Hirmagazin.eu
Főoldal » Az operatív törzs legfrissebb tájékoztatása – Majkáról is beszélt Müller Cecília: ezért engedték haza pozitív teszttel – videó
Egészség - betegség

Az operatív törzs legfrissebb tájékoztatása – Majkáról is beszélt Müller Cecília: ezért engedték haza pozitív teszttel – videó

Pénteken, illetve nagyrészt hétfőn megindult az országos, célzott tesztelés a bölcsődei, óvodai dolgozók, pedagógusok, szociális intézmények dolgozói és egészségügyi dolgozók körében. Közben újra bevezették a vásárlási idősávot. Az operatív törzs kedden megtartotta tájékoztatóját a legfrissebb információkról.

Fontos:

  • Holnap, vagyis szerdán, a kormányülés után mindenki megtudhatja, milyen új döntések születtek.

Az eseményeket itt videón is követheti:

A tájékoztatón elhangzott:

Kiss Róbert

Mától hatályba lépett az idősek vásárlási idősávjáról szóló jogszabály. Hétköznap 9-11, hétvégén 8-10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be élelmiszerüzletbe, drogériába, gyógyszertárakba, fiatalabbak nem. Viszont az idősek más időpontokban is mehetnek boltba. A szabály betartatásáról az üzlet üzemeltetőjének vagy alkalmazottainak kell gondoskodniuk. Aki az idősek sávjában megy be az üzletbe, és 65 év alatti, azt el kell küldeni a boltból, ha nem megy el, rendőrt kell hívni. Ha nem tartatják be a boltban a szabályokat, a rendőrség eljárást indíthat.

Maszkviselési szabályok megszegése miatt 292 ember ellen intézkedtek a rendőrök. 260 ember ellen azért, mert olyan közterületen tartózkodtak maszk nélkül, ahol az önkormányzat azt kötelezővé tette.

Tegnap 34 ember szegte meg tömegközlekedési eszközön a maszkviselés szabályait. Vendéglátó üzletekben azt is tapasztalták, hogy megszegik a nyitva tartás tilalmát. Emiatt 2 helyet bezártak ideiglenesen, ezzel 73-ra emelkedett a bezárt üzletek száma, amióta a szabályt meghozták.

Makón egy nyitva tartó sörözőt találtak a rendőrök, vendégekkel, így a helyet 31 napra bezárták. Keleméren egy presszóban azt látták, hogy az üzemeltető játékversenyt szervezett és ott szeszesitalt szolgáltak fel. Ezt a helyet is bezárták.

  • 324 ember szegte meg a kijárási korlátozásokat az elmúlt napon.
  • A tranzitálási szabályok megszegői ellen 41 intézkedést kellett végrehajtani.
  • 41557 ember van hatósági házi karanténban.

Müller Cecília

A tisztifőorvos a járványügyi adatokat ismertette, ennek részletei itt.

133853 aktív fertőzött beteg van az országban. Budapest és Pest megye a legérintettebb. A települések 91 százalékában van igazolt fertőzött személy, ami nem jelenti azt, hogy a többi településen nem lehetnek fertőzöttek.

Budapest és Pest megye után Győr-Moson-Sopron megye a legfertőzöttebb. Tolna megye a legkevésbé fertőzött terület.

Az egyes megyék között jelentős különbségek vannak. Ehhez a lakosság sűrűsége is hozzájárul, de más tényezők is.

Az elmúlt napon 100 feletti elhunytat regisztráltak, összesen 117-et. Az életkori skála széles: 33 évtől 101 éves korig terjed. A legtöbbjüknél több krónikus vagy súlyos megbetegedés is fellelhető volt.

7598 ember van kórházban koronavírussal, 638-an közülük lélegeztetőgépen vannak. Ezek a számok enyhén emelkedő tendenciát mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben.

Zajlanak a célzott tesztelések bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, egészségügyben dolgozók között. A tesztelési lehetőség az intézmények bármely dolgozója számára biztosított.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, ha tehetik, az idősek ne menjenek sehova, ha lehet, a hozzátartozóik vásároljanak be helyettük. Ha mégis mennek vásárolni, azt a kijelölt idősávban tegyék.

