Image default
Divat, szépségápolás

Az izzadság elleni harc természetes praktikái

Bár egyes kutatók szerint az első emberek számára létfontosságú volt a testszag, a kultúra fejlődésével egyre inkább kellemetlenné és nemkívánatossá vált.

Az izzadság elleni harc természetes praktikái

Természetesen az évszázadok során számtalan praktika született a testszag elfedésére vagy megszüntetésére, azonban az jól látható, hogy a legtöbben akkoriban és ma is a természethez fordulnak a megoldásért.

Az izzadás a test természetes védekező mechanizmusa a maghőmérséklet túlzott emelkedése ellen. Sajnos ugyanilyen természetes folyamat az is, hogy a szerves anyagokban gazdag izzadságot egyes baktérium fajták kiváló tápanyagnak tartják és a forrás közelében – főként a fedett területeken, vagyis például a hónaljban –szaporodni kezdenek.

Ezen baktériumok anyagcsere termékei okozzák a jól ismert testszagot, mely ellen évezredek óta vív harcot az emberiség. Bár a kutatók szerint a testszag tette lehetővé, hogy az őskorban az ember ne keltse fel a ragadozók érdeklődését, a kultúra fejlődésével mind inkább kerülendővé vált.

Alapvetően kétféle lehetőség közül lehet választani, ha meg akarjuk szüntetni a hónaljban a kellemetlen szagok megjelenését: vagy elfedjük a szagokat és semlegesítjük/elpusztítjuk a baktériumokat, vagy megakadályozzuk a szóban forgó területeken az izzadság megjelenését. Cikkünknek nem témája a teljes izzadásgátlás, hiszen a test saját folyamataiba ilyen mélységig történő beavatkozás nehezen tekinthető természetesnek, mint ahogy a mesterséges anyagok bőrre juttatása sem az.

A testszag elfedésére és a baktériumok semlegesítésére a természet rengeteg praktikát szolgáltat, melyet az ókorban is előszeretettel használtak, és ezek ma is elérhetőek a modern natúrkozmetikumokban, amik a leghatékonyabb szépségápolási termékek között szerepelnek, miközben őrzik azoknak az, ipari forradalom előtti időknek a szellemiségét, amikor az ember még harmóniában élt a természettel és nagyra értékelte annak kincseit.

Ha szépségápolásról beszélünk, akkor szinte minden esetben megkerülhetetlenek az ókori egyiptomiak, akik – Kleopátrával az élen – igen találékonyak voltak a szépülés terén. Ők két irányból támadtak a testszagra: tudatában voltak a szőrzet szerepének a kellemetlen szagok kialakulásában, így hónaljukat borotválták, illetve megkísérelték elfedni a büdöset egy erősebb illat használatával.

A legextrémebb ilyen praktikájuk az illatosított zsírok használata volt, melyet a fejükre kentek, és az anyag a melegben olvadozva folyamatosan biztosította a „dezodorálást”. A kor másik élenjáró népe, a rómaiak szintén az egyiptomiaktól lesték el a módszerek nagy részét, de ők nem csak fürödtek az illatosított olajokban, hanem ruháikat is ilyenekben áztatták, sőt lovaikat és házi kedvenceiket is locsolták velük.

Az európai kultúrkörben egészen a modern korig az illatok elfedése volt az egyetlen megközelítése a testszag elleni védekezésnek, miközben a Távol-keleten más módokat is találtak a célra. Ők ásványi kristályokat, sókat is használtak a hónaljban, ami elpusztította a baktériumokat, és ez a tudományos megközelítés a modern natúrkozmetikumokra is jellemző.

Forrás: anna.hu

Hasonló hírek

Hatékonyabb, mint 1000 kozmetikum, mégsem használja senki!

Mazsi

Ints búcsút az ősz hajszálaknak! Itt a legegyszerűbb otthoni recept

Mazsi

Kalcium a ráncok ellen

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------