Hirmagazin.eu
Főoldal » Az oltás nélkülieket is védi, ha oltottak vannak a környezetükben
Egészség - betegség

Az oltás nélkülieket is védi, ha oltottak vannak a környezetükben

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a még nem oltottak is nagyobb biztonságba kerülnek, a környezetük felveszi a vakcinát.

Arról, hogy az elérhető koronavírus elleni oltások megvédenek bennünket a súlyos megbetegedésektől és a halálozástól, az első pillanattól kezdve beszélnek a kutatók. Arról azonban, hogy vajon környezetünk is nagyobb biztonságba kerül-e azáltal, hogy immunizáltuk magunkat, ritkábban esik szó. Kezdetben ennek éppen az ellenkezőjétől tartott mindenki, arra gondolva, hogy az átoltottság növekedésével lazulni fog majd a védekezésre fordított figyelem, ezáltal pedig ismét megugrik az esetszám.

A BBC cikke az oltások hatását a következő hasonlattal ismerteti: képzeljük el a koronavírussal való találkozást követően kialakuló állapotot úgy, mint egy létrát. Ennek csúcsán a legsúlyosabb következmény, a halál van, alsó foka pedig a tünetmentes fertőzés.

Az oltás hatására mindenki lejjebb léphet néhány fokot:

az, aki anélkül belehalna a betegségbe, talán csak enyhe vagy közepes tüneteket produkál majd, míg aki egyébként enyhe tünetekkel úszná meg, az tünetmentes hordozó lehet, vagy el sem fogja kapni a fertőzést.

Azokban az országokban lehet ezzel kapcsolatos valódi információkra szert tenni, amelyekben az oltottak száma már viszonylag magas: Nagy-Britanniában egyelőre óvatosan fogalmaznak a hivatalos szervek, de arra utalnak, hogy az oltásoknak van hatásuk már a korai adatok szerint is a fertőzés átadására. A még magasabb átoltottságú Izraelben is stabilan csökken az új esetek száma, már a pár százas kategóriáig mérséklődve, és az új halálozásoké is ennek megfelelően alacsony.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Tudományosan bizonyított adatok klinikai tesztekből állnak rendelkezésre. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának tesztjében a tünet nélkülieket is tesztelték, azt találva, több mint 50 százalékkal esett körükben a pozitív tesztek száma. Egy friss, egészségügyi dolgozók bevonásával végzett amerikai kutatás szerint a Pfizer vagy a Moderna vakcinájával oltottak körében egy adagot követően 80, két adag után pedig 90 százalékos volt a megfertőződés elleni védelem. Korábban egy brit hasonló kutatás 70 és 85 százalékos arányokat talált.

Skót adatok szerint azoknak az idősotthonoknak a lakói, akiknek környezetében oltott egészségügyi dolgozók végezték az ápolást, sokkal kisebb eséllyel kapták el a betegséget.

Egy cambridge-i kórházi dolgozók körében végzett felmérés pedig 75 százalékos csökkenést talált a tünetmentes megbetegedésekben oltást követően.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

 

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Hasonló hírek

Csillagánizs tea: ennyi mindenre jó

Géza

Szöszös ökörfarkkóró – a köhögések gyógyítója

info

Három célt is szolgálna a védettségi igazolvány, de még nem tudni, mit ér..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!