Image default
Gazdaság

Az oroszok, és más országok is kitiltották a magyar sertéseket

Ideiglenes korlátozást vezetett be május 7-től a Magyarországról származó sertéstermékekkel szemben az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat. Az oroszok arra hivatkozva döntöttek, hogy Heves megyében több elhullott vaddisznóban is kimutatta az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a magyar hatóság.

NÉBIH

Az orosz korlátozás az élő sertésekre, a sertéshúsból készült hústermékekre, a sertésembriókra és reprodukciós anyagokra vonatkozik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a vírus miatt eddig Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét.

Mint ismert, a közelmúltban öt elhullott vaddisznóban is kimutatta az ASP vírusát a Nébih. Valamennyi vaddisznó Heves megyében pusztult el. Bognár Lajos országos főállatorvos szerint most az egyik legnagyobb kockázat az lehet, ha – felelőtlen emberi magatartással – a fertőzött területről élelmiszerhulladék kerül a házi sertések közelébe, és a kórokozó haszonállattartó telepekre is bejut.

Mint ismert, Oroszország kereskedelmi embargót is alkalmaz az uniós – köztük a magyar – sertéstermékekkel szemben. Így a mostani döntés állategészségügyi okból is korlátozza a magyar exportot.

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea és Belorusszia is kitiltotta piacáról a magyar sertéshúst és a sertéseredetű termékeket, illetve a szerbek és a fehéroroszok az élő sertést is – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjáról. A vg.hu emlékezetet rá: az ázsiai vevők kiesése rendkívül érzékenyen érinti a hazai húsfeldolgozókat. Az utóbbi években ugyanis az árbevétel alapján Japán lett a fő piacuk, onnan származott az árbevételük negyede, 76,2 millió euró. Tajvan és Dél-Korea a hatodik, illetve a tizenegyedik helyen áll ebben a rangsorban.

Forrás: agrarszektor.hu

Hasonló hírek

Már Dunakeszi térségében újítja a Strabag az M2-est

Géza

Százmilliárdok a vállalkozóknál

info

A kormány 250 millió forinttal támogatja az önkormányzati adatszolgáltatás javítását

Géza