Image default
Külföld

Az Öt Szem hírszerző szövetség titkosított üzenetekhez akar hozzáférni

Öt állam szerint a nemzetbiztonság forog kockán, mert képtelenek hozzáférni a gyanúsítottak kommunikációjához.

A brit és amerikai titkosszolgálatok hagyományosan szoros együttműködést folytatnak, ráadásul az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok egyaránt tagja az Öt Szem szövetségnek – Kanada, Ausztrália és Új-Zéland mellett -, melynek keretén belül a résztvevő titkosszolgálatok érzékeny információkat osztanak meg egymással.

A második világháború után létrehozott Öt Szem szövetség egy hírszerzési megállapodás, mely szerint az öt ország egymás közt állandó információmegosztást folytat.

Négy technológiai óriáscég viszont – a Facebook, az Apple, az Alphabet és az Amazon – most összefogott egy ausztrál törvénytervezet ellen, amely arra kötelezné őket, hogy biztosítsanak hozzáférést magánjellegű, titkosított adatokhoz az illegális tevékenységek felderítése érdekében – közölte egy lobbicsoport szerdán, írja az MTI.

Ausztrália augusztusban 10 millió ausztrál dollárig (több mint kétmilliárd forintig) terjedő büntetést helyezett kilátásba jogi személyek, illetve börtönbüntetést azon magánszemélyek számára, akik a felszólítás ellenére sem teszik lehetővé, hogy a hatóságok hozzáférjenek személyes adatokhoz. A canberrai kormány a terrortámadások fokozott kockázatával indokolta a jogszabály szükségességét.

Az említett négy vállalat attól tart, hogy a maga nemében páratlan törvénytervezet más országokat is hasonló jogszabályok megalkotására bátorít. A cégek ezért lobbizni kezdtek az ausztrál törvényhozóknál, hogy módosítsák a szóban forgó tervezetet, amelyről a parlament heteken belül szavazhat.

Szakértők szerint a titkosítás gyengítésére tett hatósági kísérletek hatalmas kockázatot rejtenek a digitális biztonságra nézve.

Egyelőre sem az érintett cégek, sem az ausztrál kormány illetékesei nem kommentálták az értesüléseket.

Az Egyesült Államokból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Ausztráliából és Új-Zélandból álló, Öt Szem elnevezésű, hírszerzési célú szövetség a múlt hónapban jelezte:

megfelelő törvényekkel szeretnék biztosítani, hogy hozzáférhessenek a titkosított e-mailekhez, szöveges üzenetekhez és hívásokhoz.

Az öt ország szerint a nemzetbiztonság forog kockán, mert a hatóságok képtelenek hozzáférni a gyanúsítottak kommunikációjához.

Számítástechnikai vállalatok felhasználóik adatainak védelmében kifogásolják a kormányzati erőfeszítéseket. A vita azt követően került előtérbe, hogy az Apple nem tette lehetővé, hogy a hatóságok hozzáférhessenek a 2015-ös kaliforniai mészárlás egyik elkövetőjének iPhone-ján található adatokhoz.

A tehetetlenséggel szembesülő kormányok egyre szigorúbb törvényekkel igyekeznek jogosultságot szerezni a felhasználók adataihoz való hozzáféréshez. Új-Zéland kedden közölte: egy új jogszabálynak köszönhetően a vámosoknak lehetőségük van arra, hogy elkérjék az országba látogatóktól elektronikus eszközeik jelszavait. A hatósági felszólítást megtagadó turisták 5 ezer új-zélandi dollár (több mint 925 ezer forint) pénzbírsággal számolhatnak.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Nincs bizonyíték a brazil államfő ellen

info

Tömeges mégezést okoztak Lengyelországban a partidrogok

info

Otthonában szülte meg a gyermekét, majd kidobta a hetedikről!

Mazsi