Hirmagazin.eu
Főoldal » Az oroszok inkább a kínaiakkal hallgattatják le magukat
Külföld

Az oroszok inkább a kínaiakkal hallgattatják le magukat

Oroszország kész együttműködni Kínával és különösen a Huawei telekommunikációs céggel az 5G-s mobiltechnológiában – közölte az orosz külügyminiszter. A Huaweit az Egyesült Államok úgy állítja be, hogy a kínai államnak kémkedik, ezért fokozatosan kiszorítja az üzleti lehetőségekből.

„Nem fogjuk követni az amerikai példát, nekünk nincsenek ilyen rigolyáink” – szúrt oda a Huawei telekommunikációs cégre utalva Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter egy Gondolatok térsége nevű fórumon szólalt fel, és mondta azt, hogy Moszkvának érdeke együttműködni Kínával és különösen a Huaweijel az 5G-s mobiltechnológiában.

Az amerikaiak azt követelik, hogy ne legyen ilyen együttműködés – fejtegette Lavrov. De az „5G nagyon fontos nekünk és az egész világnak… Putyin elnök többször is mondta, hogy ha lemaradunk a legújabb technológiák – legyen az az 5G vagy a mesterséges intelligencia – fejlesztésében, akkor az rossz lesz az országnak” – szögezte le Lavrov.

Az Egyesült Államokban a Szövetségi Távközlési Hatóság hivatalosan is nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a Huaweit és a ZTE Corporation nevű cégeket. Amerikai nyomásra Nagy-Britannia is elállt attól, hogy a kínai vállalat építse ki 5G-s mobilhálózatát, és Washington több más NATO-szövetségest is hasonló lépésre ösztökél. A Huawei helyett pedig az 5G-t szintén fejlesztő Ericsson és a Nokia cégeket próbálják megerősíteni.

Az oroszok maguk is foglalkoznak 5G-s fejlesztéssel, de Lavrov kijelentése arra is utalhat, hogy a gyakorlatban a kínai cég kezébe kerülhet az orosz 5G-s hálózat kiépítése. Ennek oka, hogy saját erőből eddig nem sikerült Moszkvának minőségi 5G-s eszközöket gyártania.

Miért választja akkor a Huaweit? A Financial Times szerint egyszerű a megfontolás: „vagy a kínaiak, vagy az amerikaiak hallgatnak majd le bennünket.

Akkor inkább a kisebbik rossz, a kínaiak.

Az amerikaiak szankciókkal sújtanak, a kínaiak segítenek – világos, kit kell választani”.

Az oroszokat az is aggaszthatja, hogy ha nyugati technológiát telepítenek, akkor az amerikai kormányzat egyszer csak kötelezheti a gyártókat, hogy a távolból kapcsolják le az orosz hálózatot, ezzel gazdasági és politikai káoszt, és akár rezsimváltást okozva.

Moszkvában amiatt bizonyosan nem aggódnak, hogy Peking szeretné megbuktatni Vlagyimir Putyin elnököt és kormányát.

Mindeközben – ahogy az FT megjegyzi – a Huawei ügyes PR-kampányt folytat, hogy elnyerje Moszkva bizalmát. Négyszeresére – kétezer főre – emelte például oroszországi kutató-fejlesztő csapata létszámát. Mindezt úgy állítja be, hogy segít a Kremlnek megakadályozni az agyelszívást és támogatja az innovációt.

A Huawei emellett befolyásos helyi cégekkel alakít ki kapcsolatokat. A legnagyobb orosz bankként ismert Sberbank például egy felhőplatform gazdája, ez a jövőben kínai technológiára épül majd. Ezzel a Huawei ravaszul kihasználta, hogy az amerikaiak szankciókkal sújtották az orosz bankot, és jelezték saját technológiai cégeiknek: ne működjenek együtt vele. Annál jobb a Huaweinek, amely így most hozzáférhet a Sberbank nagyszámú ügyfeléhez, és annak főnökéhez, German Grefhez, aki Putyin elnök régi bizalmasa.

Ha bejön a Huawei orosz tippje, akkor még több feltörekvő és fejlődő államot vonhat a kínai technológia felhasználói körébe

– például Brazíliát és Dél-Afrikát. Lehet, hogy Washington azért törölt el néhány szankciót a cég ellen, mert felismerte, hogy kiszorulhat a jövő technológiájáról szóló nemzetközi tárgyalásokból – jegyzi meg az FT egy korábbi írásában.

Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin. eu

Hasonló hírek

Merkel: havonta 3 ezer iraki tér vissza hazájába

Edit

Varsóban eloltották a Lazienkowski hídon keletkezett tüzet

info

Nemzeti válságot kell orvosolnia a francia kormánynak

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------