Külföld

Az orosz katonai rendőrség járőrözni kezdett a szír-török határon

Az orosz katonai rendőrség kedden megkezdte járőrtevékenységét az észak-szíriai Manbídzs térségében, a szíriai-török határ közelében – közölte Juszup Mamatov, a katonai rendészet szóvivője.

Az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, feladatuk a biztonság szavatolása, a helyzet ellenőrzése és a fegyveres csoportok mozgásának megfigyelése a felelősségi körzetben. Az orosz védelmi minisztérium által közzétett videón több páncélozott katonai csapatszállító járműből álló konvoj volt látható, amint a város térségében lévő utakat rója.

Juszup Mamatov szerint a járőrözés útvonalát folyamatosan változtatni fogják.

A török határtól nagyjából 30 kilométerre lévő város különböző fennhatóságú területek metszetének a közelében található: délre a szíriai kormányerők és szövetségeseik, észak-nyugatra Törökország, keletre és a város környékén pedig – egyelőre – az Egyesült Államok érdekszférája van.

Donald Trump amerikai elnök tavaly év végén bejelentette, hogy kivonják az amerikai csapatokat Szíriából. Ezt követően kivonult Manbídzsból a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia mintegy 400 harcosa, akik a terrorizmus elleni küzdelemben Washington által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezet fő erejét adják. Sem az YPG, sem az SDF nem közölte, hogy a kivonást követően hány kurd harcos maradt a városban.

A szíriai védelmi tárca közlése szerint a kurd csapatkivonás egy kurd-szíriai egyezség értelmében zajlott le, amelynek keretében a szíriai kormányerők vették át december végén az ellenőrzést a város felett, hogy elejét vehessék egy készülő török offenzívának.

Ugyanakkor Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi parlamenti felszólalásában hangoztatta: Ankara már nagyrészt be is fejezte a korábban jelzett katonai hadművelet előkészületeit az általa terrorszervezetnek tartott YPG ellen.

Törökország régóta neheztel Washingtonra az YPG támogatása miatt, mert úgy véli, hogy a szíriai kurd milícia térnyerése felerősítheti a törökországi kurd szeparatisták törekvéseit. Egyúttal aggasztja, hogy az amerikai csapatok esetleges távozásával hatalmi vákuum alakul ki Északkelet-Szíriában. Az YPG ugyanakkor attól tart, hogy az Egyesült Államok kivonulásával Törökország nagyobb szerepet próbál majd vállalni a térségben.

Forrás: MTI

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Pornót néznek Kim Dzsongunék

Mazsi

Gyalogosok közé hajtott egy gépkocsi Amszterdam vasútállomásánál

Edit

Sikkasztás miatt is elítélték Mubarakot és két fiát

info