausztrál kormány illetékesei nem kommentálták az értesüléseket.

Az Egyesült Államokból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Ausztráliából és Új-Zélandból álló, Öt Szem elnevezésű, hírszerzési célú szövetség a múlt hónapban jelezte:

megfelelő törvényekkel szeretnék biztosítani, hogy hozzáférhessenek a titkosított e-mailekhez, szöveges üzenetekhez és hívásokhoz.

Az öt ország szerint a nemzetbiztonság forog kockán, mert a hatóságok képtelenek hozzáférni a gyanúsítottak kommunikációjához.

Számítástechnikai vállalatok felhasználóik adatainak védelmében kifogásolják a kormányzati erőfeszítéseket. A vita azt követően került előtérbe, hogy az Apple nem tette lehetővé, hogy a hatóságok hozzáférhessenek a 2015-ös kaliforniai mészárlás egyik elkövetőjének iPhone-ján található adatokhoz.

A tehetetlenséggel szembesülő kormányok egyre szigorúbb törvényekkel igyekeznek jogosultságot szerezni a felhasználók adataihoz való hozzáféréshez. Új-Zéland kedden közölte: egy új jogszabálynak köszönhetően a vámosoknak lehetőségük van arra, hogy elkérjék az országba látogatóktól elektronikus eszközeik jelszavait. A hatósági felszólítást megtagadó turisták 5 ezer új-zélandi dollár (több mint 925 ezer forint) pénzbírsággal számolhatnak.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Önként jelentkeztek a német majomház felgyújtói

Mazsi

Leromboltak egy keresztény kolostort

info

Juncker kimondta az igazat! Hősnek tartja Orbán Viktor Miniszterelnökünket! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------