Hirmagazin.eu
Főoldal » Az oroszok, és más országok is kitiltották a magyar sertéseket
Gazdaság

Az oroszok, és más országok is kitiltották a magyar sertéseket

Ideiglenes korlátozást vezetett be május 7-től a Magyarországról származó sertéstermékekkel szemben az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat. Az oroszok arra hivatkozva döntöttek, hogy Heves megyében több elhullott vaddisznóban is kimutatta az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a magyar hatóság.

NÉBIH

Az orosz korlátozás az élő sertésekre, a sertéshúsból készült hústermékekre, a sertésembriókra és reprodukciós anyagokra vonatkozik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a vírus miatt eddig Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét.

Mint ismert, a közelmúltban öt elhullott vaddisznóban is kimutatta az ASP vírusát a Nébih. Valamennyi vaddisznó Heves megyében pusztult el. Bognár Lajos országos főállatorvos szerint most az egyik legnagyobb kockázat az lehet, ha – felelőtlen emberi magatartással – a fertőzött területről élelmiszerhulladék kerül a házi sertések közelébe, és a kórokozó haszonállattartó telepekre is bejut.

Mint ismert, Oroszország kereskedelmi embargót is alkalmaz az uniós – köztük a magyar – sertéstermékekkel szemben. Így a mostani döntés állategészségügyi okból is korlátozza a magyar exportot.

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea és Belorusszia is kitiltotta piacáról a magyar sertéshúst és a sertéseredetű termékeket, illetve a szerbek és a fehéroroszok az élő sertést is – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjáról. A vg.hu emlékezetet rá: az ázsiai vevők kiesése rendkívül érzékenyen érinti a hazai húsfeldolgozókat. Az utóbbi években ugyanis az árbevétel alapján Japán lett a fő piacuk, onnan származott az árbevételük negyede, 76,2 millió euró. Tajvan és Dél-Korea a hatodik, illetve a tizenegyedik helyen áll ebben a rangsorban.

Forrás: agrarszektor.hu

Hasonló hírek

Olasz borokat zárolt a minisztérium

info

Indul a magyar dinnye igazi szezonja – itt vannak az árak

Géza

Nagy változások jönnek a diákhiteleknél, íme a részletek

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------