Főoldal » Az óceánok óriási mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el
Klímaváltozás

Az óceánok óriási mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el

Az óceánoknak fontos szerepe van a Föld éghajlatának irányításában.

Az új kutatások bebizonyították, hogy sokkal több, az üvegházhatás által termelődött szén-dioxidot nyel el a világ öt óceánja, mint azt eddig a kutatók hitték.

Az elmúlt ötven évben az óceánok az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok által okozott extra hő több mint kilencven százalékát felszívták a légkörből, és a szén-dioxid lekötésével is segítik a bolygó hűtését – olvasható az Európai Űrügynökség (ESA) weboldalán.

Az előző kutatások eredményei azt bizonyították, hogy az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid-mennyiség körülbelül egynegyedét köti le a világ öt óceánja. Egyes óceáni területeken ez a szén-dioxid-mennyiség évszázadokon keresztül elraktározódik, és csökkenti ezáltal a globális felmelegedés hatását.

Az új kutatás során a tudósok azt vizsgálták, hogy a szén-dioxid hogyan áramlik a tenger felszíne felett, illetve alatt, melyet nagyrészt a turbulencia szabályoz. David Woolf, a skóciai Heriot-Watt Egyetem docense, a kutatás vezetője elmondta, a vizsgálatuk bebizonyította, hogy évente

három gigatonna szén-dioxidot nyelnek el a földfelszíni vizek.

Azért, hogy az óceán szén-dioxidot elnyelő képességét még jobban megértsék, a kutatók felhasználták az új ismereteket a óceán felszínén és mélyén lejátszódó transzferfolyamatokról. Létrehoztak egy adatbázist, az Óceán felszíni szén-dioxid-atlaszt, amely folyamatos nemzetközi együttműködés eredményeként született meg, és amelynek célja a világ különböző pontján, az óceán felszínén mért szén-dioxid-adatok összegyűjtése.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az adatok összegyűjtése nagy előrelépésnek tűnhet, mert hozzájárulhat azoknak a folyamatoknak a kidolgozásához, amelyek alapján csökkenteni lehet

az óceánok vizének felmelegedését,

ami a hőtágulás miatt a tengerszint emelkedését és a jégolvadást fokozza.

Emellett az óceánokban feloldódó szén-dioxid mennyiségének növekedése az óceánok vizének savasodásához vezet, ami nehezíti a mészvázas élőlények túlélési esélyeit.

A címlapfotó illusztráció.

hirado

Hasonló hírek

David Attenborough szívből jövő üzenete a következő generációnak

Géza

A zöld állam lehet a megoldás, de még gyerekcipőben jár

Géza

Egyre közelebb a klímakatasztrófa: nagy bajt okozhatnak a légkondicionálók

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------