Hirmagazin.eu
Főoldal » Az orvosnál futottunk össze Vastag Csabával: kiderült, koronavírusos volt – Mutatjuk, hogyan zajlott az ellenanyagszint megállapítása
Egészség - betegség

Az orvosnál futottunk össze Vastag Csabával: kiderült, koronavírusos volt – Mutatjuk, hogyan zajlott az ellenanyagszint megállapítása

Mostanában egyre többen kíváncsiak arra, vajon oltás után termel-e a szervezetük ellenanyagot. Így voltam ezzel én is, ezért utánajártam, hogy az Astra Zeneca-védőoltás után egy hónappal van-e ellenanyag a szervezetemben. A klinikán óriási meglepetés ért minket, ugyanis összefutottunk Vastag Csabával, akiről kiderült, koronavírusos volt és poszt-covid tünetekkel küzd, így közösen mentünk be a vérvételre is.

Vastag Csaba is átesett a covid fertőzésen / Fotó: RAS Archívum

Vastag Csaba is átesett a covid fertőzésen / Fotó: RAS Archívum

Rengeteg kérdést vetett fel az emberekben az utóbbi idők „oltakozási” hulláma. Médiánk is foglalkozott a témával. Utánajártunk a vakcinaregisztrációnak, tudósítottunk arról, hogyan zajlik az oltás, illetve mi történik utána.

Sokakban felmerült azonban az a kérdés, vajon már egy oltás is ad megfelelő védettséget, avagy csak két oltás után jelenik meg az ellenanyag a szervezetünkben. Ennek próbáltam utána járni dr. Balázs Anna orvosigazgató segítségével, aki elmagyarázta nekünk, hogyan is alakul ki a védettség a szervezetünkben oltakozás után. Arra is választ kaptunk, mi van akkor, ha mindezek ellenére nem jelenik meg az ellenanyag a szervezetünkben.

Mindenki ezt olvassa most!

„Oltás előtt is érdemes ellenanyagszintet nézetni, illetve oltás után is. Előtte azért fontos, mert egy friss fertőzésre nem praktikus ráoltani, utána pedig érdemes azt megnézni, hogy a vakcina hatására milyen mennyiségű és minőségű ellenanyag termelődik. Összességében elmondhatjuk, hogy az ellenanyagszint a maximális dózisát a második oltás után 3-4 héttel éri el a szervezetben”

– magyarázza dr. Balázs Anna a Déli Klinika orvosigazgatója, majd hozzáteszi: azzal, hogy valaki megkapja a vakcinát, már jelentős mértékben csökkentheti a megfertőződés valószínűségét, ezáltal pedig szinte teljes mértékben kiküszöbölhető a súlyos, kórházi kezelést igénylő fertőzés, netán halálozás.

„A legújabb kutatási eredmények szerint annak az esélye is csökkenthető, hogy a beoltott egyén átadja másnak az ő légúti nyálkahártyáján lévő vírust. Skóciában volt egy regisztráció alapú felmérés, ahol azt tapasztalták, hogy azoknak az egészségügyi dolgozóknak a közvetlen családtagjai, akik megkapták a vakcinát, 30%-al kisebb eséllyel fertőződtek meg. Tehát a vakcinák hatása több tényezőn alapul, illetve védelmet biztosít azzal kapcsolatban, hogy csökkenteni lehessen a vírus fertőzést”

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

– mondja dr. Balázs Anna, de azt azért hozzáteszi, hogy a jelenlegi oltások az eredeti, Vuhanban megjelent vírustörzsre lettek kifejlesztve, azóta pedig már megjelentek különböző vírusvariánsok, amikről jelentősebb tapasztalatok még nincsenek, mint ahogyan arról sem, hogy egy-egy oltás hatásossága meddig tart.

Lehetséges forgatókönyv az is, hogy – az influenzavírus elleni oltáshoz hasonlóan – ez is egy rendszeres vakcinációs programot igényel majd.Alapjában véve elmondható, hogy az emberek egyre jobban érdeklődnek a covid-vizsgálatok iránt, ami már szélesebb körű vizsgálatokat takar, mint eddig.

„Sokan arra kíváncsiak, hogy már átestek-e a fertőzésen, sokan pedig oltás után érkeznek hozzánk, de még mindig nagyon népszerű a hagyományos PCR-teszt is”

– mondja kérdésünkre az orvosigazgató, aki azt is elárulta, hogy szakmai szemmel ő úgy látja, a védettségi igazolvány és az oltás hosszú távon kiváltja majd a PCR-tesztet, tehát nem kell majd koronavírustesztet végeztetnie azoknak, akiket beoltottak.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A beszélgetés után a doktornővel elindultunk a különböző koronavírus-specifikus ellenanyagok méréshez szükséges vérvételre, ám az ajtón kilépve – hatalmas meglepetésünkre – összefutottunk Vastag Csabával, aki szintén vizsgálatra érkezett. Kiderült róla, hogy az utóbbi időben azért vonult vissza a közéletből, továbbá azért nem volt aktívan jelen a közösségi oldalain sem, mert elkapta a koronavírus-fertőzést.

„Én is átestem a koronavírus-fertőzésen, jelenleg éppen ellenőrizzük az utóhatásokat. Illetve preventív jelleggel is járok a doktornőhöz, hogy megelőzzük az esetleges következő fertőzést”

– kezdi Vastag Csaba, akit nem is annyira a vírus, hanem inkább az utána jelentkező tünetek viselnek meg.

„Igyekeztem otthon maradni és betartani felelősségteljesen mindent, amit kellett. Megpróbáltam pihenni és otthon feküdni. Lázas voltam és náthás. Igyekeztem kivárni a végét. Alapvetően az utána történő pár hét, amiért most itt vagyok, a rizikós, amikor visszailleszkedsz a társadalomba. Alapvetően fáradtabb vagyok, mint voltam, tehát most nem állnék neki egy maratonnak az biztos”

– mondja mosolyogva Vastag Csaba, majd hozzáteszi: szeretné folytatni a testmozgást, de ezt biztonságosan szeretné újra elkezdeni, ezért most egy tüdőröntgenre és egy vérvételre érkezett a klinikára.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Szuper erős házi antibiotikum

Mazsi

Több tízezer embert veszélyeztet a járvány

Mazsi

Ennél a titkos immunerősítő elixírnél nincs jobb: az ősi erdélyi recepttel máig gyógyítanak..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!