Hirmagazin.eu
Főoldal » Az Országgyűlés elfogadta a biztonságos növekedés költségvetését (A cikk videót tartalmaz)
Belföldi hírek

Az Országgyűlés elfogadta a biztonságos növekedés költségvetését (A cikk videót tartalmaz)

A parlamenti tárgyalás lezárása után változatlanok a 2019-es büdzsé alapjai: a középpontban továbbra is Magyarország biztonságának megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatás elérése áll – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés zárószavazását követő sajtótájékoztatón.

Az Országgyűlés 128 igen mellett 56 nem szavazattal, 69,6%-os többséggel fogadta el a 2019-es költségvetést.

A tavaszi költségvetési tervezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Továbbra is a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, hogy a családok, a vállalkozások, valamint minden érintett fél évvel korábban láthatja a következő évre tervezett intézkedéseket és azok hatásait – ismertette Varga Mihály. Hozzátette: a 2019-es költségvetés ismét megteremi a lehetőségét annak, hogy mindenki évről-évre léphessen egyet előre.

A kormány 2019-ben 4,1%-os gazdasági növekedéssel, valamint 1,8%-os GDP-arányos hiánnyal és 2,7%-os inflációval számol az államadósság további mérséklése mellett. Az állam működése tekintetében jövőre is megvalósul a nullás egyenleg, csak a beruházások és fejlesztések esetén látható hiány. A növekedést elősegítő beruházási programokra 4000 milliárd forint jut 2019-ben – emelte ki a miniszter. Rámutatott: a magyar gazdaság kilátásai jók, a növekedés alapjai stabilak, de vannak válságra utaló jelek, ezért a tartalékok összege a másfélszeresére emelkedik. A családok támogatására fordított a pluszkiadások – az adókedvezményekkel együtt – elérik a 2000 milliárd forintot, míg az otthonteremtési programra az ideinél is lényegesen több, 242 milliárd forint jut – mutatott rá Varga Mihály. Jövőre marad az Európában egyik legalacsonyabb, 15%-os személyi jövedelemadó, valamint a 9%-os társasági adó, miközben folytatódnak az adócsökkentések: újabb két százalékponttal 19,5%-ról 17,5%-ra mérséklődhet a szociális hozzájárulási adó, ami több mint 130 milliárd forintot hagy a gazdaságban. Minden szakpolitikai terület több forrásból gazdálkodhat a következő évben, ezen belül érdemes kiemelni az egészségügyet és az oktatást, ahol az államháztartás egészét tekintve 505 milliárddal, illetve 606 milliárd forinttal jut több forrás 2010-hez képest. A közbiztonság megerősítésére és a honvédelemre 156 milliárd forinttal lesz több, mint idén.

Az ellenzéki frakciók által benyújtott 810 egyéni módosító javaslatot nem lehetett támogatni, mivel azok többsége – a forrásbiztosítás tekintetében – az ország biztonsága érdekében képzett tartalékok megszüntetésére, illetve jelentős csökkentésére irányult. Azonban közel félszáz olyan indítvány befogadására nyílt lehetőség, melyek az egyenleg tekintetében nullszaldósak, így nem veszélyeztetik sem a tervezett tartalékok mértékét, sem pedig az államháztartás jövő évi egyensúlyát. A büdzséről pedig – minden jogszabályi garanciát betartva – a Költségvetési Tanács előzetes hozzájárulását követően szavazhatott az Országgyűlés – hangsúlyozta Varga Mihály.

Forrás: kormany.hu, penzugyminiszterium.hu

Hasonló hírek

Félmilliárd a pécsi sportközpontra és élményfürdőre

Edit

Napi több száz illegális menekült jön

info

Visszatérhet a politikai életbe Vona Gábor

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------