Image default
Kultúra

Az Oscar-díjas magyar rendező legújabb játékfilmje: A foglyok

Deák Kristóf, a Mindenki című kisfilm Oscar-díjas rendezője két éven keresztül dolgozott új forgatókönyvén. A Foglyok című játékfilmet, amely a Rákosi-rendszer legsötétebb napjaiban játszódik, jövőre mutatja be a Duna Televízió.

A film történetére Vörös András forgatókönyvíró talált rá egy régi internetes adatbázisban, ahol az 1990-es években készült interjúkban idősebb emberek mesélték el személyes történeteiket a 20. századból -mesélte Deák Kristóf rendező.  Ezek között fedezte fel egy festőművész családjának igaz történetét: 1951-ben, a Rákosi-rendszer legsötétebb napjaiban, a kitelepítések évében a kisgyermekes családhoz hajnalban becsöngettek az Államvédelmi Hatóság emberei. Ott maradtak a családnál, napokig fogságban tartották őket és mindazokat is, akik becsöngettek hozzájuk.

“Mint egy kisgömböc, ez a lakás szépen megevett végül több mint 20 embert” – hangsúlyozta a rendező, kiemelve: senki nem tudta, hogy mindez miért történik meg velük, mert egyáltalán nem ismerték azokat az embereket, akiket az ávósok kerestek.

“Erről az abszurd helyzetről nekem egyből a klasszikus magyar groteszk jutott eszembe, mint a Tanú vagy az Isten hozta, Őrnagy úr” – mondta, hozzátéve, hogy a film nem egy véres dráma lesz, mivel az alaphelyzet maga is nagyon abszurd.
A rendezőt leginkább a lakásban egymással összeütköző sokféle karakter foglalkoztatta, és az, hogy az emberi természetről és a hatalomról mit tud elmondani általános érvényben egy ilyen történet. Akkor, az egyik legsötétebb politikai korszakban is sokan gondolták azt, hogy egész tűrhető így élni, hiszen vége a háborúnak, van munka, van mit enni és végre nincs veszélyben az ember élete.

Vörös Andrással két éve dolgoznak a történeten, történész szakértő bevonásával, levéltári kutatással rekonstruálva a történet valós hátterét és a részleteket.

A szereplőket hosszú castingfolyamat útján választotta ki. “Olyan arcokat akartunk találni, akiket nem látunk folyton, akik valami újat, valami frisset hoznak. Több, a szakma által ismert és elismert, de széles körben még kevésbé “elhasznált” tehetséget választottunk” – mondta.

Az Oscar-díjas magyar rendező legújabb játékfilmje A foglyok 1
Sodró Eliza (Fotó: Dömölky Dániel)

Tizennyolc színész és két gyerekszínész népesíti be a filmbeli lakást. A főszerepet Sodró Eliza alakítja, az ő féltestvérét, a kisgyerekes család anyukáját játssza Szamosi Zsófia. A filmben feltűnik még Fekete Ernő, Porogi Ádám, Molnár Levente, Lengyel Ferenc, Jászberényi Gábor, Soltész Bözse, Kardos Róbert, Csőre Gábor, Barta Ágnes és Vasvári Emese. A két gyerekszínész Dömötör Abigél és Sáfrány Ágoston.

Deák Kristóf eddig rövidfilmeket és sorozatokat készített, a Foglyokat egy köztes állomásnak tekinti. “Még az első nagyjátékfilmem előtt szerettem volna letenni az asztalra egy kisebb lélegzetű, 75-80 perces tévéjátékot” – mondta.

Az Oscar-díjas magyar rendező legújabb játékfilmje A foglyok 2
Gózon Francisco operatőr Pacskovszky József A tökéletes gyilkos című filmjének forgatásán (Fotó: MTI/Kallos Bea)

A film operatőre Gózon Francisco (Haggyállógva Vászka, Iszka utazása), látványtervezője Valcz Gábor (Moszkva tér, Félvilág, Lajkó: Cigány az űrben), jelmeztervezője Sinkovics Judit (Testről és lélekről, Kojot). A film vágója Csillag Mano, hangmérnöke Péterffy Máté.

A film gyártója a Filmfabriq, producerei Dreissiger László és Osváth Gábor. A film a Magyar Média Mecenatúra Fehér György-pályázatán nyert támogatást. A Foglyokat 2019-ben mutatják be a Duna televízióban.

forrás: hirado.hu/MTI

Deák Kristóf filmrendező  (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Hasonló hírek

Novák Péter rendezi az István, a királyt

info

Verspályázatot hirdetnek Ady halálának évfordulójára! Oszd meg!

Géza

Erdély és Eger áll idén a Múzeumok Éjszakája középpontjában

info