Image default
Külföld

Az olaszok a migrációt megállítani akaró pártok felé fordultak

Az előző olasz kormány hibái után a választók azon pártok felé fordultak, amelyek azt mondták, hogy az illegális migrációt meg kell állítani, mert az veszélybe sodorja az ország gazdaságát és identitását – mondta Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő az M1 Ma este című műsorában.

Olaszország szét fog robbanni a migránsok nyomása alatt
Matteo Salvini EPA/PATRICK SEEGER

Szomráky Bélát azt követően kérdezték, hogy rendeződött az Aquarius civil mentőhajó utasainak sorsa. A 629 migránst olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket. A hajó Olaszország felé indult útnak, miután kimentette a menedékkérőket a Földközi-tengerből, de Matteo Salvini belügyminiszter megtiltotta, hogy kikössön az országban.

Váratlanul érte Franciaországot a határozott fellépés

A szakértő szerint ez a határozott fellépés teljesen váratlanul érte Franciaországot, amely abban is megnyilvánult, hogy olyan szóhasználattal jellemezték Párizsból az olasz kormány döntését, amilyenre nem volt példa a második világháború után a két ország között.

Az egyik „baloldalinak mondott” olasz kormány aláírt egy szerződést 2014-ben arról, hogy a migránsokat szállító hajók kiköthetnek az olasz kikötőkben. Noha ők sem láthatták, hogy mi indul el 2015-ben, de ezzel megágyaztak a „tömeges, ellenőrizetlen áradatnak” – tette hozzá.

Ráadásul a Demokrata Párt vezette kormányzat „széttelepített” több mint félmillió migránst az országban, és az olaszok saját szemükkel láthatták, hogy „ezek az emberek nagy valószínűséggel nem menekültek, nincsenek elgyötörve, nincsenek tönkretéve, jó fizikai és mentális kondícióban vannak” –  mondta az újságíró.

A választók szimpátiája gyorsan fogyatkozott az akkori baloldali pártokkal szemben, és azon pártok felé irányult, amelyek a migráció megállítását szorgalmazták – mondta.

Az olasz kormány azon ígéretéről, hogy az országban tartózkodó félmillió illegális bevándorlót kitelepítse, elmondta, hogy nem nagyon fognak tudni mit kezdeni ezzel a problémáéval, ugyanis a migránsok egy részéről nem tudni, honnan jött, és nincs visszafogadó állam, ahová vissza lehetne őket toloncolni.

Magyarország Európa külső határainak védelmében segít 

Magyarország a külső határvédelem biztosításában nyújt segítséget Olaszországnak – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga olasz kormánypárt politikusa a La7 tévéadó műsorában kedd este.

Matteo Salvini az új olasz kormány migrációs politikájáról nyilatkozott az olaszországi kikötőkből kitiltott Aquarius hajó ügye kapcsán a kereskedelmi tévé Nyolc és fél című politikai háttérműsorában. Elmondta, hogy kedden a francia, a német, a magyar és az osztrák kollégájával is egyeztetett telefonon.

A műsorvezető újságíró azt kérdezte tőle, biztos-e abban, hogy megfelelő barátokat választott az olaszok érdekeinek védésére, ha Magyarország nem vesz át menedékkérőket Olaszországtól. A Liga politikusa úgy válaszolt, a menedékkérők áthelyezésében Franciaország magatartása volt eddig a legméltánytalanabb, mivel Párizs az általa vállalt majdnem tízezres kvótából eddig 640 menedékkérőt vett át.

„Emmanuel, ha tényleg arany szíved van, már holnap átküldünk neked további kilencezret!” – üzente Emmanuel Macron francia elnöknek, aki korábban cinikusnak nevezte az olasz kormányt az Aquarius kitiltása miatt.

Salvini kijelentette: az új olasz kormány azokat akarja segíteni, akiknek joguk van Olaszországban tartózkodni, és el akarja távolítani azokat, akiknek ehhez nincsen joguk. Az Olaszországba érkező száz migránsból csak hét az „igazi menekült” – tette hozzá.

A Földközi-tengeren egyetlen olasz NGO hajó sem tevékenykedik

Hangsúlyozta: azzal, hogy Róma nemet mondott egy nem kormányzati szervezet (NGO) mentőhajójának kikötésére, az illegális bevándorlás központi témává vált Európában, és a változást javasló Olaszország a vita középpontjába került „hasznos távlatokat nyitva meg”.

Az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civilszervezetek működtette hajónak Olaszország hétfőn tagadta meg a kikötést.

Salvini megjegyezte, hogy a Földközi-tengeren egyetlen olasz NGO vagy olasz felségjelzésű hajó sem tevékenykedik: „külföldi zászlók alatt, külföldi legénységgel, külföldről finanszírozott szervezetek”, amelyek mindenkit Olaszországba hoznak. Megjegyezte, hogy az NGO-k közül többet Soros György alapítványa finanszíroz, amely migránsokkal akarja megtölteni Európát.

Olasz sajtóértesülések szerint az Aquarius miatti francia bírálatok után a római kormány egyenesen azt mérlegeli, hogy lemondja Giuseppe Conte miniszterelnök péntekre tervezett párizsi látogatását.

Forrás: M1 Ma Este

Hasonló hírek

Merénylet áldozata lett Oroszország ankarai nagykövete

Edit

Merkel ragaszkodik a migránsok szétosztásához

Géza

Lövöldözés Lille-ben, többen megsebesültek

Edit