Hirmagazin.eu
Főoldal » Az izzadság elleni harc természetes praktikái
Divat, szépségápolás

Az izzadság elleni harc természetes praktikái

Bár egyes kutatók szerint az első emberek számára létfontosságú volt a testszag, a kultúra fejlődésével egyre inkább kellemetlenné és nemkívánatossá vált.

Az izzadság elleni harc természetes praktikái

Természetesen az évszázadok során számtalan praktika született a testszag elfedésére vagy megszüntetésére, azonban az jól látható, hogy a legtöbben akkoriban és ma is a természethez fordulnak a megoldásért.

Az izzadás a test természetes védekező mechanizmusa a maghőmérséklet túlzott emelkedése ellen. Sajnos ugyanilyen természetes folyamat az is, hogy a szerves anyagokban gazdag izzadságot egyes baktérium fajták kiváló tápanyagnak tartják és a forrás közelében – főként a fedett területeken, vagyis például a hónaljban –szaporodni kezdenek.

Ezen baktériumok anyagcsere termékei okozzák a jól ismert testszagot, mely ellen évezredek óta vív harcot az emberiség. Bár a kutatók szerint a testszag tette lehetővé, hogy az őskorban az ember ne keltse fel a ragadozók érdeklődését, a kultúra fejlődésével mind inkább kerülendővé vált.

Alapvetően kétféle lehetőség közül lehet választani, ha meg akarjuk szüntetni a hónaljban a kellemetlen szagok megjelenését: vagy elfedjük a szagokat és semlegesítjük/elpusztítjuk a baktériumokat, vagy megakadályozzuk a szóban forgó területeken az izzadság megjelenését. Cikkünknek nem témája a teljes izzadásgátlás, hiszen a test saját folyamataiba ilyen mélységig történő beavatkozás nehezen tekinthető természetesnek, mint ahogy a mesterséges anyagok bőrre juttatása sem az.

A testszag elfedésére és a baktériumok semlegesítésére a természet rengeteg praktikát szolgáltat, melyet az ókorban is előszeretettel használtak, és ezek ma is elérhetőek a modern natúrkozmetikumokban, amik a leghatékonyabb szépségápolási termékek között szerepelnek, miközben őrzik azoknak az, ipari forradalom előtti időknek a szellemiségét, amikor az ember még harmóniában élt a természettel és nagyra értékelte annak kincseit.

Ha szépségápolásról beszélünk, akkor szinte minden esetben megkerülhetetlenek az ókori egyiptomiak, akik – Kleopátrával az élen – igen találékonyak voltak a szépülés terén. Ők két irányból támadtak a testszagra: tudatában voltak a szőrzet szerepének a kellemetlen szagok kialakulásában, így hónaljukat borotválták, illetve megkísérelték elfedni a büdöset egy erősebb illat használatával.

A legextrémebb ilyen praktikájuk az illatosított zsírok használata volt, melyet a fejükre kentek, és az anyag a melegben olvadozva folyamatosan biztosította a „dezodorálást”. A kor másik élenjáró népe, a rómaiak szintén az egyiptomiaktól lesték el a módszerek nagy részét, de ők nem csak fürödtek az illatosított olajokban, hanem ruháikat is ilyenekben áztatták, sőt lovaikat és házi kedvenceiket is locsolták velük.

Az európai kultúrkörben egészen a modern korig az illatok elfedése volt az egyetlen megközelítése a testszag elleni védekezésnek, miközben a Távol-keleten más módokat is találtak a célra. Ők ásványi kristályokat, sókat is használtak a hónaljban, ami elpusztította a baktériumokat, és ez a tudományos megközelítés a modern natúrkozmetikumokra is jellemző.

Forrás: anna.hu

Hasonló hírek

Ebből a 3 összetevőből készíthetsz természetes krémet narancsbőr ellen. Nézd meg a receptet!

Mazsi

Ezzel a sminkkel éveket fiatalodhatsz! 7 tipp profiktól

Edit

Kényeztető kozmetikumok kisbabáknak

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------