Hirmagazin.eu
Főoldal » Az olcsó kenyér fele vegyszer!
Gazdaság

Az olcsó kenyér fele vegyszer!

Mától kicsit javul a boltokban kapható kenyér minősége – de még mindig lesz benne egy csomó adalékanyag, vegyszer, nem is beszélve a Hurrikánról és a Sirokkóról…

Egy kiló kenyeret vehetünk 250, de 1500 forintért is. Óriási a választék, és igencsak elcsodálkozunk, ha megnézzük, miből kotyvasztják össze a pékek a pultokra kitett árut. Ki gondolta volna, hogy a mindennapi kenyerünkben van Hurrikán, jót tesz neki a Sirokkó, nem beszélve az intenzív Tornádóról?

Rengeteg az adalékanyag

Mától szigorítottak a szabályokon, és például a rozskenyérben minimum 60 százalék lesz a rozs– de vajon mi a maradék 40 százalék? Persze a legolcsóbb, 250 forintos kenyérben is van liszt – de mellette még vagy 25 féle adalékanyag is, köztük glutén, dextróz, amiláz, xilanáz, szójaliszt, tejsavópor, savanyúságot szabályozó E270, E260. Nem is csoda, hogy némelyik kenyér szeletelés közben morzsákra hullik, a másik meg gumi állagú.

Az olcsó kenyér fele vegyszer!
Fotó: Sulyok László

Hurrikán és Tornádó a kenyérben

Egy már nyugdíjas pék szerint a modern gépek valójában nem sütik, hanem valósággal megfőzik a kenyeret a “minél gyorsabban, minél többet” elv alapján. Kárhoztatta az adalékanyagokat is, amiket a nem megfelelő kovászolás miatt vetnek be. Ilyenek például a Hurrikán, ami nagy térfogat mellett puha bélszerkezetet ígér. Az Intenzív Tornádó állítólag ingadozó lisztminőség esetén is nagy térfogatot, megfelelő héjszerkezetet biztosít. A Sirokkót meg például ropogós héjú, puha bélszerkezetű sütőipari fehér termékek gazdaságos előállításához ajánlja a gyártója.

Mit hívhatnak kenyérnek?

A magyar élelmiszerkönyv szerint:

„Kenyérnek minősül a döntő részben gabonaőrlemény(ek)ből kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, sütéssel majd csomagolással vagy csomagolás nélkül előállított élelmiszer. A csomagolatlan termék tömege 250 grammal osztható, de legalább 250 gramm. Formája lehet szabadon vetett, illetve sült.”

Mától nincs házi kenyér

Az biztos, hogy most javulni fog a kenyér minősége, mert mától véget ért a türelmi idő, és hatályba lép a Magyar Élelmiszerkönyv új, sütőipari termékeket érintő előírása. Mától nem lehet „házi kenyér” nevű pékárut kapni a boltokban.Helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér vagy búzakenyérként lehet majd a polcokra rakni. Több rozs lesz a rozskenyérben, és több teljes kiőrlésű liszt a teljes kiőrlésű kenyérben. – A fogyasztó ezentúl az elnevezés alapján is el tud majd igazodni a kenyerek, pékáruk világában, és azt kapja, amit vásárolni szeretne – üdvözölte a szabályozást Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A pékek többsége már átállt, hiszen a rendelet korábban lépett hatályba, csak ma járt le a türelmi idő, és szigorítják az ellenőrzést. A pékszövetség reméli, hogy ezért az árak sem fognak emelkedni.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Adóbevallás: közeledik a határidő, itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Géza

Könnyebb lesz összeegyeztetni a munkát és a gyereknevelést

info

Internetfelhasználó? Több joga van, mint gondolná

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------