Hirmagazin.eu
Főoldal » Az olimpiáért száll harcba a magyar női kosáválogatott
Sporthirek

Az olimpiáért száll harcba a magyar női kosáválogatott

Szlovénia ellen csütörtökön 16 órától kezdi meg szereplését a női kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott, amelynek a törökök és az olaszok is ellenfelei lesznek a C-csoportban.

Az Eb első hat helyezettje mehet az olimpiai selejtezőre. Ennek az elérése olyan bravúr lenne, amelyet ritkán látunk ebben a sportágban. És ehhez a csapat odaadó játéka, a gépezet tökéletes működése, na meg a szerencse kézenfogása is szükséges lenne.

Üdv a hetvenes években, Ózdon!

Isten látja lelkem, nem akarom a hetvenes években Ózdon élőket megbántani, de nagyjából akkor és ott lehetett olyan az élet, mint mostanság a délszerbiai Nisben.A 180 ezres város szétdurran a melegtől, maradjunk annyiban, itt még várat magára a fejlődés és a renováció.Nem is igazán értem, miért ide hozták a szerbek a C-csoport meccseit (a másik szerbiai helyszín Nagybecskerek), mikor lehetett volna menni a sokkal szebb és barátságosabb Szabadkára, vagy Újvidékre.

Szerbia harmadik legnagyobb városát, Nist egyáltalán nem hozza lázba a női kosárlabda EbFORRÁS: ANADOLU AGENCY/2018 ANADOLU AGENCY/SASA DJORDJEVIC

Arról nem beszélve, hogy a városban nincs élvonalbeli női kosárlabdacsapat -.a férfi is a másodosztályban vegetál.Meg érdeklődés sincs, nagy kérdés, hogyan akarják a szervezők megtölteni a 4000 fős csarnokot.Ezért lett volna jobb (nekünk, de megkockáztatom, hogy a szlovéneknek és az olaszoknak is) a Vajdaságba menni. Akkor talán több magyar szurkoló is eltévedt volna az Eb-re, mert Nis messze esik mindentől – ez a város a Görögországba tartó, autóval közlekedő átutazók fontos éjszakai megállóhelye.

Nem tudom

Egy nappal az Eb kezdete előtt a lelkes, de információkkal nem rendelkező helyi szervezőcsapat válasza mindenre a címben citált mondat volt. Semmire sem tudtak válaszolni, semmilyen információval nem rendelkeztek. Nisben nehezen fog menni a sportág női változatának népszerűsítése, mert a városban semmi nyoma nincs annak, hogy csütörtökön itt női kosárlabda Eb kezdődik. A FIBA mintha elengedte volna ezt az eseményt, a máskor oly szigorú szövetség Nisbe rendelt alkamazottjai is csak a kezüket tárogatták, amikor azt kérdeztük, miért nincs nyitva az akkreditációs központ és mikor lesznek emberi körülmények a 40 fokra felhevült, de légkondicionálás nélküli sajtóközpontban.

Rosszul sikerült főpróbák

Nagyon fontos dolog lenne, hogy a magyar női válogatott se megállóhelynek tekintse ezt a várost, hanemjusson el Belgrádba, ahol majd az egyenes kieséses szakasza lesz az Eb-nek.Ehhez azonban legalább egy meccset meg kell nyerni a csoportban. Az első három megy Nándorfehérvárra, a negyedik hazautazik. Ha másfél évvel ezelőtt kérdeznek erről, azt mondom, nincs kérdés, megyünk Belgrádba, (Akkor győztük le a selejtezőben oda-vissza a litvánokat.) Most egy cseppet bizonytalanabb az ember, talán azért, mert a 7 felkészülési meccsből hatot elvesztett a magyar csapat.

A magyar válogatott tagjai a hivatalos csapatfotózáson a női kosárlabda Európa-bajnokság kezdete előtt egy nappal a Cair Sportcenterben, a szerbiai NisbenFORRÁS: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

Legyőzött bennünket a csoportellenfél Törökország, kétszer Lettország és Fehéroroszország, egyszer pedig Csehország. Bosznia-Hercegovinát megvertük, de annak a meccsnek azért volt jelentősége, hogy ne kapjon ki négyszer egymás után Székely Norbert csapata.

Yvonne Turner: Kockázatok és mellékhatások

Akik az elmúlt három évben figyelemmel követték a Sopron Basket csapatát, jól tudják, hogy a magyar válogatottYvonne Turner személyében most egy olyan honosított játékossal vág neki az Eb-nek, amely tényleg nagy erősítés lehet.Turner igazi szívemberként, hat nappal az első Eb-meccs előtt csatlakozott a nemzeti együtteshez, miközben minden megnyilvánulásában éreztette, hogy neki ez a küldetés nem jelent egyet a “nem voltam még magyar válogatott, behúzom ezt a strigulát és tartom a pénztárcámat” félmondattal. Turnernek fontos a válogatottság, fontos az Eb, ezért hagyta ott a WNBA-szezon kellős közepén a Phoenix együttesét. Jelenléte több szempontból értékes.

