Image default
Külföld

Az oroszok Bangladesnek is építenek atomerőművet

A beruházásról szóló szerződést Banglades állami atomenergia-ügyi bizottsága írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernnel. A dokumentum két, egyenként 1200 megawatt teljesítményű erőmű megépítéséről szól (ugyanilyen teljesítményű blokkok építéséről van szó Pakson is) .

Az oroszok Bangladesnek is építenek atomerőművet

A két projekt összesen 12,65 milliárd dollárba (1 dollár = 288 forint) kerül. Az építési munkálatokat jövő év elején kezdik meg a bangladesi fővárostól 160 kilométerre fekvő Ruppur mellett.
A projekt költségeinek közel 90 százalékát Oroszország finanszírozza, a kölcsön – amelynek a kamata a Libor plusz 1,75 szálék – visszafizetését 28 éven belül, 10 év türelmi idővel vállalta a bangladesi fél.

A tervek szerint az első erőművet 2022-ig, a másodikat 2023-ig helyezik működésbe. A bangladesi pénzügyminiszter közölte, az újgenerációs reaktorok élettartama 60 év, amit további 20 évvel meg lehet hosszabbítani.

A megegyezés alapján a Roszatom üzemelteti az erőműveket az első évben, ez idő alatt a nukleáris üzemanyag költségeit is magára vállalja.
Az orosz atombiznisz szárnyalni látszik. Pár napja jelentették be, hogy Oroszország Iránban is épít két atomreaktort.

Forrás: kárpáthír

Hasonló hírek

Kis híján megskalpolta a kislányát a ventilátorral

Mazsi

Rémálom: 90 méter mély szakadék nyílt a kertben, elnyelte a fél garázst! – VIDEÓ

Mazsi

A béke felé tett lépés az amerikai csapatkivonás Pakisztán szerint

Géza