Így értékelik az antigén gyorsteszteket: két csík van rajta, általában az egyik C-betűvel van jelölve, ez a kontroll csík, a T-betűs maga a teszt. Ha mindkettő elszíneződik, akkor az eredmény pozitív. Ha a C-betűs vonal nem színeződik el, vagy egyik csíkon sincs elszíneződés, akkor szintén nem értékelhető a teszt, meg kell ismételni. Ha a C-vonal elszíneződik, a másik nem, akkor a teszt negatív.

Zajlanak a szennyvíz-vizsgálatok is, amelyekből arra következtetnek, hogy mennyire terjed a vírus. A magyar tapasztalatok és módszertan iránt már külföldről is érdeklődnek. Igazolódott a tény, hogy a szennyvízben mért vírusörökítőanyag mennyisége egyértelműen mutatja a várható fertőződések számát. Ez 4-5 nap múlva jelentkezik a valóságban, vagyis tudni lehet, hogy a 47. hét mérései alapján a következő nagyjából egy héten hol nő a fertőzöttek száma.

Békéscsaba, Miskolc, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár:

itt emelkedett a szennyvízben a vírus alkotóelemének jelenléte, ezekben a városokban egy héten belül a fertőzöttek száma is emelkedik majd.

Kecskeméten és Szolnokon kicsit csökkenő tendenciát mértek.

Kérdésekre adott válaszok

Mit mutatnak a pedagógusok tesztelésének első eredményei? Válasz: Egy-egy intézményben nem csak a pedagógusokra, hanem az összes dolgozóra vonatkozik a tesztelési lehetőség. Az összegzést hetente tervezik közzétenni.

Majka hazatérhetett, de a tesztje még pozitív.

Válasz: Müller Cecília azt mondta, szívből örül, hogy az énekes hazatérhetett, (A kérdésben nem hangzott el Majka neve, csak annyi, hogy egy énekes, de a célzás egyértelmű, hiszen ő térhetett haza tegnap.) Hozzátette: ő jelképévé vált annak, milyen megfeszített munkát végeznek az egészségügyi dolgozók. A lényeg, hogy azt, akinek az állapota már nem teszi szükségessé, hogy kórházban maradjon, hazaengedik. Pozitivitása, vírusürítése még fennállhat. Előfordulhat, hogy a beteg hosszasan is pozitív marad, de fizikailag már meggyógyult. Számos esetben előfordul, hogy egy pozitív és egy negatív lelet születik. Könnyebb betegséglefolyás esetén három tünetmentes nap után, egyben a megfertőzéstől számított 10 nap elteltével a beteg felszabadítható, ha tünetmentes valóban, mert ennyi nap után már a WHO szerint sem ürít vírust. A súlyosabb lefolyású eseteknél – a kezelőorvos ítéletével egyetértésben – a 21. napon egészségesnek minősül a páciens, ha más egyéb betegsége nem gátolja ezt. A PCR-teszt a diagnózis felállítását segíti, de a beteg „felszabadítását” ebben a többhetes időszakban már nem befolyásolja.

Miért nem kötelező a bölcsődei, óvodai dolgozók és pedagógusok számára a tesztelést?

Válasz: Nem gondoljuk, hogy kötelezővé kel tenni a tesztelést, ez egy lehetőség, egyéni döntés kérdése – mondta Müller Cecília. Lehetőséget kínálnak annak felfedésére, hogy valaki hordozza-e a betegséget. Éppen úgy, akár egy népegészségügyi szűrővizsgálat esetében, de kérik, hogy éljenek vele. A kötelezőség egy teljesen más helyzetre vonatkozik – tette hozzá.

A mostani számok ismeretében elegendő a mostani intézkedések fenntartása,a vagy szükséges szigorítani?

Válasz: A számadatokon túl számos elemzés születik. A változásokat mindenki a saját szakterületén nyomon követi. Fontos a döntések meghozatalánál az egészségügyi ellátórendszer terhelése is, de más szempontok is. Az operatív törzs megfogalmazza a javaslatait, a kormány pedig dönt. A szerdai kormányülésen ismét felülvizsgálják a helyzetet, így holnap mindenki megtudja, milyen döntések születtek.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Egy ronda állat segítene a rákosokon

Géza

Kásler Miklós: Minden átültethető szerv transzplantációja megoldott Magyarországon

Géza

Genetikailag is hordozhatunk tüdőbetegséget

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!