Az amerikai születésű Yvonne Turner, a magyar válogatott tagja a hivatalos csapatfotózáson. FORRÁS: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

Egyrészt ennek a magyar keretnek ő a legerősebb játékosa. Másrészt az ellenfelek egy olyan videót sem tudtak készíteni, ahol Turnert a magyar válogatottban játszani látják. Ez előny.De pont ebben rejlenek a kockázatok is.Bár a szakmai stáb a magyar válogatott taktikáját e-mailen elküldte a játékosnak, Turner mégsem tudott egyetlen felkészülési meccsen sem pályára lépni a csapattal. A debütálása a szlovénok elleni Eb-meccs lesz. Nem egyszerű a helyzet, de a stáb (és a közvélemény) napok óta Messiásként várta az amerikai lányt. Turner jelenléte és tudása biztosan nem válik tehát hátrányára a magyar csapatnak.

Határ Bernadett: 208 cm és uralkodás a palánk alatt

Az 5-ös, vagyis a centerposzt uralkodónője a szintén soproni Határ Bernadett, aki a felkészülési meccseken bizonyította, hogy korlátlan úr tud lenni a palánk alatt. Testi és fizikai adottságai mindenképpen erre predesztinálják.Határ a burgosi tornán a törököknek 15, a letteknek 17 pontot dobott. Prágában a cseheknek 13, a bosnyákoknak 19, a letteknek 22 pontot szórt. A székesfehérvári, fehéroroszok elleni két összecsapáson pedig 15, illetve 8 pontot.

Határ Bernadett (b) és Studer Ágnes, a magyar válogatott tagjai a hivatalos csapatfotózásonFORRÁS: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

Hét meccsen 109 pont,15,57-es pontátlag.Határban benne van a lehetőség, hogy ez az ő világversenye legyen (ne feledjük, hogy a litvánoknak az ő sorsdöntő, miskolci duplájának köszönhetjük, hogy egyáltalán itt lehetünk.) Év közben Határ a klubjában az edzéseken és a meccseken is megkapta azt a terhelést, amelyre alapozni lehet, más kérdés, hogy a center egy, de nagyon fontos eleme a játéknak. Márpedig hiába a 15,57-es pontátlag, hiába a letteknek szórt 22 pont, ha a csapat amúgy kikap. A felkészülési meccseken ez történt, bármennyire is igyekezett Határ.

A jövőnek élünk, de a jelenben vagyunk

Már a 2018-as utánpótlás tornákon bebizonyosodott, hogy a magyar női kosárlabdázásban van potenciál. Ezt egy U17-es vb 4. helyezés és az U18-as Eb-bronzérem is megmutatta. Nem véletlenül hangoztatta Székely Norbert szövetségi kapitány, hogy a fényes jövő lehetősége adott ebben a sportágban is. Mégis, az embernek óhatatlanul eszébe jut a minap Amszterdamban véget ért 3×3-as világbajnokság, ahol a magyar csapat ezüstérmes lett és ezzel eljutott a jövő évi olimpia selejtezőjére. A mostani felnőtt Eb-ről is el lehet jutni a kvalifikációs tornára, ehhez minimum hatodiknak kellene lennie a csapatnak.Bármennyire is fájó ezt leírni, ennek most nem látom realitását.

Határ Bernadett, Raksányi Krisztina, az amerikai születésű Yvonne Turner és Horti Dóra (b-j), a magyar válogatott tagjai a hivatalos csapatfotózáson. FORRÁS: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

A már említett Turner és Határ mellettStuder Ágnes a harmadik olyan játékos, akiben benne van az olimpiai faktor.A Szekszárd irányítója még csak 21 éves, ilyeténképpen túl nagy zsákot nem érdemes pakolni a vállaira. Képességei alapján valóban olyan ember, aki képes meccset eldönteni, bátor, elhivatott, lelkes sportoló. Turner és Határ mellett ő lehet a harmadik oszlop, melléjük kell felnőni a többieknek. Ha ez sikerül, ha a gépezet fogaskerekei a helyükre kerülnek, akkor szép percek elé nézhetünk Nisben.

Szlovénia veszélyes ellenfél

Az Eb-sorsolásakor a magyar csapat első ellenfelét, Szlovéniát a negyedik kalapból húzták be a C-csoportba, ez azonban senki se tévesszen meg. Szlovénia erős csapattal érkezett Nisbe, olyan játékosokkal, akik az Euroligában meghatározó szerepet nyújtottak a mögöttünk lévő szezonban.Nika Baric példának okáért az Euroliga-győztes orosz Jekatyerinburg játékosa,Teja Oblak meg a bronzérmes USK Prágáé. (Obak egy szezonnal korábban még Szekszárdon játszott.) Szervezett a védekezésük és hatékony a támadókeretük.

A magyar válogatott tagjai a hivatalos csapatfotózásonFORRÁS: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

Nagyon nehéz dolgunk lesz ellenük. Viszont az is kijelenthető, hogy a csoportban ez az a meccs, amelyet a leginkább van esélyünk megnyerni. Ha kikapunk Szlovéniától, akkor az álmaink gyorsan tovaillanhatnak – annak ellenére, hogy a törökök és az olaszok ellen még ott van két javítási lehetőség. Csakhogy azok a mérkőzések még a szlovénokkal szembeninél is nehezebbnek tűnnek.

origo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Juhász Csaba: Renault Clio R3-al a Mikulás Rallyn

Edit

Hatalmas magyar siker női röplabdában

info

Nagy mezőny érkezik a IV. magyar ritmikus gimnasztika világkupára

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------